2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonkettedszer tartottak falunapokat Ordason – Remek programok ragyogó időben

Illés György Cinó  |  2019. 08. 21., 16:16

A Kossuth utcai gesztenyefák árnya alatt volt a hagyományos fő programhelyszín, ahol a színpadi produkciókat a nagy rendezvénysátorból figyelhették az érdeklődők, de emellett a Tájház udvarán lent a Duna-parton, valamint a Faluházban is rendeztek programokat. A három nap alatt minden korosztály, minden ízlés megtalálta a neki valót, szórakoztatás, hagyományőrzés, sport, egészségnevelés, művészet, kézművesség és horgászat jól megfért az „étlapon” a gasztronómia mellett.

A gyermekprogramokkal már péntek délután megkezdődött a falunapi forgatag. A Tájház udvarán népi ugrálóvár és népi fajátékok várták a kisebbeket, emellett kézműves foglalkozásokon tölthették jól és hasznosan az időt, de az egészséges életmódról szóló előadással is készültek a szervezők, amihez közös torna is kapcsolódott – hiszen ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

Később, délután hat órakor a sportpályán immár negyedik alkalommal tartották meg Komjáti János Kispályás Labdarúgó Emléktornát.
Komjáti János az ordasi sportélet kiemelkedő személyisége, Ordas focicsapatának legendás, nagyra becsült edzője volt, akit fájdalmasan korán vesztett el családja és a település sportszerető közönsége.
Az idei emléktornán Géderlak, Újtelek, és Ordasi Fiatalok és az Ordasi Öregfiúk csapata versengett egymással. A tornát Újtelek nyerte, második a Géderlak, harmadik pedig az Ordasi Fiatalok csapata lett.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Takács Irén / Ordasi Könyvtár

Este hétkor immár a Kossuth utcában fölállított színpadon folytatódott a műsor, amelynek célközönsége elsősorban még mindig az ifjabb korosztály volt: ekkor ugyanis a Csiga Duó adott interaktív koncertet, megmozgatva, bevonva a gyerekeket is produkciójukba.

Ezt követően, este nyolctól már a felnőttek is remekül szórakozhattak, ugyanis a nagy rendezvénysátorban retró buli pörgette föl a hangulatot már a nyitó napon, amelyen éjszakába nyúlóan mulathatott a nép, persze, takarékoskodva az energiákkal, hiszen másnap még rengeteg izgalmas program várta a falu apraját-nagyját. Különösen igaz ez azokra, akik a másnap kora reggeli horgászversenyen is próbára akarták tenni hozzáértésüket és horgászszerencséjüket.

Szombat – programok már hajnaltól

A szombati nap ugyanis már reggel hatkor horgászversennyel indult, amely kilenc óráig tartott. A Duna-parton tartott verseny Mészáros László győzelmét hozta, aki több mint 10 kilogramm hal kifogásával diadalmaskodott a mezőny fölött. A második helyezett Horváth László lett, aki több mint öt kiló hallal ért a dobogó második fokára. A harmadik helyezést ifj. Bányai Gábor szerezte meg.

Kilenc órától már lehetett válogatni a kézműves kirakodóvásár portékái közt. A vásárban megtalálhattuk Madár Helga kalocsai fazekas mester, Tóth István kosárkészítő, a szintén kalocsai kézi horgoló, Juhászné Marika, Dunapatajról Taba Istvánné csuhékészítő, valamint az Akasztóról érkezett, szintén csuhékészítéssel foglalkozó Fehérné Erzsike termékeit.

Közben már javában főzőcskéztek a családi, baráti társaságok, akik a falu hagyományai szerint nem versenyszerűen, hanem puszta műélvezetből vetik magukat a gasztronómia örvényébe, a válogatott, friss és minőségi hozzávalókat pedig a bográcsokba, hogy aztán szeretteik körében fogyasszák el az elkészült étkeket. Ebben az esztendőben nyolc társaság vett részt a főzőcskében, miközben Molnár László vezetésével a falubeli műkedvelő szakácsok is már javában sürögtek-forogtak a falu apraja-nagyja számára készülő szürkemarha pörkölt körül, amelyet a déli tizenkét órakor kezdődő közös ebéd során tálaltak föl a nagy sátorban összegyűlt mintegy háromszáz fős közönségnek.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Takács Irén / Ordasi Könyvtár

A megnyitó ünnepélyen Font Sándor és Szabó Zsolt mondott beszédet

Előbb azonban, fél 11-től az ünnepélyes megnyitót tartották meg, amelyen részt vett és beszédet is mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is, aki beszédében méltatta a község elmúlt időszakban elért eredményeit, a településen folyó felújítási munkák sikereit és Ordas utcáinak, közterületeinek szépségét, rendezettségét virágokkal való gazdag ellátottságát és zöldfelületeinek gondozottságát.

A falu népéhez szólt Szabó Zsolt polgármester is, aki a közösségi érzésről is szólt, és a dán életérzésről, a „hygge” szemléletről, vagyis Dánia boldogságreceptjéről is. E szerint az általános társadalmi boldogság kulcsa a meghittség, otthonosság megteremtése életünkben és környezetünkben, valamint az, hogy együtt, jól éljük meg az örömteli pillanatokat, észrevegyük és kellőképp értékeljük az elénk táruló élményeket, ami magyarra fordítva lehet egy jó pálinka- vagy borkóstoló, egy közös étkezés, egy jó kulturális program értő befogadása és a víg mulatság, ami ennek a falunapnak is a lényege.

Emellett Szabó Zsolt szólt a falu folyamatban lévő, valamint lezárult fejlesztéseiről. A településvezető elmondta:

  • JETA-forrásból fölújították a közösségi ház tetőszerkezetét.
  • TOP-forrásból felújítási munkák történtek a jövőre 100 éves általános iskola épületén, amelynek keretében kicserélték rajta a nyílászárókat, hőszigetelő külső burkolatot is kapott, a fűtésrendszert is korszerűsítették, valamint akadálymentessé tették a megközelíthetőségét.
  • az önkormányzat saját forrásaiból fölújítottak és energetikailag korszerűsítettek egy szociális bérlakásként funkcionáló családi házat – ez egyébként a hetedik ilyen lakásfelújítás volt már, amelyek Ordas közösségi tulajdonú lakásállományának hosszú távú, értéknövelő felújítási programja részeként valósultak meg
  • EFOP pályázati forrás fölhasználásával megújult az iskola előtti park
  • JETA forrásból jelenleg folyamatban van egy önkormányzati lakás felújítása, amely a Paks II. kiszolgálására, ahhoz való szálláshelyteremtésre teszi majd alkalmassá az épületet.

A polgármester a településnek a Virágos Magyarország Programban való részvételéről is szólt, és megemlítette az Ordasi Nyár rendezvényeit, így a Rákóczi Emlékév kapcsán rendezett műsort, a részben ahhoz kapcsolódó tárogató estet, a „Családok a bibliában” tematikával megszervezett gyermektábort, és ami még hátravan: az augusztus utolsó napján az ordasi focipályán megtartandó lovas napot.

Képzőművészet, zene és tánc a falunapon

A megnyitó ünnepély keretében adott műsort a Csillag születik című televíziós tehetségkutató verseny negyedik szériájának nyerteseként ismertté vált Mészáros János Elek is, aki csodálatos tenor hangjával most is elvarázsolta a zeneszerető közönséget.

Fél 12-től tartották a XVI. Ordasi Alkotótábor kiállításának megnyitóját a Faluházban, ahol 22 alkotótól láthattak képeket a művészetkedvelők.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Takács Irén / Ordasi Könyvtár

A közös ebéd után Leblanc Győző és Tóth Éva operett előadása szórakoztatta az egybegyűlteket, majd a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportjának előadása hozta a programba az Ordason mindig nagyra becsült folklór hagyomány színeit.

A továbbiakban a Bajai Fiatalok Színháza tartott előadást „Csináljuk a táncdalfesztivált” címmel amelyen az egykori, országszerte igen népszerű tehetségkutató versenyek hangulatát idézték föl a korabeli slágerek előadásával. A 60-70-es évek örökzöldek közt többek közt Kovács Kati, Ihász Gábor, Szécsi Pál, valamint Zalatnay Sarolta dalai csendültek föl.

Délután hat órától az X-faktor-győztes, a DAL ’19 versenyén is részt vevő Oláh Gergő adott koncertet, majd a nyolc órakor kezdődő falunapi bálban a Joy Partizenekar hangulatos bárzenéjére hajnalig ropta a táncot a mulatni vágyó közönség.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Takács Irén / Ordasi Könyvtár

A falunapi rendezvénysort a hagyományok jegyében ökumenikus istentisztelet zárta vasárnap 11 órától, amelyet Farkas István lelkész és Pata Gábor plébános celebrált.
Ezt követően szeretetvendégség zárta az idén huszonkettedik alkalommal megtartott Ordasi Falnapokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK