2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében
Illés György Cinó  |  2021. 09. 02., 13:10

Az Ordasi Falunapok hivatalos megnyitóján, szombaton délelőtt Font Sándor országgyűlési képviselő fontos kerékpárút-fejlesztési programot jelentett be, amely a térség kerékpáros turizmusára is élénkítő hatással lesz, növelve a Kalocsai-Sárköz Duna-menti falvainak látogatottságát, de a környék bringásainak is örömére szolgál majd.

Pénteken főleg a gyerekeknek kedvezett a program. Délután három órától népi játékok és légvár várt rájuk, emellett lufihajtogató – és a keze alól kikerülő figurák – is szórakoztatták a kisebbeket. Eközben a tájházban mackókiállítást is megtekinthettek.

Délután hat órától Vácz Péterné interaktív gyermekelőadását láthatták a gyerekek a tájház udvarán, a Kecskeméti Katona József Könyvtár támogatásával, A szerelmetes cipó címmel.

Azért a felnőtteknek is csurrant-csöppent némi szórakozási lehetőség az első napon, főkép ami a sportkedvelőket illeti, hiszen szintén hat órától tartották a Komjáti János emlékére rendezett focitornát.

Augusztus 28-án, szombaton a már hagyományos horgászversenyen indult a nap a Duna-parton hajnali hat órától. A falu központjában a kézműves kirakodóvásár reggel kilenc órától indult, ahol a míves termékeket nem csak megvásárolni lehetett, hanem a készítésük némely fortélyába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők:


Egyidejűleg az e célra felállított sátrakban a baráti társaságok családi közösségek közös főzése is megkezdődött.

Fél tizenegykor tartották falunapok ünnepélyes megnyitóját, amelynek fényét László Attila, a 2011.évi Csillag születik tehetségkutató műsor felfedezettjének műsora emelte.
A megnyitón Szabó Zsolt polgármester mellett köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A képviselő egyebek mellett szólt arról a közelgő fejlesztésről, amelynek keretében Dunapataj és Fajsz között a Duna töltésén létesülhet új kerékpárút, kiegészítve a már meglévő szakaszokat és az egész sárközt átjárhatóvá téve a bringázók számára, egyúttal bekapcsolva térségünket a kerékpáros turizmus országos hálózatába is.

A megnyitó után a sokéves hagyományra visszatekintő Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor kiállításának megnyitója következett a faluházban, Szabó Mátyás zenei közreműködésével.

Az Ordasi Falunapok egyik legfontosabb közösségi eseménye a Közös falunapi ebéd a nagy sátorban, ahol az önkormányzat vendégeli meg a település lakóinak apraját-nagyját és vendégeiket egy finom töltött káposztára.

Ebéd után, délután három órai kezdettel a Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia alkotta Maya Trió klasszikus operettműsora szórakoztatta a nézőteret megtöltő közönséget, majd Singh Viki zenés műsora következett, jól ismert magyar és külföldi slágerekkel.
Az énekes a közönséget is megénekeltette:


Szintén elmaradhatatlan összetevője az ordasi népünnepélynek a folklórprogram. Erről a Kalocsai Hagyományőrző Együttes néptánccsoportja gondoskodott. Műsorukból videóra is vettünk egy számot, amelyen Bencze Károlyné egy koreográfiáját mutatják be:


A folklór program tréfás pillanata volt, amikor a kalapos játékot láthattuk a férfiaktól. Ez a virtuskodásnak egy békés módja volt, hasonló a székes játékhoz, amikor eggyel kevesebb székre kell leülni a játékosoknak, és akinek nem jut hely az kiesik. Itt ugyan minden férfinak van kalapja, de a zenekar egyre gyorsuló ütemben húzza a nótát, így egyre nehezebbé válik a feladat: a legényeknek, férfiaknak ugyanis a mellettük álló fejéről kell levenni és a saját fejükre tenni a kalapot a zene ritmusára. Aki hibázik, kiáll a körből. Végül csak kettő maradhat, akik szemtől szemben játsszák le egymás közt a párbajt a dicsőségért.


A színpadi műsorkínálat utolsó eleme az Easter együttes koncertje volt, akik jól ismert magyar rock és pop örökzöldekkel örvendeztették meg a közönséget. A szombati nap a falunapi bállal zárult, ahol a Joy Party zenekar húzta a talpalávalót a hajnal három órai program zárásig.

A település hagyományai szerint a háromnapos program záróakkordja a vasárnap tizenegy órakor kezdődött ökumenikus istentisztelet volt a szabadtéri színpadon, amelyet agapé követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK