2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében
Illés György Cinó  |  2021. 09. 02., 13:10

Az Ordasi Falunapok hivatalos megnyitóján, szombaton délelőtt Font Sándor országgyűlési képviselő fontos kerékpárút-fejlesztési programot jelentett be, amely a térség kerékpáros turizmusára is élénkítő hatással lesz, növelve a Kalocsai-Sárköz Duna-menti falvainak látogatottságát, de a környék bringásainak is örömére szolgál majd.

Pénteken főleg a gyerekeknek kedvezett a program. Délután három órától népi játékok és légvár várt rájuk, emellett lufihajtogató – és a keze alól kikerülő figurák – is szórakoztatták a kisebbeket. Eközben a tájházban mackókiállítást is megtekinthettek.

Délután hat órától Vácz Péterné interaktív gyermekelőadását láthatták a gyerekek a tájház udvarán, a Kecskeméti Katona József Könyvtár támogatásával, A szerelmetes cipó címmel.

Azért a felnőtteknek is csurrant-csöppent némi szórakozási lehetőség az első napon, főkép ami a sportkedvelőket illeti, hiszen szintén hat órától tartották a Komjáti János emlékére rendezett focitornát.

Augusztus 28-án, szombaton a már hagyományos horgászversenyen indult a nap a Duna-parton hajnali hat órától. A falu központjában a kézműves kirakodóvásár reggel kilenc órától indult, ahol a míves termékeket nem csak megvásárolni lehetett, hanem a készítésük némely fortélyába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők:


Egyidejűleg az e célra felállított sátrakban a baráti társaságok családi közösségek közös főzése is megkezdődött.

Fél tizenegykor tartották falunapok ünnepélyes megnyitóját, amelynek fényét László Attila, a 2011.évi Csillag születik tehetségkutató műsor felfedezettjének műsora emelte.
A megnyitón Szabó Zsolt polgármester mellett köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A képviselő egyebek mellett szólt arról a közelgő fejlesztésről, amelynek keretében Dunapataj és Fajsz között a Duna töltésén létesülhet új kerékpárút, kiegészítve a már meglévő szakaszokat és az egész sárközt átjárhatóvá téve a bringázók számára, egyúttal bekapcsolva térségünket a kerékpáros turizmus országos hálózatába is.

A megnyitó után a sokéves hagyományra visszatekintő Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor kiállításának megnyitója következett a faluházban, Szabó Mátyás zenei közreműködésével.

Az Ordasi Falunapok egyik legfontosabb közösségi eseménye a Közös falunapi ebéd a nagy sátorban, ahol az önkormányzat vendégeli meg a település lakóinak apraját-nagyját és vendégeiket egy finom töltött káposztára.

Ebéd után, délután három órai kezdettel a Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia alkotta Maya Trió klasszikus operettműsora szórakoztatta a nézőteret megtöltő közönséget, majd Singh Viki zenés műsora következett, jól ismert magyar és külföldi slágerekkel.
Az énekes a közönséget is megénekeltette:


Szintén elmaradhatatlan összetevője az ordasi népünnepélynek a folklórprogram. Erről a Kalocsai Hagyományőrző Együttes néptánccsoportja gondoskodott. Műsorukból videóra is vettünk egy számot, amelyen Bencze Károlyné egy koreográfiáját mutatják be:


A folklór program tréfás pillanata volt, amikor a kalapos játékot láthattuk a férfiaktól. Ez a virtuskodásnak egy békés módja volt, hasonló a székes játékhoz, amikor eggyel kevesebb székre kell leülni a játékosoknak, és akinek nem jut hely az kiesik. Itt ugyan minden férfinak van kalapja, de a zenekar egyre gyorsuló ütemben húzza a nótát, így egyre nehezebbé válik a feladat: a legényeknek, férfiaknak ugyanis a mellettük álló fejéről kell levenni és a saját fejükre tenni a kalapot a zene ritmusára. Aki hibázik, kiáll a körből. Végül csak kettő maradhat, akik szemtől szemben játsszák le egymás közt a párbajt a dicsőségért.


A színpadi műsorkínálat utolsó eleme az Easter együttes koncertje volt, akik jól ismert magyar rock és pop örökzöldekkel örvendeztették meg a közönséget. A szombati nap a falunapi bállal zárult, ahol a Joy Party zenekar húzta a talpalávalót a hajnal három órai program zárásig.

A település hagyományai szerint a háromnapos program záróakkordja a vasárnap tizenegy órakor kezdődött ökumenikus istentisztelet volt a szabadtéri színpadon, amelyet agapé követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK