2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében
Illés György Cinó  |  2021. 09. 02., 13:10

Az Ordasi Falunapok hivatalos megnyitóján, szombaton délelőtt Font Sándor országgyűlési képviselő fontos kerékpárút-fejlesztési programot jelentett be, amely a térség kerékpáros turizmusára is élénkítő hatással lesz, növelve a Kalocsai-Sárköz Duna-menti falvainak látogatottságát, de a környék bringásainak is örömére szolgál majd.

Pénteken főleg a gyerekeknek kedvezett a program. Délután három órától népi játékok és légvár várt rájuk, emellett lufihajtogató – és a keze alól kikerülő figurák – is szórakoztatták a kisebbeket. Eközben a tájházban mackókiállítást is megtekinthettek.

Délután hat órától Vácz Péterné interaktív gyermekelőadását láthatták a gyerekek a tájház udvarán, a Kecskeméti Katona József Könyvtár támogatásával, A szerelmetes cipó címmel.

Azért a felnőtteknek is csurrant-csöppent némi szórakozási lehetőség az első napon, főkép ami a sportkedvelőket illeti, hiszen szintén hat órától tartották a Komjáti János emlékére rendezett focitornát.

Augusztus 28-án, szombaton a már hagyományos horgászversenyen indult a nap a Duna-parton hajnali hat órától. A falu központjában a kézműves kirakodóvásár reggel kilenc órától indult, ahol a míves termékeket nem csak megvásárolni lehetett, hanem a készítésük némely fortélyába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők:


Egyidejűleg az e célra felállított sátrakban a baráti társaságok családi közösségek közös főzése is megkezdődött.

Fél tizenegykor tartották falunapok ünnepélyes megnyitóját, amelynek fényét László Attila, a 2011.évi Csillag születik tehetségkutató műsor felfedezettjének műsora emelte.
A megnyitón Szabó Zsolt polgármester mellett köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A képviselő egyebek mellett szólt arról a közelgő fejlesztésről, amelynek keretében Dunapataj és Fajsz között a Duna töltésén létesülhet új kerékpárút, kiegészítve a már meglévő szakaszokat és az egész sárközt átjárhatóvá téve a bringázók számára, egyúttal bekapcsolva térségünket a kerékpáros turizmus országos hálózatába is.

A megnyitó után a sokéves hagyományra visszatekintő Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor kiállításának megnyitója következett a faluházban, Szabó Mátyás zenei közreműködésével.

Az Ordasi Falunapok egyik legfontosabb közösségi eseménye a Közös falunapi ebéd a nagy sátorban, ahol az önkormányzat vendégeli meg a település lakóinak apraját-nagyját és vendégeiket egy finom töltött káposztára.

Ebéd után, délután három órai kezdettel a Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia alkotta Maya Trió klasszikus operettműsora szórakoztatta a nézőteret megtöltő közönséget, majd Singh Viki zenés műsora következett, jól ismert magyar és külföldi slágerekkel.
Az énekes a közönséget is megénekeltette:


Szintén elmaradhatatlan összetevője az ordasi népünnepélynek a folklórprogram. Erről a Kalocsai Hagyományőrző Együttes néptánccsoportja gondoskodott. Műsorukból videóra is vettünk egy számot, amelyen Bencze Károlyné egy koreográfiáját mutatják be:


A folklór program tréfás pillanata volt, amikor a kalapos játékot láthattuk a férfiaktól. Ez a virtuskodásnak egy békés módja volt, hasonló a székes játékhoz, amikor eggyel kevesebb székre kell leülni a játékosoknak, és akinek nem jut hely az kiesik. Itt ugyan minden férfinak van kalapja, de a zenekar egyre gyorsuló ütemben húzza a nótát, így egyre nehezebbé válik a feladat: a legényeknek, férfiaknak ugyanis a mellettük álló fejéről kell levenni és a saját fejükre tenni a kalapot a zene ritmusára. Aki hibázik, kiáll a körből. Végül csak kettő maradhat, akik szemtől szemben játsszák le egymás közt a párbajt a dicsőségért.


A színpadi műsorkínálat utolsó eleme az Easter együttes koncertje volt, akik jól ismert magyar rock és pop örökzöldekkel örvendeztették meg a közönséget. A szombati nap a falunapi bállal zárult, ahol a Joy Party zenekar húzta a talpalávalót a hajnal három órai program zárásig.

A település hagyományai szerint a háromnapos program záróakkordja a vasárnap tizenegy órakor kezdődött ökumenikus istentisztelet volt a szabadtéri színpadon, amelyet agapé követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK