2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében

Ordasi Falunapok – Három nap vidám együttlét a hagyományok jegyében
Illés György Cinó  |  2021. 09. 02., 13:10

Az Ordasi Falunapok hivatalos megnyitóján, szombaton délelőtt Font Sándor országgyűlési képviselő fontos kerékpárút-fejlesztési programot jelentett be, amely a térség kerékpáros turizmusára is élénkítő hatással lesz, növelve a Kalocsai-Sárköz Duna-menti falvainak látogatottságát, de a környék bringásainak is örömére szolgál majd.

Pénteken főleg a gyerekeknek kedvezett a program. Délután három órától népi játékok és légvár várt rájuk, emellett lufihajtogató – és a keze alól kikerülő figurák – is szórakoztatták a kisebbeket. Eközben a tájházban mackókiállítást is megtekinthettek.

Délután hat órától Vácz Péterné interaktív gyermekelőadását láthatták a gyerekek a tájház udvarán, a Kecskeméti Katona József Könyvtár támogatásával, A szerelmetes cipó címmel.

Azért a felnőtteknek is csurrant-csöppent némi szórakozási lehetőség az első napon, főkép ami a sportkedvelőket illeti, hiszen szintén hat órától tartották a Komjáti János emlékére rendezett focitornát.

Augusztus 28-án, szombaton a már hagyományos horgászversenyen indult a nap a Duna-parton hajnali hat órától. A falu központjában a kézműves kirakodóvásár reggel kilenc órától indult, ahol a míves termékeket nem csak megvásárolni lehetett, hanem a készítésük némely fortélyába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők:


Egyidejűleg az e célra felállított sátrakban a baráti társaságok családi közösségek közös főzése is megkezdődött.

Fél tizenegykor tartották falunapok ünnepélyes megnyitóját, amelynek fényét László Attila, a 2011.évi Csillag születik tehetségkutató műsor felfedezettjének műsora emelte.
A megnyitón Szabó Zsolt polgármester mellett köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Képgaléria megtekintése (45 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A képviselő egyebek mellett szólt arról a közelgő fejlesztésről, amelynek keretében Dunapataj és Fajsz között a Duna töltésén létesülhet új kerékpárút, kiegészítve a már meglévő szakaszokat és az egész sárközt átjárhatóvá téve a bringázók számára, egyúttal bekapcsolva térségünket a kerékpáros turizmus országos hálózatába is.

A megnyitó után a sokéves hagyományra visszatekintő Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor kiállításának megnyitója következett a faluházban, Szabó Mátyás zenei közreműködésével.

Az Ordasi Falunapok egyik legfontosabb közösségi eseménye a Közös falunapi ebéd a nagy sátorban, ahol az önkormányzat vendégeli meg a település lakóinak apraját-nagyját és vendégeiket egy finom töltött káposztára.

Ebéd után, délután három órai kezdettel a Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia alkotta Maya Trió klasszikus operettműsora szórakoztatta a nézőteret megtöltő közönséget, majd Singh Viki zenés műsora következett, jól ismert magyar és külföldi slágerekkel.
Az énekes a közönséget is megénekeltette:


Szintén elmaradhatatlan összetevője az ordasi népünnepélynek a folklórprogram. Erről a Kalocsai Hagyományőrző Együttes néptánccsoportja gondoskodott. Műsorukból videóra is vettünk egy számot, amelyen Bencze Károlyné egy koreográfiáját mutatják be:


A folklór program tréfás pillanata volt, amikor a kalapos játékot láthattuk a férfiaktól. Ez a virtuskodásnak egy békés módja volt, hasonló a székes játékhoz, amikor eggyel kevesebb székre kell leülni a játékosoknak, és akinek nem jut hely az kiesik. Itt ugyan minden férfinak van kalapja, de a zenekar egyre gyorsuló ütemben húzza a nótát, így egyre nehezebbé válik a feladat: a legényeknek, férfiaknak ugyanis a mellettük álló fejéről kell levenni és a saját fejükre tenni a kalapot a zene ritmusára. Aki hibázik, kiáll a körből. Végül csak kettő maradhat, akik szemtől szemben játsszák le egymás közt a párbajt a dicsőségért.


A színpadi műsorkínálat utolsó eleme az Easter együttes koncertje volt, akik jól ismert magyar rock és pop örökzöldekkel örvendeztették meg a közönséget. A szombati nap a falunapi bállal zárult, ahol a Joy Party zenekar húzta a talpalávalót a hajnal három órai program zárásig.

A település hagyományai szerint a háromnapos program záróakkordja a vasárnap tizenegy órakor kezdődött ökumenikus istentisztelet volt a szabadtéri színpadon, amelyet agapé követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés