2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi szüret, hagyományőrző felvonulással és szüreti bállal – Szép példa a településközi összefogásra

Illés György Cinó  |  2019. 10. 22., 10:25

Lovas kocsis felvonulás, két helyszínen táncos állomás, az egyik helyen vendégvárással, kínálkozással, Foktőről, Uszódról, Géderlakról, Dunaszentbenedekről, Dunapatajról érkezett hagyományőrzőkkel, néptáncosokkal kiegészült ünneplő sokadalom, ragyogó időben – ez volt az idei, szombat délután megtartott ordasi szüreti felvonulás, dióhéjban.

Verőfényes, kifejezetten meleg, őszi időben, jó kedvvel telt a szombat délután Ordason, ahol akkor tartották meg a hagyományos szüreti felvonulást. Ha nem tudtuk volna, hogy mi a rendezvény témája, azt is hihettük volna, hogy a környékbeli viseletek találkozóját rendezték meg, olyan sokan vonultak színes népviseltbe öltözve, énekszóval, tánccal a kicsiny falu utcáin.


Forrás: ordas facebook oldala

A mindössze 450 lakosú falu demográfiai összetétele a kis méretből adódóan természetes módon hullámzó összetételt mutat. Jelenleg épp olyan időszakát éli Ordas, amikor az aktív hagyományőrző korú népesség viszonylag kis létszámú szüreti felvonulót tudott volna fölmutatni.

Ugyanakkor a kisgyermekes családok részéről komoly igény mutatkozott, hogy ízelítőt kapjanak a régi szüreti mulatságok hangulatából és a tradicionális értékekből – mondta el portálunknak Szabó Zsolt polgármester, hozzátéve, hogy elsősorban a közösségi médiában, központi irányítás nélkül, spontán módon szerveződtek a népi kultúra értékőrzői.


Forrás: ordas facebook oldala

Így alakult ki az a helyzet, hogy a környező dunamenti falvak Foktőtől Dunapatajig egy emberként – pontosabban egy faluként – álltak az ordasiak mellé, hogy együtt tegyék emlékezetessé a falu idei szüreti mulatságot. A bíró és bíróné szerepét is egy foktői hagyományőrző pár vállalta föl – tudtuk meg.

ilyen előzmények után csoda, hogy a Nap is kisütött, és végigmosolyogta az ordasi szüreti felvonulás színes forgatagának menetét?!


Forrás: ordas facebook oldala

A könyvtár előtt gyülekező sokaság, soraiban sok népviseletbe öltözött hagyományőrzővel, délután 3 órakor indult el. Őket örömmel kísérte végig a falun a „laikus” közönség is a szüreti felvonulás útvonalán.

A Polgármesteri Hivatal utcájából előbb a könyvtárhoz indultak a felvonulók, majd miután ott kikérték a bírónét, tovább a Rákóczi utcából a Dózsa György utcába, ahol végighaladtak egészen a falu tábláig. Ott lekanyarodtak Újvárosra, ahol a falu apraja nagyja táncra perdült, majd a szervezők vendéglátással kedveskedtek a résztvevőknek.


Forrás: ordas facebook oldala

Onnan a József Attila utca és a Zrínyi utca sarkán újabb táncos állomás következett, majd befordultak a felvonulók az Ady Endre utcába, végighaladtak a Lovas utcán, kijöttek a Dózsa György utcán, végül a Polgármesteri Hivatal előtt is megálltak, ahonnan tánclépésben mentek a Faluházig, és ott össztánccal ért véget a fölvonulás, ám a mulatság nem, mivel a nap szüreti bállal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK