2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ordasi szüret, hagyományőrző felvonulással és szüreti bállal – Szép példa a településközi összefogásra

Illés György Cinó  |  2019. 10. 22., 10:25

Lovas kocsis felvonulás, két helyszínen táncos állomás, az egyik helyen vendégvárással, kínálkozással, Foktőről, Uszódról, Géderlakról, Dunaszentbenedekről, Dunapatajról érkezett hagyományőrzőkkel, néptáncosokkal kiegészült ünneplő sokadalom, ragyogó időben – ez volt az idei, szombat délután megtartott ordasi szüreti felvonulás, dióhéjban.

Verőfényes, kifejezetten meleg, őszi időben, jó kedvvel telt a szombat délután Ordason, ahol akkor tartották meg a hagyományos szüreti felvonulást. Ha nem tudtuk volna, hogy mi a rendezvény témája, azt is hihettük volna, hogy a környékbeli viseletek találkozóját rendezték meg, olyan sokan vonultak színes népviseltbe öltözve, énekszóval, tánccal a kicsiny falu utcáin.


Forrás: ordas facebook oldala

A mindössze 450 lakosú falu demográfiai összetétele a kis méretből adódóan természetes módon hullámzó összetételt mutat. Jelenleg épp olyan időszakát éli Ordas, amikor az aktív hagyományőrző korú népesség viszonylag kis létszámú szüreti felvonulót tudott volna fölmutatni.

Ugyanakkor a kisgyermekes családok részéről komoly igény mutatkozott, hogy ízelítőt kapjanak a régi szüreti mulatságok hangulatából és a tradicionális értékekből – mondta el portálunknak Szabó Zsolt polgármester, hozzátéve, hogy elsősorban a közösségi médiában, központi irányítás nélkül, spontán módon szerveződtek a népi kultúra értékőrzői.


Forrás: ordas facebook oldala

Így alakult ki az a helyzet, hogy a környező dunamenti falvak Foktőtől Dunapatajig egy emberként – pontosabban egy faluként – álltak az ordasiak mellé, hogy együtt tegyék emlékezetessé a falu idei szüreti mulatságot. A bíró és bíróné szerepét is egy foktői hagyományőrző pár vállalta föl – tudtuk meg.

ilyen előzmények után csoda, hogy a Nap is kisütött, és végigmosolyogta az ordasi szüreti felvonulás színes forgatagának menetét?!


Forrás: ordas facebook oldala

A könyvtár előtt gyülekező sokaság, soraiban sok népviseletbe öltözött hagyományőrzővel, délután 3 órakor indult el. Őket örömmel kísérte végig a falun a „laikus” közönség is a szüreti felvonulás útvonalán.

A Polgármesteri Hivatal utcájából előbb a könyvtárhoz indultak a felvonulók, majd miután ott kikérték a bírónét, tovább a Rákóczi utcából a Dózsa György utcába, ahol végighaladtak egészen a falu tábláig. Ott lekanyarodtak Újvárosra, ahol a falu apraja nagyja táncra perdült, majd a szervezők vendéglátással kedveskedtek a résztvevőknek.


Forrás: ordas facebook oldala

Onnan a József Attila utca és a Zrínyi utca sarkán újabb táncos állomás következett, majd befordultak a felvonulók az Ady Endre utcába, végighaladtak a Lovas utcán, kijöttek a Dózsa György utcán, végül a Polgármesteri Hivatal előtt is megálltak, ahonnan tánclépésben mentek a Faluházig, és ott össztánccal ért véget a fölvonulás, ám a mulatság nem, mivel a nap szüreti bállal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 08., 08:45
Íme a nyolcadik feladvány! Még >>>
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés