2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa kincseivel bővült a megyei értéktár – Más történelmi épületek mellett az érseki kastély is a listára került

2021. 02. 16., 09:24

Tizenhárom kalocsai érték, épített örökségünk tizenhárom eleme került be a Bács-Kiskun Megyei Értéktár nyilvántartásába, többségében egyházi épületek.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2020. december 8-án felvette 13 kalocsai értékünket a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Ezekkel együtt már 17 kalocsai elem szerepel a Megyei Értéktárban.

A kalocsai értékek felvételét a Kalocsai Települési Értéktárba bárki kezdeményezheti. A Kalocsai Települési Értéktár Bizottság ekkor létrehozza a városi értékek gyűjteményét, és annak elemeit megküldi a Megyei Értéktárba. A Megyei Értéktár elemei kerülhetnek ezután a Nemzeti Értéktárba és a Hungarikumok Gyűjteményébe. Kalocsának jelenleg 2 hungarikuma van, a népművészet és a paprika. A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba tavaly decemberben újabb 13 kalocsai értékünk került bele.

Romsics Imre, a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta:

- Túlnyomórészt egyházi épületeink azok, amelyek felkerültek a megyei értéktárba, és mellettük két polgári épület, a vasútállomás épülete, illetve a Margit Malom is helyet kapott. Így bővült ki 17 kalocsai elemre a Megyei Értéktár gyűjteménye.
Ezen felül a Kalocsai Települési Értéktár Bizottságnak még 19 olyan javaslata van, amelyet még nem tárgyalt a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság.

Nem csak épületek, hanem fontos tárgyak is vannak közöttük. Például az az egyedüli Petőfi sírvers, amely a kalocsai temetőben olvasható, vagy az egyetlen kárpát-medencei, honfoglalás kori, rovásírásos emlék, amely a Viski Múzeum tulajdonában van, de említhetem Kalocsa város első pecsétjét is.”– tájékoztatta szerkesztőségünket Romsics Imre.

A Kalocsai Települési Értéktár Bizottság így őrzi, népszerűsíti értékeinket. Ezek tanúskodnak a közösség erejéről és a terület történelmi fontosságáról.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett újabb 13 kalocsai érték:

 • Vasútállomás épülete
 • Margit Malom
 • Kalocsai Liszt Ferenc AMI épülete
 • Nagyboldogasszony Főszékesegyház
 • Kalocsai Érseki Palota
 • Kalocsai Szent István Gimnázium Hunyadi utca 23-25. szám alatti épületszárny
 • Kanonoki ház (Katona ház) – Hunyadi u. 2.
 • Kanonoki ház – Szentháromság tér 2-3.
 • Érsekuradalmi magtár
 • Érsekuradalmi jószágkormányzóság
 • Kanonoki ház (Nagypréposti palota) – Szent István király út 1-3.
 • Kanonoki ház – Asztrik tér 1-3.
 • Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek zárdája


A kalocsai értékelemek elismeréséről a Baon.hu is írt. Erről szóló cikkük kiemeli, hogy tavaly december 8-ai döntéssel, sem korábban a Kalocsai Értéktárba való felvétellel nem kerül a helyi védelem alatt álló értékekéhez vagy a műemlékekéhez hasonló örökségvédelmi eszközök hatálya alá, hanem csak arra alkalmas, hogy rájuk irányítsák a közösség figyelmét

Fontos, hogy többen foglalkozzanak egy-egy olyan épület sorsával, mint a Margit malom, ami hiá­ba része a helyi történelemnek, mégis mindenki szeme láttára megy tönkre.”

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A megyei lap arról is írt, hogy a Kalocsai értéktár Bizottság nem minden kezdeményezése aratott sikert, hiszen az egykori Sárközi Takarékpénztár székházát (bank) és a tanítók házát (volt Hunyadi kollégium) nem vették föl a megyei értékek listájára.

A portál a cikkét Romsicsnak azzal a megjegyzésével zárja, miszerint a kalocsai bizottság elnöke

ÖRÜLNE, HA A LAKOSSÁGTÓL TÖBB JAVASLAT ÉRKEZNE, MERT AZ EDDIGI 176 FELTERJESZTÉST SZINTE KIZÁRÓLAG A BIZOTTSÁGI TAGOK NYÚJTOTTÁK BE.

Romsics Imre korábban portálunknak is hasonlóan nyilatkozott erről.
A javaslattételi lehetőségről bővebben a https://kalocsaiertektar.hu/ oldalon találhatnak! 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.
2021-11-22 20:30:56
A hatályos megállapodás szerint addigra kétirányú forgalmú utat kell kialakítani a korábbi nyomvonalán, súly- és sebességkorlátozással. Most újabb kéréssel fordult az önkormányzathoz a kivitelező érsekség, a szokott módon kész tények elé állítva a testületet, de a grémium ezúttal nem engedett. Közben újra szóba került az út kiváltásának lehetősége. Röpke néhány év alatt megvalósulhat...

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>
2021. 11. 25., 13:46
Így vették birtokukba a gyerekek a kalocsai koripályát - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei