2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Igazi városközpontja lesz Soltnak – 500 millióból születik meg az új centrum

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 02., 18:34

A fejlődés kerekét nem lehet megállítani! Így szól a közmondás, amely az utóbbi 4-6 évben minden korábbinál dinamikusabban fejlődő Soltra különösen igaz. A várossá avatásának 20 éves jubileumát július 1-jén ünneplő településnek azonban az eltelt hosszú évszázadok ellenére mindeddig nincs egy olyan jellegzetes városközpontja, amely a város arculatát egyedivé teszi, meghatározza. Ezt a hiányt pótolja most a solti önkormányzat képviselő-testülete, amelyen belül úgy néz ki, a centrum kialakítása körüli politikai csatározások nyugvópontra jutottak, benyújtják a már régóta tervezett belterületi rekonstrukciós pályázatot.

Aki csak kicsit ismeri Soltot, annak is szembetűnő, hogy a leginkább Kecskemét irányából nagy kiterjedésű város hiába fekszik évszázadok óta fontos útvonalak kereszteződésében, valójában nincs egy igazi városközpontja. Ez részben abból a sajátos településszerkezetből is adódhat, hogy a várost kettészelő patak miatt a fontosabb középületek, szórakozóhelyek viszonylag nagy távolságra vannak egymástól, de a több évtizedes eltolódásokkal megvalósult fejlesztéseknek sem az egységes városkép kialakítása volt a célja.

A már elkészült megvalósítási tervek szerint az új városközpont az Aranykulcs Étterem és a Városháza közötti részen, az étteremtől indulva az út bal oldalán, a jelenlegi papírbolt és környékén a Zöld Város Program keretében, mintegy 500 millió forintból kerülne kialakításra.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A régi, még az 1900-as évek elején felhúzott, rossz állapotban lévő épületeket lebontanák, a belterületi rekonstrukció részeként szemet gyönyörködtető tereket, zöldterületeket alakítanának ki, de az infrastruktúra is megújulna.

Solt fejlődését a várossá avatás 20 éves évfordulóján rendezett ünnepségen Font Sándor országgyűlési képviselő, a megyei fejlesztések kormánybiztosa is méltatta, aki egyebek mellett rámutatott:

A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.
bővebben ...

– Solt olyan település, amely nyitott szemmel jár. Ha adódik egy alkalom az éppen megnyíló pályázatoknál, akkor a jegyző asszony, Kalmár Pál polgármester úr szinte azonnal hív telefonon, hogy felhívja a figyelmem és a segítségem kérje. Hála Istennek az elmúlt időszakban ezek mind-mind olyan ötletek voltak, amellyel nem csak én, hanem döntő mértékben a soltiak is egyetértettek… Had idézzem fel, hogy csak a jelen pillanatban milyen fejlesztések előtt áll Solt, ráadásul ezek egy részéről már döntés is született. A szennyvíztelep rekonstrukciója 500 millió forint pályázati összeget nyert, a beruházás folyamatban van. A Vécsey tér rekonstrukciója eddig 30 millió forintos támogatással valósult meg, de a teljes befejezéshez 40 millió forint áll rendelkezésre. Solt érintett a megye egyik legjelentősebb összegű, igaz, három települést érintő beruházásában. A város a legnagyobb részt vállalta magára abban a kerékpárút építésben, amely az akasztói Halas csárdától indul, Dunatetétlen mellett, Tétel-hegyet érintve ér Soltra, és ezzel részese lesz Bács-Kiskun megye legnagyobb összefüggő kerékpárút hálózatának.

De had említsek egy ettől izgalmasabb kérdést, a Zöld Város Projektet, amely 500 millió forintos belterületi rekonstrukciós beruházás lenne. Nem akarok politikai felhangokat megpengetni, de úgy tűnik, voltak olyanok, akik inkább politikai áldozatot vállaltak azért, hogy mindez ne valósuljon meg. Hála Istennek a polgármesternek helyén volt az esze és a szíve, és azt mondta: ennek a beruházásnak meg kell valósulnia, nem tehetjük meg, hogy belső viták, esetleges ár alkudozások következtében ez a fontos beruházás ne valósuljon meg! Én ezen ügy mellett állok, és én is azt mondom: Igenis valósuljon meg, mert Solt városa megérdemli, hogy egy rendezett belső térrel, szépen kialakított közterületekkel, élményparkkal, pihenőhelyekkel és szolgáltatóházakkal rendelkezzen. Nagy érdeme a városvezetésnek, ha azt gondolja, hogy egyetlen forintot sem hagyhatunk az állam vagy az unió asztalán, ha azt lehetőségünk van megszerezni… – mondta ünnepi beszéde részeként Font Sándor.

Itt alakítják ki a szemet gyönyörködtető városközpontot
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint megtudtuk, a fejlesztéssel érintett területen magánkézben lévő ingatlanokat az önkormányzat már megvásárolta, így évszázadok hiányát pótolva, legkésőbb egy-két éven belül Soltnak is lesz igazi városközpontja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés