2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Igazi városközpontja lesz Soltnak – 500 millióból születik meg az új centrum

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 02., 18:34

A fejlődés kerekét nem lehet megállítani! Így szól a közmondás, amely az utóbbi 4-6 évben minden korábbinál dinamikusabban fejlődő Soltra különösen igaz. A várossá avatásának 20 éves jubileumát július 1-jén ünneplő településnek azonban az eltelt hosszú évszázadok ellenére mindeddig nincs egy olyan jellegzetes városközpontja, amely a város arculatát egyedivé teszi, meghatározza. Ezt a hiányt pótolja most a solti önkormányzat képviselő-testülete, amelyen belül úgy néz ki, a centrum kialakítása körüli politikai csatározások nyugvópontra jutottak, benyújtják a már régóta tervezett belterületi rekonstrukciós pályázatot.

Aki csak kicsit ismeri Soltot, annak is szembetűnő, hogy a leginkább Kecskemét irányából nagy kiterjedésű város hiába fekszik évszázadok óta fontos útvonalak kereszteződésében, valójában nincs egy igazi városközpontja. Ez részben abból a sajátos településszerkezetből is adódhat, hogy a várost kettészelő patak miatt a fontosabb középületek, szórakozóhelyek viszonylag nagy távolságra vannak egymástól, de a több évtizedes eltolódásokkal megvalósult fejlesztéseknek sem az egységes városkép kialakítása volt a célja.

A már elkészült megvalósítási tervek szerint az új városközpont az Aranykulcs Étterem és a Városháza közötti részen, az étteremtől indulva az út bal oldalán, a jelenlegi papírbolt és környékén a Zöld Város Program keretében, mintegy 500 millió forintból kerülne kialakításra.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A régi, még az 1900-as évek elején felhúzott, rossz állapotban lévő épületeket lebontanák, a belterületi rekonstrukció részeként szemet gyönyörködtető tereket, zöldterületeket alakítanának ki, de az infrastruktúra is megújulna.

Solt fejlődését a várossá avatás 20 éves évfordulóján rendezett ünnepségen Font Sándor országgyűlési képviselő, a megyei fejlesztések kormánybiztosa is méltatta, aki egyebek mellett rámutatott:

A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.
bővebben ...

– Solt olyan település, amely nyitott szemmel jár. Ha adódik egy alkalom az éppen megnyíló pályázatoknál, akkor a jegyző asszony, Kalmár Pál polgármester úr szinte azonnal hív telefonon, hogy felhívja a figyelmem és a segítségem kérje. Hála Istennek az elmúlt időszakban ezek mind-mind olyan ötletek voltak, amellyel nem csak én, hanem döntő mértékben a soltiak is egyetértettek… Had idézzem fel, hogy csak a jelen pillanatban milyen fejlesztések előtt áll Solt, ráadásul ezek egy részéről már döntés is született. A szennyvíztelep rekonstrukciója 500 millió forint pályázati összeget nyert, a beruházás folyamatban van. A Vécsey tér rekonstrukciója eddig 30 millió forintos támogatással valósult meg, de a teljes befejezéshez 40 millió forint áll rendelkezésre. Solt érintett a megye egyik legjelentősebb összegű, igaz, három települést érintő beruházásában. A város a legnagyobb részt vállalta magára abban a kerékpárút építésben, amely az akasztói Halas csárdától indul, Dunatetétlen mellett, Tétel-hegyet érintve ér Soltra, és ezzel részese lesz Bács-Kiskun megye legnagyobb összefüggő kerékpárút hálózatának.

De had említsek egy ettől izgalmasabb kérdést, a Zöld Város Projektet, amely 500 millió forintos belterületi rekonstrukciós beruházás lenne. Nem akarok politikai felhangokat megpengetni, de úgy tűnik, voltak olyanok, akik inkább politikai áldozatot vállaltak azért, hogy mindez ne valósuljon meg. Hála Istennek a polgármesternek helyén volt az esze és a szíve, és azt mondta: ennek a beruházásnak meg kell valósulnia, nem tehetjük meg, hogy belső viták, esetleges ár alkudozások következtében ez a fontos beruházás ne valósuljon meg! Én ezen ügy mellett állok, és én is azt mondom: Igenis valósuljon meg, mert Solt városa megérdemli, hogy egy rendezett belső térrel, szépen kialakított közterületekkel, élményparkkal, pihenőhelyekkel és szolgáltatóházakkal rendelkezzen. Nagy érdeme a városvezetésnek, ha azt gondolja, hogy egyetlen forintot sem hagyhatunk az állam vagy az unió asztalán, ha azt lehetőségünk van megszerezni… – mondta ünnepi beszéde részeként Font Sándor.

Itt alakítják ki a szemet gyönyörködtető városközpontot
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint megtudtuk, a fejlesztéssel érintett területen magánkézben lévő ingatlanokat az önkormányzat már megvásárolta, így évszázadok hiányát pótolva, legkésőbb egy-két éven belül Soltnak is lesz igazi városközpontja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.