2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Solton, Bács-Kiskun legrégibb pálinkafőzdéjében jártunk – „A pálinka a gyümölcs lelke, íz- és illatvilágának eszenciája”

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 04., 08:37

Barack, körte, szilva, meggy, birs, eper, dió, na’ és persze a szőlő megannyi fajtája – csak néhány a klasszikus hazai gyümölcsök közül, melyek különösen a jó magyar pálinka iránt elkötelezettek szerint a világ legjobb italát adják. Ám ez csak a sor eleje, mert például a lila virágjáról, így pálinkaként is lila színű levenduláról még nem is beszéltünk, holott Solton, levéltári adatok szerint Bács-Kiskun megye legöregebb, 1880 óta működő pálinkafőzdéjében a tradíciókhoz való ragaszkodás mellett a kísérletező kedv, újítás jegyében már ilyen párlat is készül. A Solti Pálinkáriumban, a „hegy” 13 méter mélyen lévő pincéjében Kovács János, a Kodio Trade Kft. tulajdonos ügyvezetője avatott be bennünket a pálinkakészítés írott és íratlan szabályaiba, a kézműves pálinkafőző szakma szépségeibe.

Ahol az italok itala, a pálink készül

Kint 35 fok meleg, így ösztönösen igyekszünk egy kis árnyat adó helyre, de a főzőhelyiségbe lépve az 50 fok szinte mellbe vág bennünket. A hőséget a hagyományos fatüzeléses üst árasztja, Gaál Zoltán főzőmester éppen egy újabb hasábot dob a tűzre. Ám a szinte múzeumba illő főzőüstök különleges látványa, a hely hangulata hamar felülkerekedik a melegen, a minőségi pálinka tisztelőiként érdeklődéssel hallgatjuk a régió legrégebben működő szeszfőzdéje vezetőjét.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Főzdénkben egy 500 literes duplafalú vízköpenyes, fatüzelésű réz főzőüst és két finomító üst üzemel, melyek 200, illetve 300 literesek. A technológia évtizedek óta változatlan, mely különleges minőségű kézműves pálinkát eredményez.

Szeszfőzdénkben bérfőzés is működik, magánszemélyek részére vállaljuk jó minőségű, hozott cefréjük kifőzését. Technológiánk minimálisan 400 liter cefre kifőzését teszi lehetővé – mondja, majd mutatja be lépésről lépésre a technológiai sort János, akitől az is megtudjuk: a kisüsti attól kisüsti, hogy ezer liter alatti a főzőüst mérete, és kétszer van kifőzve. A „kisüsti” egyben azt is jelenti, hogy a párlat akár évtizedeken át megőrzi azt az ízt, aromát, amit a hagyományos fatüzeléses réz üstben főzésnek is köszönhet.

Pálinkárium

Kilépve az üzemi területről, már a Pálinkárium előterében kellemesen hűvös levegő fogad bennünket. Köszönhetően annak, hogy az elődök tisztelete és a hagyományőrzés jegyében a pinceépület eredetileg fazsindely tetejét vagy száz évre náddal fedték be, majd erre került a cserép. Mindezt láthatóvá tették. Talán azért is, hogy a látogató maga gondolkodjon el: miközben az építészeti technológia fejlődött, a pálinkafőzés hagyományos, eredeti „receptje” nem.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Tető – zsindely, nád, cserép
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Eleve azzal indítottuk a vállalkozást, nem szeretnénk, ha a pálinkánk 26. lenne a sorban, a mi párlatunk a minőségéről legyen ismert.

Ezt nagyban segíti az inspiráló üzeneteket hordozó „hely szelleme”, hiszen naponta szembesülünk azzal, ami egyben szakmai alázattal tölt el bennünket: ez a hely a kézművesség legalább 140 éves múltjának hordozója, a berendezések szinte a szó szoros értelmében ipartörténeti emlékek.”Számunkra a Pálinkárium nem egyszerűen csak munkahely,

hanem olyan „alkotóműhely”, amely a hagyományok megőrzése mellett egyfajta hagyománymegújító tevékenységét is jelent, hiszen Bács-Kiskun gyümölcskultúráját, a kézműves pálinkakészítés legszebb hagyományait hordozza, örökíti meg. A jó pálinkák mellett talán éppen ez a leginkább turistacsalogató benne.” Eredményeink, kereskedelmi partnereink, köztük neves éttermek, a hozzánk látványfőzésre, helyben fogyasztásra, kóstoltatásra érkező látogatóink is azt igazolják vissza:

e törekvésünk éppen a hagyományos technológiának, a kézművességben rejlő minőségnek köszönhetően sikeres, hiszen ha manapság valamire azt mondjuk, kézműves termék, azzal elsősorban a minőségére utalunk.” Két év egy cég, egy termék életében persze nem hosszú idő, de a hamarosan induló web-áruházunk gondolatát például az alapozta meg, hogy a hazai nagy pálinkamegmérettetéseken például a birs, barack, dió, narancs pálinkáink bronz és ezüstérmesek lettek.

A múlt kötelez

Ma már egyértelműen úgy látjuk a feleségemmel: jól döntöttünk, amikor 2019 júliusában kereskedelmi pálinka előállítással is bővítettük tevékenységünket, aminek eredményeként megszülettek a Solti Pálinkárium első, zárjegyes kereskedelmi pálinkái, melyek először 2019 novemberében kerültek a palackokba, majd a polcokra – mondta János, aki azzal folytatta:

-Bács-Kiskun megye elődje, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegye 1930-31-es általános ismertetője és címtára Solt-Dunaegyházi Központi Szeszfőzdeként és Mezőgazdasági Szeszgyárként említi a Hegyalja utca 19. szám alatti ingatlant. A hely kicsit attól is történelmi környezet, mert a megújítás alatt álló, egykor a Vécsey- kastélyhoz tartozó pince szomszédságában áll, ennek a főzdének az elődjét tehát Vécsey Károly gróf, a szabadságharc tábornoka, aradi vértanú is láthatta, amikor fiatal korában nyaranként megfordult erre. Az államosítás után a Földműves Szövetkezet majd a Solt-Harta és Vidéke ÁFÉSZ tulajdonába került, itt évente 30-40 ezer liter bérfőzött kisüsti pálinkát állítottak elő – idézi a múltat a közgazdász végzettségű, angolul és németül kitűnően beszélő Kovács János.

Hogy egy egyetemet végzett közgazdász miért éppen ezt a területet választja, arra szinte ösztönösen érkezik a válasz:

Már gyermekként magával ragadott a kitűnő illat, a különleges hangulat, melyet a fatüzeléses üstök, az évszázados korommal borított mennyezet és a hagyományos technológia tett még varázslatosabbá.Több évtizedes bérfőzői múlt, szakmai képzések, a hazai és nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredményekre alapozva hoztuk meg a döntést feleségemmel: megvásároljuk az üzemet, amelyet miközben a terveinket szövögettük, 1 évig csak bérfőzdeként üzemeltettünk.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szeszfőzde mellett felújítottuk a 100 négyzetméteres pincét, megtartva annak autentikus jellegét. Így született meg a Solti Pálinkárium, ahol rendszeres időközönként, vagy előre egyeztetett időpontokban látványfőzést, kóstoltatást tartunk baráti társaságok számára, bepillanthatnak a hagyományos kisüsti főzés rejtelmeibe.

Célunk nem kevesebb, mint a minőségi magyar pálinka népszerűsítése hazánkban és külföldön is.”Meggyőződésünk, hogy az itt termesztett gyümölcsök minősége, illata, íze és zamata, a talaj és éghajlati adottságoknak köszönhetően kiemelkedően magas, ami különleges élvezeti értéket nyújt az ebből készült pálinka fogyasztói számára.

Cefréinket kizárólag ilyen kiváló minőségű, érett, egészséges gyümölcsökből készítjük, melyeket a Kecskemét környéki gazdák különleges gondossággal válogatnak számunkra.

A szakszerű, irányított erjesztés után a lepárlás során hagyományos fatüzeléses, kétlépcsős kisüsti technológiát alkalmazunk, melynek eredményeként a Solti Páinkárium 43-44%V/V alkoholtartalmú pálinkái kiváló minőséget képviselnek.

A jó pálinka titka

A jó pálinka titka az érett, ép, egészséges gyümölcs; gondos cefrekészítés és irányított erjesztés; hagyományos kétlépcsős kisüsti technológia; évtizedes főzési tapasztalat és megfelelő hosszúságú pihentetés és érlelés – mondja János, szinte bevezetőként, mert a pálinkák előállításának több lépcsős folyamatáról a gyümölcs leszedésétől, mosásától, magozásától át a cefrézésig, erjesztésig, a lepárlási folyamat csak egy rövid, ugyanakkor fontos eseményén át a pihentetés és alkoholfok beállításáig még nagyon sok információt megoszt velünk.

E helyett viszont minderről Kovács János inkább maga beszéljen.

Ha egyetlen látogatás alkalmával mindent nem is tudtunk meg a pálinkafőzésről, azt egyértelműen leszögezhetjük: a megkóstolt pálinkák kitűnőek, valószínűleg a Pálinka dal szerzője is ilyen ihlettől áthatva írta, dalolja: „Folyékony királynő…Az istenek könnycseppje, gyógyír bánatra, örömre…”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés