2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Solton, Bács-Kiskun legrégibb pálinkafőzdéjében jártunk – „A pálinka a gyümölcs lelke, íz- és illatvilágának eszenciája”

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 04., 08:37

Barack, körte, szilva, meggy, birs, eper, dió, na’ és persze a szőlő megannyi fajtája – csak néhány a klasszikus hazai gyümölcsök közül, melyek különösen a jó magyar pálinka iránt elkötelezettek szerint a világ legjobb italát adják. Ám ez csak a sor eleje, mert például a lila virágjáról, így pálinkaként is lila színű levenduláról még nem is beszéltünk, holott Solton, levéltári adatok szerint Bács-Kiskun megye legöregebb, 1880 óta működő pálinkafőzdéjében a tradíciókhoz való ragaszkodás mellett a kísérletező kedv, újítás jegyében már ilyen párlat is készül. A Solti Pálinkáriumban, a „hegy” 13 méter mélyen lévő pincéjében Kovács János, a Kodio Trade Kft. tulajdonos ügyvezetője avatott be bennünket a pálinkakészítés írott és íratlan szabályaiba, a kézműves pálinkafőző szakma szépségeibe.

Ahol az italok itala, a pálink készül

Kint 35 fok meleg, így ösztönösen igyekszünk egy kis árnyat adó helyre, de a főzőhelyiségbe lépve az 50 fok szinte mellbe vág bennünket. A hőséget a hagyományos fatüzeléses üst árasztja, Gaál Zoltán főzőmester éppen egy újabb hasábot dob a tűzre. Ám a szinte múzeumba illő főzőüstök különleges látványa, a hely hangulata hamar felülkerekedik a melegen, a minőségi pálinka tisztelőiként érdeklődéssel hallgatjuk a régió legrégebben működő szeszfőzdéje vezetőjét.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Főzdénkben egy 500 literes duplafalú vízköpenyes, fatüzelésű réz főzőüst és két finomító üst üzemel, melyek 200, illetve 300 literesek. A technológia évtizedek óta változatlan, mely különleges minőségű kézműves pálinkát eredményez.

Szeszfőzdénkben bérfőzés is működik, magánszemélyek részére vállaljuk jó minőségű, hozott cefréjük kifőzését. Technológiánk minimálisan 400 liter cefre kifőzését teszi lehetővé – mondja, majd mutatja be lépésről lépésre a technológiai sort János, akitől az is megtudjuk: a kisüsti attól kisüsti, hogy ezer liter alatti a főzőüst mérete, és kétszer van kifőzve. A „kisüsti” egyben azt is jelenti, hogy a párlat akár évtizedeken át megőrzi azt az ízt, aromát, amit a hagyományos fatüzeléses réz üstben főzésnek is köszönhet.

Pálinkárium

Kilépve az üzemi területről, már a Pálinkárium előterében kellemesen hűvös levegő fogad bennünket. Köszönhetően annak, hogy az elődök tisztelete és a hagyományőrzés jegyében a pinceépület eredetileg fazsindely tetejét vagy száz évre náddal fedték be, majd erre került a cserép. Mindezt láthatóvá tették. Talán azért is, hogy a látogató maga gondolkodjon el: miközben az építészeti technológia fejlődött, a pálinkafőzés hagyományos, eredeti „receptje” nem.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Tető – zsindely, nád, cserép
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

„Eleve azzal indítottuk a vállalkozást, nem szeretnénk, ha a pálinkánk 26. lenne a sorban, a mi párlatunk a minőségéről legyen ismert.

Ezt nagyban segíti az inspiráló üzeneteket hordozó „hely szelleme”, hiszen naponta szembesülünk azzal, ami egyben szakmai alázattal tölt el bennünket: ez a hely a kézművesség legalább 140 éves múltjának hordozója, a berendezések szinte a szó szoros értelmében ipartörténeti emlékek.”Számunkra a Pálinkárium nem egyszerűen csak munkahely,

hanem olyan „alkotóműhely”, amely a hagyományok megőrzése mellett egyfajta hagyománymegújító tevékenységét is jelent, hiszen Bács-Kiskun gyümölcskultúráját, a kézműves pálinkakészítés legszebb hagyományait hordozza, örökíti meg. A jó pálinkák mellett talán éppen ez a leginkább turistacsalogató benne.” Eredményeink, kereskedelmi partnereink, köztük neves éttermek, a hozzánk látványfőzésre, helyben fogyasztásra, kóstoltatásra érkező látogatóink is azt igazolják vissza:

e törekvésünk éppen a hagyományos technológiának, a kézművességben rejlő minőségnek köszönhetően sikeres, hiszen ha manapság valamire azt mondjuk, kézműves termék, azzal elsősorban a minőségére utalunk.” Két év egy cég, egy termék életében persze nem hosszú idő, de a hamarosan induló web-áruházunk gondolatát például az alapozta meg, hogy a hazai nagy pálinkamegmérettetéseken például a birs, barack, dió, narancs pálinkáink bronz és ezüstérmesek lettek.

A múlt kötelez

Ma már egyértelműen úgy látjuk a feleségemmel: jól döntöttünk, amikor 2019 júliusában kereskedelmi pálinka előállítással is bővítettük tevékenységünket, aminek eredményeként megszülettek a Solti Pálinkárium első, zárjegyes kereskedelmi pálinkái, melyek először 2019 novemberében kerültek a palackokba, majd a polcokra – mondta János, aki azzal folytatta:

-Bács-Kiskun megye elődje, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun Vármegye 1930-31-es általános ismertetője és címtára Solt-Dunaegyházi Központi Szeszfőzdeként és Mezőgazdasági Szeszgyárként említi a Hegyalja utca 19. szám alatti ingatlant. A hely kicsit attól is történelmi környezet, mert a megújítás alatt álló, egykor a Vécsey- kastélyhoz tartozó pince szomszédságában áll, ennek a főzdének az elődjét tehát Vécsey Károly gróf, a szabadságharc tábornoka, aradi vértanú is láthatta, amikor fiatal korában nyaranként megfordult erre. Az államosítás után a Földműves Szövetkezet majd a Solt-Harta és Vidéke ÁFÉSZ tulajdonába került, itt évente 30-40 ezer liter bérfőzött kisüsti pálinkát állítottak elő – idézi a múltat a közgazdász végzettségű, angolul és németül kitűnően beszélő Kovács János.

Hogy egy egyetemet végzett közgazdász miért éppen ezt a területet választja, arra szinte ösztönösen érkezik a válasz:

Már gyermekként magával ragadott a kitűnő illat, a különleges hangulat, melyet a fatüzeléses üstök, az évszázados korommal borított mennyezet és a hagyományos technológia tett még varázslatosabbá.Több évtizedes bérfőzői múlt, szakmai képzések, a hazai és nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredményekre alapozva hoztuk meg a döntést feleségemmel: megvásároljuk az üzemet, amelyet miközben a terveinket szövögettük, 1 évig csak bérfőzdeként üzemeltettünk.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szeszfőzde mellett felújítottuk a 100 négyzetméteres pincét, megtartva annak autentikus jellegét. Így született meg a Solti Pálinkárium, ahol rendszeres időközönként, vagy előre egyeztetett időpontokban látványfőzést, kóstoltatást tartunk baráti társaságok számára, bepillanthatnak a hagyományos kisüsti főzés rejtelmeibe.

Célunk nem kevesebb, mint a minőségi magyar pálinka népszerűsítése hazánkban és külföldön is.”Meggyőződésünk, hogy az itt termesztett gyümölcsök minősége, illata, íze és zamata, a talaj és éghajlati adottságoknak köszönhetően kiemelkedően magas, ami különleges élvezeti értéket nyújt az ebből készült pálinka fogyasztói számára.

Cefréinket kizárólag ilyen kiváló minőségű, érett, egészséges gyümölcsökből készítjük, melyeket a Kecskemét környéki gazdák különleges gondossággal válogatnak számunkra.

A szakszerű, irányított erjesztés után a lepárlás során hagyományos fatüzeléses, kétlépcsős kisüsti technológiát alkalmazunk, melynek eredményeként a Solti Páinkárium 43-44%V/V alkoholtartalmú pálinkái kiváló minőséget képviselnek.

A jó pálinka titka

A jó pálinka titka az érett, ép, egészséges gyümölcs; gondos cefrekészítés és irányított erjesztés; hagyományos kétlépcsős kisüsti technológia; évtizedes főzési tapasztalat és megfelelő hosszúságú pihentetés és érlelés – mondja János, szinte bevezetőként, mert a pálinkák előállításának több lépcsős folyamatáról a gyümölcs leszedésétől, mosásától, magozásától át a cefrézésig, erjesztésig, a lepárlási folyamat csak egy rövid, ugyanakkor fontos eseményén át a pihentetés és alkoholfok beállításáig még nagyon sok információt megoszt velünk.

E helyett viszont minderről Kovács János inkább maga beszéljen.

Ha egyetlen látogatás alkalmával mindent nem is tudtunk meg a pálinkafőzésről, azt egyértelműen leszögezhetjük: a megkóstolt pálinkák kitűnőek, valószínűleg a Pálinka dal szerzője is ilyen ihlettől áthatva írta, dalolja: „Folyékony királynő…Az istenek könnycseppje, gyógyír bánatra, örömre…”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK