2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumi vadászati évadnyitó Ludasszálláson – Kitűnő művészek, fergeteges hangulat, igazi örömünnep

Zsiga Ferenc  |  2016. 09. 05., 12:47

A Ludasszálláson szeptember 3-án tízedik alkalommal, a felújított kápolnánál és környezetében megtartott vadászati évadnyitó ünnepség, annak valamennyi programeleme, a jubileumhoz illően a nyár, a kora ősz csúcsrendezvényének bizonyult a járásban és szerte a régióban. A nagyszabású, ezernél is több résztvevőt vonzó eseményt ezúttal is a Budapestről Szakmáron letelepedett Tóth Kálmán vadász, híres gasztronómiai szakember szervezte és finanszírozta. Meghívásának számos közéleti személyiség, művész, író, híres ember és nagy vadász tett eleget, de a nevezetességgé vált kis kápolna, az érseki szentmise hírére ezer kilométeres távolságokról, gyalogosan vagy kerékpárral még zarándokok is érkeztek.

A 2016. évi Ludasszállási Vadászati Évadnyitó 10 órára összegyűlt közönsége gyönyörű látványt nyújtott a szemet kápráztató napsütésben. A népviseletbe öltözött lányok, asszonyok és férfiak, a legszebb ruháikat felöltő vadászok szeméből egy kis meghatódás tükröződött, amint dr. Réfy Miklós köszöntője után a vadászhimnusz Szeredy Krisztina énekművész előadásában csendült fel.

Valószínűleg páratlan lehet Magyarországon, hogy egy már csak helyrajzi számmal jelölt kis kápolnánál személyesen az érsek nyolc paptársával és a főszékesegyházi kórus közreműködésével celebrál szentmisét. Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita emelkedett gondolatai középpontjában azok a keresztény emberek, köztük a vadászok álltak, akik a természetvédelem jelentőségét nemcsak felismerik, de tesznek is érte. Márpedig ezekből bőven akadt a helyszínen. Köztük Szomor Dezső Apaj-pusztai vállalkozó, aki a híres természetvédelmi területen folytat ökogazdálkodást, és akinek gulyájából az a szürke szilaj származott, amelyből az ebédre föltálalt bográcsgulyás készült.
Érsek atya nagy ívű szentbeszédében éppúgy voltak költői hasonlatok és idézetek, mint Font Sándor országgyűlési képviselő bensőséges hangvételű köszöntőjében, aki rámutatott: fontos, hogy a vadászetika színvonalának folyamatos emelése a vadászok szakmai ismereteinek bővülésével alkosson egységet.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hidvégi Béla, a Nemzetközi Safari Club magyarországi örökös elnöke, számos vadászkönyv szerzője, három vadászati múzeum alapítója, megannyi hazai és nemzetközi kitüntetés viselője is köszöntötte a résztvevőket, majd Bán Beatrix, a vadász körökben és a társasági életben kuriózumnak számító Diana Vadászhölgy Klub előadói képességekkel megáldott elnöke a Fohász Szent István királyhoz című verset adta elő, nagy átéléssel.

A nap egyik szenzációjának ezúttal is az erre az alkalomra elejtett szarvasbika „ravatalra” történő behozatala bizonyult. A gyönyörű trófeával megáldott állatot egy német vadász ejtette el, és mint elhangzott: a trófea súlya 14-15 kilogramm között lehet, az előzetes bírálat alapján akár az európai rekordok közé is bekerülhet. A szarvasbikával történő fotózás különösen a gyermekeket vonzotta, de a felnőttek is szívesen szelfiztek, háttérben a trófea-különlegességgel.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Természetesen ezúttal sem maradt el az ez évi kitüntetések átadása. A szakmári Blaskó János és a homokmégyi Varga István a Szent Hubertusz Aranykeresztet vehette át. A luadációból kitűnt, hogy mindkét vadász példa értékűen etikus magatartást tanúsít a vadászatok közben, de a vadászközösség építésében is jeleskednek.

A hivatalos programban nem szerepelt, még az érintett előtt is titokban maradt, így igazi meglepetés volt, amikor Suhajda Krisztián Tóth Kálmánt szólította, majd vitéz Hunyadi László, a Vitézi Rend főkapitánya Tóth Kálmánnak a „Magyarországért tett szolgálatáért” a Vitézi Rend Ezüst Nemzetvédelmi Keresztjét adta át, ünnepélyesen.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Miközben az ezer főre főzött, kitűnő bográcsgulyást tálalták, a színpadon kezdetét vette az igazi népi kincsestárat felvonultató program. Nem lehetett nem észrevenni, nem lehetett nem meghallani, ahogy az Állami Népi Együttes prímása, egyben művészeti vezetője, Pál István „Szalonna” és zenekara megszólalt. Az érzelmeket felkavaró tradicionális magyar muzsika, a szenvedéllyel teli előadásmód azonnal nyilvánvalóvá tette, miért világsiker a zenekar és vezetője, „Szalonna”, a másik prímás, Radics Ferenc, Gera Attila klarinétos és tárogatós, Ürmös Sándor cimbalmos, Karacs Gyula brácsás és Doór Róbert nagybőgős.

A szakmári határ, mint autentikus háttér csak még inkább fokozta a fergeteges zenekari előadást, amelynek egy-egy emlékezetes színfoltja volt a hegedűsök, a cimbalmos és a tárogatót is fúvó klarinétos szólója. A zenekar fantasztikus tehetségeinek intellektusa, barátságos közvetlensége jól megmutatkozott a velük folytatott beszélgetésben, de a színpadi zenéhez szokott művész muzsikusok egy-egy dalt, nótát is szívesen eljátszottak a vendégek kérésére. Aztán ahogy mindinkább belemerültek a műsorba és Pál Eszter énekes is megcsillantotta tehetségét, még a botfülűek is rájöhettek, hogy Szalonna bandájának igazi ereje abban van, ahogy együtt megszólalnak és elkápráztatják a közönséget. Egy idő után aztán már énekelt mindenki, sokan még táncra is perdültek.
Mostanában a Kalocsai Piros Rózsa Néptáncegyüttes sem villantott akkorát, mint Szalonna és bandája kíséretében, mintegy bizonyítva, hogy a kitűnő kíséret alapja, egyben elválaszthatatlan része a színvonalas színpadi fellépésnek. Remélhetőleg megörökítették a produkciót, hogy akár többször is megnézhessük ezt a valóban fergeteges előadásukat.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szeredy Krisztina, Nagymagyarország Primadonnája ezúttal sem csak mint kiváló opera, operett és nóta énekes lépett a színpadra, hanem sokunk örömére a rendezvény háziasszonya és a konferanszié szerepét is betöltötte. A műfaj nagyasszonya kisugárzásával és közvetlenségével egykettőre felrázta a közönséget, a nagy melegben esetleg csak pillanatra lanyhuló figyelmet. A rendezvény alkalom volt arra, hogy Tóth Kálmán és barátai személyesen is gratuláljanak a művésznőnek az Áder János köztársasági elnöktől augusztus 20-án átvett kitüntetéséhez, a Magyar Érdemrend polgári tagozat Tisztikereszthez. Hogy érdemes rá, azt mi sem bizonyította jobban, minthogy a közönség alig akarta leengedni a színpadról.

Sokan várták, és mint kiderült, nem hiába az ezerszeletes, különleges országtortát, amely Gombai Gábor mestercukrász veresegyházi műhelyében készült. A nemzeti trikolort is megjelenítő tortaszeletek ezúttal is öregbítik a mester hírnevét. Egyedülálló ízvilág mindazt ötvözte, amiért életkorra és nemre való tekintet nélkül szeretjük az édességet.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Természetesen ezúttal sem maradt el a Dunapataj-Szelidről ismert Béla bácsi kiváló csemege főttkukoricája és Vesztergám Miklós tárogatós fellépése sem, aki késő estig, szusszanásnyi időt nem hagyva magának szórakoztatta a kiváló ellátásban, kiszolgálásban részesülő, nemzetközi hírű művészek előadásával elkápráztatott közönséget.

Tóth Kálmán úr! Köszönjük szépen!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>