2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmáron tett magánlátogatást Szűrös Mátyás, hazánk első köztársasági elnöke

Zsiga Ferenc  |  2024. 05. 13., 14:27

Szűrös Mátyás, a rendszerváltozás kori magyar közélet emblematikus alakja, hazánk első ideiglenes köztársasági elnöke, számos könyv szerzője 2024. május 11-én, szombaton Szakmáron tett magánlátogatást.

A politikai élettől teljesen visszavonult 90 éves Szűrös Mátyást régi jó ismerőse, Tóth Kálmán, immár nyugdíjas nagyvendéglős, egykor a főváros, a parlament vendéglátásának meghatározó személyisége szakmári kúriájában fogadta. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Tóth Kálmánnal közös barátok, a rendszerváltás után kimagasló szerepet betöltő személyiségek, diplomaták táraságában érkező Szűrös Mátyástól megtudtuk: nem csak a barátság köti vendéglátójához, hanem az is, hogy „földiek, ladányiak”, a volt köztársasági elnök Püspökladányban, Tóth Kálmán pedig szintén a Tiszán túli Körösladányban született. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ugyancsak közös, de a többi vendéggel is azonos vonásuk, hogy szeretik a magyar nótát és a cigányzenét, amelyet az alkalomra érkezett Szeredy Krisztina énekművész és a Dankó Rádióból is ismert Lakatos Miklós és kitűnő zenekara szolgáltatott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A végig jó hangulatú eseményen a különleges, ínycsiklandó ebédről Tudorán Aurél „Kundi”, a dunapataji Tanya Bisztró séfje gondoskodott.

Ugyan direkt módon nem került szóba, de mielőtt Szűrös Mátyás a Magyar Köztársaság első ideiglenes köztársasági elnöke lett, országgyűlési képviselőként az Országgyűlés elnöki tisztét is betöltötte. Mindemellett azzal írta be magát az idősebb korosztályok emlékezetébe, hogy az 1990-es országgyűlési választáson Szűrös Mátyás volt az MSZP egyetlen olyan képviselője, aki egyéni képviselőként jutott be az Országgyűlésbe. Ráadásul képviselői munkája során gyakran saját pártja álláspontja ellen, meggyőződése szerint szavazott. 

Szűrös Mátyásról a magyar történetírás is megemlékezik, hiszen 1989. október 23-án az Országgyűlés erkélyén kikiáltotta a Magyar Köztársaságot, ezáltal Magyarország ideiglenes köztársasági elnöke lett 1989. október 23. és 1990. május 2. között.

A jó egészségnek örvendő, talán csak kicsit nehézkesen járó Szűrös Mátyást a fehér asztal mellett is igazi, nagyformátumú, olyan személynek ismertük meg, aki nagyon sok nóta, közte hazafias dal szövegét ismeri, énekli és kitűnő társasági ember. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyan ültetési rend nem volt, de magától adódott, hogy Szűrös Mátyás az asztalfőre ült, ahonnan nemcsak a legjobb rálátása volt a teremre és a vendégekre, hanem onnan mindenkivel könnyebben beszédbe elegyedhetett. Mindenkihez volt egy–két kedves szava, érdeklődő kérdése. Szűrös Mátyás a vendéglátást és a barátságot megköszönve szombaton a kora esti órákban, a baráti társaságával együtt utazott vissza Budapestre.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK