2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

48 milliót fizetünk vissza az Öveges program szabálytalanságai miatt

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 01. 02., 20:24

„Kalocsa Város Önkormányzata megkapta a karácsonyi csomagját” – kezdte még az ünnepek előtt tartott sajtótájékoztatóját dr. Bálint József polgármester, utalva arra a december 19-én kézhez kapott határozatra, mely szerint az önkormányzatnak 48 millió forintot kell visszafizetnie az Öveges program megvalósítása során megállapított szabálytalanságok miatt.

A 14 milliárd forintos uniós támogatású program célja a természettudományos oktatás feltételeinek javítása volt. Kalocsa Város Önkormányzata konzorciumban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kalocsai Tankerületével a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerén keresztül TÁMOP – 3.1.3-11/2-2012-0004 számú, „Kísérletekkel könnyebb” című projektjének megvalósítására „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges program)” című pályázaton 316.611.014 forint támogatást nyert. A pénzből a Szent István Gimnáziumban modern eszközökkel ellátott természettudományos laboratóriumot alakítottak ki, amelyet a gimnazistákon kívül tíz iskola diákjai használhatnak. Ezen kívül többek között az együttműködő intézmények pedagógusai képzési lehetőséget is kaptak.

Az Öveges program miatt, a vélhető túlszámlázások és kétes hitelességű teljesítések folytán az Emmi és a Miniszterelnöki Hivatal kezdett el vizsgálódni országszerte.

Kalocsán a szoftver- és tananyag-fejlesztésre megkötött szerződések kapcsán állapítottak meg szabálytalanságokat.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Amint arról dr. Bálint József beszámolt, a projekt ellenőrzése alkalmával megállapításra került, hogy az önkormányzat a szaktanári segédlet és a tanulói munkafüzetek elkészítése vonatkozásában sem a közbeszerzési eljárás során, sem az ajánlati felhívás közzétételekor, sem pedig az eljárás eredményeként megkötött szerződésben nem rendelkezett a támogató által meghatározott, a beszerzések tárgyát képező fejlesztéssel összefüggésben a kizárólagos felhasználási jogok megszerzéséről, továbbá a közbeszerzési eljárásban indított ajánlattevők függetlensége nem volt biztosított.
Valamint a szoftver beszerzésére irányuló vállalkozási szerződés lehetővé tette a vállalkozó számára a szoftver felhasználását és új verziószámon történő értékesítését. Így az önkormányzatnak e tekintetben sem volt kizárólagos felhasználási joga. Mindezekre tekintettel az Irányító Hatóság szabálytalanságot állapított meg.

Mivel a közbeszerzési eljárások szabályos lefolytatásáért kizárólag a kedvezményezett, vagyis jelen esetben az önkormányzat, mint ajánlatkérő felel, a visszafizetési kötelezettség is kizárólag őt terheli.

Bálint József ezzel kapcsolatban azt a kritikát fogalmazta meg az előző városvezetés felé, hogy a gimnázium fenntartójának váltásakor, a pályázatot is át kellett volna adni a KLIK-nek, abban az esetben ugyanis őket terhelné a büntetés összege, nem pedig az önkormányzatot.

A másfél évig húzódó szabálytalansági eljárás alatt az önkormányzat több soron próbálta kiharcolni a büntetés elkerülését vagy enyhítését, ám az utolsó, december 19-én kézhez kapott elutasító határozat értelmében kötelesek vagyunk megfizetni a 48 millió forintot. Öröm az ürömben, hogy legalább a részletfizetést sikerült elérni, így a büntetést összesen 12 hónap alatt kell rendezni, amelyből a sajtótájékoztató időpontjáig három havi összeget fizetett ki az önkormányzat.

Újságírói kérdésre válaszolva Bálint József azt is elmondta, az ügyben 47 önkormányzat érintett. Úgy tudja,

a visszafizetési kötelezettség minden érintett önkormányzatot sújt,

Debrecen például már vissza is fizette a büntetést. A fellebbezéssel élt települések egyike sem járt sikerrel, és az sem egyedi eset, hogy ahogy Kalocsa, úgy mások is megpróbálták rendkívüli támogatás (korábbi önhiki) formájában megigényelni az államtól ezt a költséget, azonban ezt a Belügyminisztérium nem engedélyezte.
Egy másik újságírói kérdésre azt ugyanakkor nem tudta megválaszolni, hogy a 47 elmarasztalt önkormányzaton kívül volt-e más pályázatmegvalósító az országban, tehát akadt-e olyan, aki nem követte el ezt a hibát, vagy azt mondhatjuk, hogy minden egyes város szabálytalanul járt el.

A polgármester arra is rámutatott, hogy további két vizsgálat is büntetéssel végződhet: az Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Kalocsa települések közös szennyvíz programja, valamint a közvilágítás-korszerűsítését lehetővé tevő pályázat.

Sajtótájékoztatója végén a média által biztosított nyilvánosságot kihasználva a polgármester ismételten arra kérte fel a képviselő-testület tagjait, hogy összefogással, közösen dolgozzanak Kalocsa és a kalocsaiak jövőjéért, ne pedig azon mesterkedjenek, hogy hogyan tudnák feloszlatni a testületet, megbuktatni a polgármestert.

Nincs értelme annak, hogy egymást különböző politikai lózungokkal próbáljuk besározni. (…) Ha tetszik, ha nem, még három évig együtt kell dolgoznunk, és majd ’19-be el lehet dönteni, hogy hogyan tovább a városnak, addig viszont működtetnünk kell, amihez a pénzügyi feltételeket meg kell teremteni. Ezt csak úgy tudjuk megteremteni, ha együttműködünk. – hangsúlyozta, hozzátéve azt is, hogy erre azért is kiemelten szükség van, mert 2017-ben – vagy vagyonértékesítéssel vagy adókivetéssel – mindenképpen növelni kell a város bevételeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK