2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Búcsúzik a jegyzői építési hatóság, vezetőt keresnek a Kulturális Központ élére - És még néhány konstruktív döntés a testületi ülésen

Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 27., 13:38

Az új esztendő első képviselő-testületi ülését január 23-án, 14 órától tartották a városházán. Ebben az írásunkban a konstruktív, a város működését tekintve fontos határozati javaslatokról és döntésekről tájékoztatjuk olvasóinkat. A képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvános közzétételéről, a szilveszteri tűzijátékról szóló homályos hátterű, de több képviselő szerint az ötletadót tekintve nagyon is egy irányba mutató, nyilvánvalóan politikai indíttatásból, politikai haszonszerzés céljából előterjesztett két téma vitájáról és sorsáról külön cikkben számolunk be. Addig is mindenkit kapacitálunk arra, ha bármelyik, de különösen a két utóbbi kérdés érdekli, tekintse meg dr. Filvig Géza polgármester Facebook közéleti oldalán utólag is látható élő közvetítést a testületi ülésről. Így személyes benyomásai alapján alkothat véleményt a város építésétől, működtetésétől igencsak távol eső két ügyről.

Mint emlékezetes, azt már a testületi ülést követően megírtuk, a következő négy évben Jéri Tamás rendszerszervező mérnök irányítja a parkgondozási feladatokat is ellátó Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft-t. A száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég jelenlegi igazgatója, Pécsi Tiborné január 30-i határidővel közös megegyezéssel távozik a posztról, de információnk szerint továbbra is a társaság alkalmazásában marad. Jéri Tamás ügyvezetői megbízását valamennyi képviselő támogatta.

Évről évre törvényi kötelezettségből fakadó feladata az önkormányzatnak, hogy a folyékony szennyvíz elszállítási díjának mértékét meghatározza. Ez a kérdés azokat érinti, akiknek az ingatlana műszaki vagy egyéb ok miatt nincs rácsatlakozva a városi szennyvízhálózatra, a zárt emésztőgödörben felgyülemlett szennyvizet „szippantókocsival” kell elszállíttatniuk.

Az előterjesztés lényege, hogy a rezsicsökkentésről szóló törvényből adódóan az ingatlantulajdonost nem terhelheti magasabb költség, így az áremelkedést az önkormányzatnak kell átvállalnia. A január 1-jétől érvényes 3,5 százalékos díjemelés a város költségvetését tekintve így sem jelentős összeg, az idei évre 246 ezer forint.

Az ülésen döntés született az önkormányzati bérlakások bérleti díjának 5-10, udvarral rendelkező lakások esetében 20 százalékos mértékű emeléséről. A kezdeményező Vagyonhasznosítási Kft. szerint a díjak 2016 óta nem emelkedtek. Mint az előterjesztésben kifejtették, az erre vonatkozó helyi rendelet szociális helyzet alapján bérbe adott, költségelven bérbe adott és piaci alapon bérbe adott lakásokat különböztet meg.

Mivel az előterjesztésben a lakások száma nem szerepelt, dr. Körmendy Szabolcs bizottsági elnök elmondta: összesen kilenc lakás van az önkormányzat tulajdonában. Ebből csupán kettő összkomfortos. Ám ezekhez udvar is tartozik, így az udvar miatt további 10 százalékos korrekció már azt eredményezi, hogy e két lakás esetében 20 százalékos bérleti díj emelés terheli a bérlőt.


Szabó Balázs képviselő a városban szokásos piaci alapú lakásbérleti díjakkal példálózott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati összkomfortos lakások bérleti díja még az emelés után is jelentős mértékben elmarad a piaci alapon kiadottakétól. Azt kérte, amennyiben ez nem változik, szüntessék meg a „piaci alapú bérlakás” kategóriát, mert az elnevezés nem tükrözi a valóságot. A képviselő hozzátette: a szociális alapon kiadott bérlakásoknál realizálódó 5 százalékos díjemelést elfogadja, mert ezeket a családokat szerinte sem szabad tovább terhelni.

A képviselők többsége a szavazásnál végül azt az érvelést fogadta el, hogy a szociális alapon bérbe adott lakásoknál javasolt 5 százalékos, a költségelven kiadott bérlakásoknál javasolt 7,5 százalékos lakbéremelés méltányos, hiszen az eltelt közel négy évben az infláció mértéke 8,5 százalék volt.


Ugyanakkor az udvarral rendelkező összkomfortos lakások bérlői szemszögéből nézve a most érvényesítendő 20 százalékos lakbéremelés is jelentős. Végül a képviselő-testület az eredeti határozati javaslatot egy ellenszavazat mellett elfogadta. A díjemelés azt eredményezi, hogy a Vagyonhasznosítási Kft-hez a lakások bérbeadásából átlagosan havi 100 ezer forinttal több bérleti díj érkezik.

Az önkormányzat hivatalát és köztisztviselőit érinti a jegyzői építéshatósági igazgatási feladatok ellátásával kapcsolatos változás. Ez a hatáskör márciustól a várostól a Kalocsai Járási Hivatal Építésügyi Osztályához kerül.

Mint dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a vonatkozó törvény szerint a jelenleg ezt a feladatot ellátó két ügyintézőnél lévő munkaeszközöket, az irodai berendezést, számítógépeket, fényképezőgépet és egy, a járási hivatal épületszárnyához legközelebbi irodát törvényi rendelkezés alapján ingyenesen kell a Kormányhivatal használatába adni.

A felsőfokú szakirányú képzettséggel rendelkező szakemberek szabadon dönthetnek arról, hogy a továbbiakban a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és városfejlesztési osztályán dolgoznak tovább, vagy a Járási Hivatal Építésügyi Osztályán.

Mint megtudtuk, két fő szakirányú végzettségű szakemberről van szó. Az egyik jelenleg gyes-en van, a másik még nem döntötte el, vállalja-e, hogy a járási hivatalnál lesz kormánytisztviselő.

Vezetői pályázatot írnak ki a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetői álláshelyére, mert amint az köztudott, dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezetői megbízása 2020. január 12-től megszűnt. A pályázatot március 2-ig lehet benyújtani. A döntés értelmében a pályázat elbírálásáig a vezetői feladatokat megbízással Tóth Emese, az eddigi helyettes, az intézmény közművelődési szervezetének vezetője látja el.

A képviselők egyhangú szavazással fogadták el a Nemzeti Ovi-Sport Program városi megvalósításáról, a Méhecskék Sport Egyesület támogatási szerződésének módosításáról, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT) működéséről, valamint a Kalocsai Értéktár Bizottság 2019. év második félévi munkájáról szóló beszámolókat, illetve előterjesztést.

A képviselői vagyonnyilatkozatok közzétételével kapcsolatos javaslatot Balogi József, míg a szilveszteri tűzijátékok szabályozásával kapcsolatosat Király Róbert képviselő előterjesztésére tárgyalta a testület. E két, az ügyben megszólalók többsége szerint politikai indíttatásból, politikai haszonszerzés céljából, a háttérből irányítottan született előterjesztésről, amely végül elutasítással végződött, külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés