2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Búcsúzik a jegyzői építési hatóság, vezetőt keresnek a Kulturális Központ élére - És még néhány konstruktív döntés a testületi ülésen

Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 27., 13:38

Az új esztendő első képviselő-testületi ülését január 23-án, 14 órától tartották a városházán. Ebben az írásunkban a konstruktív, a város működését tekintve fontos határozati javaslatokról és döntésekről tájékoztatjuk olvasóinkat. A képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvános közzétételéről, a szilveszteri tűzijátékról szóló homályos hátterű, de több képviselő szerint az ötletadót tekintve nagyon is egy irányba mutató, nyilvánvalóan politikai indíttatásból, politikai haszonszerzés céljából előterjesztett két téma vitájáról és sorsáról külön cikkben számolunk be. Addig is mindenkit kapacitálunk arra, ha bármelyik, de különösen a két utóbbi kérdés érdekli, tekintse meg dr. Filvig Géza polgármester Facebook közéleti oldalán utólag is látható élő közvetítést a testületi ülésről. Így személyes benyomásai alapján alkothat véleményt a város építésétől, működtetésétől igencsak távol eső két ügyről.

Mint emlékezetes, azt már a testületi ülést követően megírtuk, a következő négy évben Jéri Tamás rendszerszervező mérnök irányítja a parkgondozási feladatokat is ellátó Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft-t. A száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég jelenlegi igazgatója, Pécsi Tiborné január 30-i határidővel közös megegyezéssel távozik a posztról, de információnk szerint továbbra is a társaság alkalmazásában marad. Jéri Tamás ügyvezetői megbízását valamennyi képviselő támogatta.

Évről évre törvényi kötelezettségből fakadó feladata az önkormányzatnak, hogy a folyékony szennyvíz elszállítási díjának mértékét meghatározza. Ez a kérdés azokat érinti, akiknek az ingatlana műszaki vagy egyéb ok miatt nincs rácsatlakozva a városi szennyvízhálózatra, a zárt emésztőgödörben felgyülemlett szennyvizet „szippantókocsival” kell elszállíttatniuk.

Az előterjesztés lényege, hogy a rezsicsökkentésről szóló törvényből adódóan az ingatlantulajdonost nem terhelheti magasabb költség, így az áremelkedést az önkormányzatnak kell átvállalnia. A január 1-jétől érvényes 3,5 százalékos díjemelés a város költségvetését tekintve így sem jelentős összeg, az idei évre 246 ezer forint.

Az ülésen döntés született az önkormányzati bérlakások bérleti díjának 5-10, udvarral rendelkező lakások esetében 20 százalékos mértékű emeléséről. A kezdeményező Vagyonhasznosítási Kft. szerint a díjak 2016 óta nem emelkedtek. Mint az előterjesztésben kifejtették, az erre vonatkozó helyi rendelet szociális helyzet alapján bérbe adott, költségelven bérbe adott és piaci alapon bérbe adott lakásokat különböztet meg.

Mivel az előterjesztésben a lakások száma nem szerepelt, dr. Körmendy Szabolcs bizottsági elnök elmondta: összesen kilenc lakás van az önkormányzat tulajdonában. Ebből csupán kettő összkomfortos. Ám ezekhez udvar is tartozik, így az udvar miatt további 10 százalékos korrekció már azt eredményezi, hogy e két lakás esetében 20 százalékos bérleti díj emelés terheli a bérlőt.


Szabó Balázs képviselő a városban szokásos piaci alapú lakásbérleti díjakkal példálózott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati összkomfortos lakások bérleti díja még az emelés után is jelentős mértékben elmarad a piaci alapon kiadottakétól. Azt kérte, amennyiben ez nem változik, szüntessék meg a „piaci alapú bérlakás” kategóriát, mert az elnevezés nem tükrözi a valóságot. A képviselő hozzátette: a szociális alapon kiadott bérlakásoknál realizálódó 5 százalékos díjemelést elfogadja, mert ezeket a családokat szerinte sem szabad tovább terhelni.

A képviselők többsége a szavazásnál végül azt az érvelést fogadta el, hogy a szociális alapon bérbe adott lakásoknál javasolt 5 százalékos, a költségelven kiadott bérlakásoknál javasolt 7,5 százalékos lakbéremelés méltányos, hiszen az eltelt közel négy évben az infláció mértéke 8,5 százalék volt.


Ugyanakkor az udvarral rendelkező összkomfortos lakások bérlői szemszögéből nézve a most érvényesítendő 20 százalékos lakbéremelés is jelentős. Végül a képviselő-testület az eredeti határozati javaslatot egy ellenszavazat mellett elfogadta. A díjemelés azt eredményezi, hogy a Vagyonhasznosítási Kft-hez a lakások bérbeadásából átlagosan havi 100 ezer forinttal több bérleti díj érkezik.

Az önkormányzat hivatalát és köztisztviselőit érinti a jegyzői építéshatósági igazgatási feladatok ellátásával kapcsolatos változás. Ez a hatáskör márciustól a várostól a Kalocsai Járási Hivatal Építésügyi Osztályához kerül.

Mint dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a vonatkozó törvény szerint a jelenleg ezt a feladatot ellátó két ügyintézőnél lévő munkaeszközöket, az irodai berendezést, számítógépeket, fényképezőgépet és egy, a járási hivatal épületszárnyához legközelebbi irodát törvényi rendelkezés alapján ingyenesen kell a Kormányhivatal használatába adni.

A felsőfokú szakirányú képzettséggel rendelkező szakemberek szabadon dönthetnek arról, hogy a továbbiakban a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és városfejlesztési osztályán dolgoznak tovább, vagy a Járási Hivatal Építésügyi Osztályán.

Mint megtudtuk, két fő szakirányú végzettségű szakemberről van szó. Az egyik jelenleg gyes-en van, a másik még nem döntötte el, vállalja-e, hogy a járási hivatalnál lesz kormánytisztviselő.

Vezetői pályázatot írnak ki a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetői álláshelyére, mert amint az köztudott, dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezetői megbízása 2020. január 12-től megszűnt. A pályázatot március 2-ig lehet benyújtani. A döntés értelmében a pályázat elbírálásáig a vezetői feladatokat megbízással Tóth Emese, az eddigi helyettes, az intézmény közművelődési szervezetének vezetője látja el.

A képviselők egyhangú szavazással fogadták el a Nemzeti Ovi-Sport Program városi megvalósításáról, a Méhecskék Sport Egyesület támogatási szerződésének módosításáról, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT) működéséről, valamint a Kalocsai Értéktár Bizottság 2019. év második félévi munkájáról szóló beszámolókat, illetve előterjesztést.

A képviselői vagyonnyilatkozatok közzétételével kapcsolatos javaslatot Balogi József, míg a szilveszteri tűzijátékok szabályozásával kapcsolatosat Király Róbert képviselő előterjesztésére tárgyalta a testület. E két, az ügyben megszólalók többsége szerint politikai indíttatásból, politikai haszonszerzés céljából, a háttérből irányítottan született előterjesztésről, amely végül elutasítással végződött, külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK