2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József: Idén is minden nyugdíjas megkapja a kétezer forintot

Bálint József: Idén is minden nyugdíjas megkapja a kétezer forintot
Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 09. 28., 12:05

Kalocsa város vezetése idén is gondolt a városunkban élő idős emberekre, és ünnepélyes keretek között fejezte ki tiszteletét irántuk szeptember 26-án a Művelődési Központ udvarán felállított rendezvénysátorban.

Az Idősek Világnapját az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg, és azóta számos országban, így Magyarországon is október 1-jén köszöntjük őket. A tiszteletükre rendezett városi ünnepélyt szeptember 26-án tartotta meg az önkormányzat.

Az esős idő ellenére szép számban összegyűlt időseket dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ igazgatója üdvözölte, név szerint kiemelve városunk legidősebb polgárait. Köszöntve így a legidősebb urat, Tamás Ferencet, aki 1919. november 25-én látta meg a napvilágot, majd az 1921-ben születetteket: Horváth Sándort, Tóth Ferenc et, és Paulicz Istvánt.
Legidősebb hölgyként a Homokmégyen, 1918-ban világra jött Illés Balázsnét köszöntötte, ezután az ugyanebben az évben született Káli Nagy Zoltánnénak, majd Szőnyi Sándornénak (1919) és Hermann Jánosné Rózsa Juliannának (1919) gratulált Kalocsa város nevében az igazgatónő.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A polgármester felidézte kampányígéreteit
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

A megjelent szépkorú hölgyeket és urakat dr. Bálint József polgármester „kortársaiként” üdvözölte, felidézve, hogy tavaly ő is a közönség soraiban ülve vett részt a rendezvényen. Emlékeztetett: a 2014-es rendezvény épp a választásokat megelőző kampányidőszakba esett, amikor szóróanyag formájában fontos ígéretet tett a város nyugdíjas lakosainak. 

Most polgármesterként mondhatja el, hogy az akkor tett ígéretet sikerült betartani: az önkormányzat évente két alkalommal – Húsvétkor és Karácsonykor – ismét minden kalocsai nyugdíjas részére kétezer forintos támogatást juttat. Hozzátette, ezt a támogatást idén is minden nyugdíjas meg fogja kapni.

A polgármester egyéb, szintén az idősebb korosztályt érintő kampányígéreteire is kitért. Az ellátórendszer javításával kezdve, kiemelte a Bem utcai szociális otthon nyílászáró cseréit és homlokzati szigeteléssel való ellátását. A gondozóhálózatot említve, annak minőségi javulását hangsúlyozta. A hajléktalan-kérdésre és a mentális problémákkal küzdő idősek ellátására kitérve a Baptista szervezettel való együttműködést húzta alá. Ugyanis mindkét feladatot – az önkormányzat támogatásával – ez a szervezet látja el.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A Maci csoport zenés műsora
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

– Sokszor megvádolnak azzal különböző fórumokon, hogy a fiatalokkal nem foglalkozunk. Ez nem igaz. De a fiatalok helyzete speciális. Amikor az ember fiatal és erős, saját magának kell gondoskodni arról, hogy családot alapítson, fejlődjön, megfelelő életmódot biztosítson. Természetesen úgy, hogy mögötte állnak az idősebb generációk. Az tény, hogy a fiatalok nagy része – és nem csak Kalocsáról –, elvándorolt, azért, mert kevés a munkahely – tért át egy teljesen más kérdéskörre Bálint József.

– Örömmel jelenthetem be önöknek, bár már mindenki hallott róla, hogy jelentős kormányzati döntés született. Ez a döntés lehetőséget ad Kalocsa városának és a környezetének, hogy 80-100 évre meghatározza azt a fejlesztési és fejlődési lehetőséget, ami egyben munkahelyteremtést is jelent a térségben. A Paks-Kalocsa közti hídról beszélek, amely ugyan nem része a Paks II beruházásnak, de azzal kapcsolatosan tudtuk kiharcolni a megépülését. A kormányzat már biztosította a tervezéshez szükséges költségeket. Az első ütemen túl vagyunk, kijelölték a híd helyét. Ez Barákánál lesz – idézte fel a közelmúltbeli meghatározó döntést a városatya, hozzáfűzve: a cölöpverés 2017-ben indul, és 2018-ban remélhetőleg már a söröshordót gurítják át a hídon.

– Nem maga a híd fogja megoldani ezt a problémát, hanem az ehhez kapcsolódó másodlagos fejlesztési lehetőség, hiszen az autópálya 12 km-re lesz tőlünk, ami kedvezően érinti az 51-es út felújítását, amihez reméljük, hogy az elkerülő út is megépül majd – kanyarodott vissza a fiatalok elvándorlásának problémájához a polgármester. Az ennek visszafordítása érdekében tett intézkedések részletesebb boncolgatása ugyan ezúttal elmaradt, [és a mostani rendezvénynek nem is ez volt a célja – a Szerk.], a közönség igenlő bólogatása arra enged következtetni, hogy a munkahelyteremtés égető sürgősségében minden jó érzésű kalocsai egyetért.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A szakadó eső senkit sem zavart a sátor alatt
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

A polgármester az időskorúak hosszú évtizedek alatt végzett munkájának, és a városi és közösségi életben betöltött szerepvállalásának megköszönésével zárta mondandóját, és egyúttal átadta a színpadot Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Csokonai óvodájának Maci csoportja részére, akik zenés műsorral, versekkel, énekekkel köszöntötték az időseket. A gyerekeket Rózsa Ferencné készítette föl.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
Gergely Róbert Szécsi Pál dalaiból válogatott
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

A kicsik műsora után Gergely Róbert egyórás műsorával és finom falatokkal kedveskedett városunk szépkorú polgárainak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK