2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Sikeres volt a COVID-19 elleni védekezés, döntéseinkben a szükségesség és arányosság elve érvényesült – Kalocsán önkormányzati intézményben nem volt fertőzött beteg

Dr. Filvig Géza: Sikeres volt a COVID-19 elleni védekezés, döntéseinkben a szükségesség és arányosság elve érvényesült – Kalocsán önkormányzati intézményben nem volt fertőzött beteg
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 25., 20:57

Három hónap után az önkormányzati munka területén is visszatért az élet a normális kerékvágásba. A városi képviselő-testület veszélyhelyzet utáni első, június 25-i ülésén 16 előterjesztést tárgyaltak, néhányát az ellenzéki képviselők szinte kézzel tapinthatóan politikai motiváltságától áthatottan. Természetesen a lényegesebb döntésekről részletesen is beszámolunk, ám mind között talán a legfontosabb volt dr. Filvig Géza napirend előtti felszólalása, amelyben a koronavírus-járvány elleni védekezés veszélyhelyzet ideje alatti - kétségtelenül sikeres – polgármesteri és önkormányzati tevékenységét mutatta be. A testületi ülésen elhangzottak az élő közvetítésnek köszönhetően mindenki által követhetőek voltak.

Amint az a képviselő-testületi ülés beharangozójában megírtuk, a veszélyhelyzet három hónap hét napja alatt a polgármester a katasztrófavédelmi törvényben írt jogkörében eljárva (különleges jogrend) rengeteg, összesen 108 határozatot, két rendelettel kihirdetett döntést hozott.

Aki itt élt a városban, az mindezt személyesen is megtapasztalhatta, illetve a veszélyhelyzethez alkalmazkodó aktív kommunikációnak köszönhetően szinte azonnal értesült róla.

A polgármester összefoglalójában felidézte a járvány, illetve a veszélyhelyzet ideje alatt hozott, már kissé feledésbe merült, de akkor húsba vágóan fontos intézkedéseket.


Mint emlékezetes,

NEM KEVESEBBRŐL VOLT SZÓ, MINT A BÖLCSŐDE, ÓVODÁK BEZÁRÁSÁRÓL, A GYERMEKFELÜGYELET, AZ ÉTKEZÉS, KÖZTE AZ ISKOLAI ÉTKEZÉS MEGSZERVEZÉSÉRŐL, A JÁTSZÓTEREK BEZÁRÁSÁRÓL, A PIAC LEZÁRÁSÁNAK VAGY LÁTOGATÁSA ENGEDÉLYEZÉSÉNEK DILEMMÁJÁRÓL.

Még soroljuk is, de immár az alapján, ami az ülésen elhangzott.

Dr. Filvig Géza az eltelt hónapok esszenciáját adó tájékoztatásának bevezető részében elmondta:

„Március elején kezdődött hazánkban is az a megbetegedés-sorozat, amit a koronavírus okozott. A kormány március 11-én rendelte el a veszélyhelyzetet.
Ilyet Kalocsa város lakosságának még nem kellett átélnie sem a védekezést, sem a jogi helyzetet illetően, azaz, hogy a képviselő-testület nem működik. Azt gondolom, Kalocsa a védekezésben jól helyt állt, mind a szükségesség, mind az arányosság érvényesült a döntéseinkben, illetve, hogy mindazt megtegyük a lakosság védelme érdekében, amit a lehetőségeink biztosítanak.

Hálás vagyok dr. Bedics Andreának, a Helyi Védelmi Bizottság elnökének; nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, nagyban segítette a munkánkat.
Hálás vagyok kollégáinknak, munkatársainknak, az intézményvezetőknek. Voltak olyan helyzetek, amikor vasárnap délelőtt tartottunk értekezletet arról, hogy hétfőn milyen intézkedéseket vezessük be – például óvoda bezárás-nyitás, gyermekétkeztetés témákra gondolok.
Hálás vagyok rendőrkapitány úrnak, ő is segítségünkre volt. Továbbá a rendőrségnek, készenléti rendőrségnek, polgárőrségnek, a katasztrófavédelemnek.

Azt gondolom, mindenki mindent a védekezés elé helyezett, így tudtunk hatékonyan dolgozni. Az egészségügyi, szociális ágazatban dolgozóinkra nagyon nagy feladat hárult, hiszen ilyen speciális helyzet még nem volt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekA mentális nyomás abból adódott, hogy a helyzetet hogyan kezeljük. Nagyon örülök, hogy az önkormányzat által fenntartott kalocsai szociális intézményekben fertőzött beteg nem volt.
Azt is nagy felelősségnek éreztem a vállamon, hogy magának a helyzetnek a kezelése egy óriási kihívás volt.

Mindent elkövettem annak érdekében, hogy a munkámat úgy végezzem: mindenki érezze, nincs más fontosabb a jelen helyzetben, mint hogy a védekezésből a városért, a lakosságért kivegyem a részem.
Sokat voltam területen, hogy egy-egy konkrét döntés előtt az érintettekkel felvegyem a kapcsolatot.

Voltak kritikus időszakok. Például amikor a vendéglátóhelyek teraszaival voltak problémák, vagy amikor húsvéti időszakban a polgármesterekre ruházták azt a döntést, milyen területeket zárjanak le az adott településen.

A trafikok üzemeltetőivel is kellett beszélnem. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a segítséget és együttműködést, hiszen ők is látták: intézkedni kell annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki csoportok az adott időszakban.
Húsvétkor nem kellett lezárni területet, a sportpálya, a Duna-part, a különböző közösségi terek nyugalma ennek ellenére biztosított volt.

Voltak problémás helyek, ahol még a hatóságnak is intézkedni kellett, de a problémák nem voltak olyan mértékűek, amelyek a lakosságot nyugtalanították volna.
A járvány terjedésének megelőzésére maszkot osztottunk, fertőtlenítést végeztünk a közterületeken.
Igyekeztünk az önkormányzattal partnerségi kapcsolatban álló vállalkozásokon segíteni annak érdekében, hogy ezt az időszakot át tudják vészelni.

Segélycsomagokat osztottunk, én magam a polgármesteri keretből 18 személynek juttattam rendkívüli segélyt ebben a nehéz időszakban. Létrehoztunk egy krízis - telefonszámot, amellyel az időseket segítettük.

Azt gondolom, nagyon jó visszaigazolás volt az intézkedések sorában, amikor a piacot nem zártuk be, minden óvintézkedést megtettünk a további üzemelésére. Pár héttel később az agrárminisztérium is azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy a termelői piacokat működtetni szükséges.

Az is egy jó visszaigazolás volt, amikor az önkormányzat a teraszokra vonatkozó bérleti díjat az egész évre elengedte, de erről is csak később született központi rendelkezés.
Nagyon jó partnerség alakult ki a lakosság és az önkormányzat között. Hálás vagyok érte, mert nagyon fegyelmezetten viselkedett mindenki; a gyermekek otthon maradtak a szülőkkel, egyeseknek távmunkában kellett dolgozni, közben a vásárlási időkorláthoz kellett alkalmazkodni a 65 év fölötti korosztály védelme érdekében, sorolhatnám. Mindenki toleránsan kezelte a helyzetet.

Köszönetet szeretnék mondai az adományozóknak, akik különböző formákban adták az adományaikat.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak a médiumoknak, akik a lakosság tájékoztatásában segítségünkre voltak.

Sajnos Kalocsán is érzékelhető volt az ellenzéki politizálás. Kritizálták az önkormányzati intézkedéseket, az adományozókra is tettek megjegyzéseket. Ezt sajnálattal vettem tudomásul, de abban a helyzetben nem volt idő ezzel foglalkozni, a munkára kellett koncentrálni. Még egyszer hangsúlyozom, Kalocsa nagyon jól szerepelt már csak azért is, mert az idősotthonokban nem volt fertőzött.

Köszönet érte, köszönöm, hogy meghallgattak.” – fejezte be napirend előtti felszólalás keretében adott tájékoztatását dr. Filvig Géza.

A témához kapcsolódik, hogy az ülés későbbi részében képviselői kérdésre válaszolva dr. Filvig Géza elmondta: a teraszok bérleti díjának elengedése mindenkire vonatkozott. Száz százalékos bérleti díj mentességben azok részesültek, akiknek az üzlethelyisége ténylegesen zárva volt, nem tudták folytatni a tevékenységüket. Aki korlátozott mértékben ugyan, de tovább működtek, azok 50 százalékos bérleti díj csökkentésben részesültek az adott időszakra vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK