2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Sikeres volt a COVID-19 elleni védekezés, döntéseinkben a szükségesség és arányosság elve érvényesült – Kalocsán önkormányzati intézményben nem volt fertőzött beteg

Dr. Filvig Géza: Sikeres volt a COVID-19 elleni védekezés, döntéseinkben a szükségesség és arányosság elve érvényesült – Kalocsán önkormányzati intézményben nem volt fertőzött beteg
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 25., 20:57

Három hónap után az önkormányzati munka területén is visszatért az élet a normális kerékvágásba. A városi képviselő-testület veszélyhelyzet utáni első, június 25-i ülésén 16 előterjesztést tárgyaltak, néhányát az ellenzéki képviselők szinte kézzel tapinthatóan politikai motiváltságától áthatottan. Természetesen a lényegesebb döntésekről részletesen is beszámolunk, ám mind között talán a legfontosabb volt dr. Filvig Géza napirend előtti felszólalása, amelyben a koronavírus-járvány elleni védekezés veszélyhelyzet ideje alatti - kétségtelenül sikeres – polgármesteri és önkormányzati tevékenységét mutatta be. A testületi ülésen elhangzottak az élő közvetítésnek köszönhetően mindenki által követhetőek voltak.

Amint az a képviselő-testületi ülés beharangozójában megírtuk, a veszélyhelyzet három hónap hét napja alatt a polgármester a katasztrófavédelmi törvényben írt jogkörében eljárva (különleges jogrend) rengeteg, összesen 108 határozatot, két rendelettel kihirdetett döntést hozott.

Aki itt élt a városban, az mindezt személyesen is megtapasztalhatta, illetve a veszélyhelyzethez alkalmazkodó aktív kommunikációnak köszönhetően szinte azonnal értesült róla.

A polgármester összefoglalójában felidézte a járvány, illetve a veszélyhelyzet ideje alatt hozott, már kissé feledésbe merült, de akkor húsba vágóan fontos intézkedéseket.


Mint emlékezetes,

NEM KEVESEBBRŐL VOLT SZÓ, MINT A BÖLCSŐDE, ÓVODÁK BEZÁRÁSÁRÓL, A GYERMEKFELÜGYELET, AZ ÉTKEZÉS, KÖZTE AZ ISKOLAI ÉTKEZÉS MEGSZERVEZÉSÉRŐL, A JÁTSZÓTEREK BEZÁRÁSÁRÓL, A PIAC LEZÁRÁSÁNAK VAGY LÁTOGATÁSA ENGEDÉLYEZÉSÉNEK DILEMMÁJÁRÓL.

Még soroljuk is, de immár az alapján, ami az ülésen elhangzott.

Dr. Filvig Géza az eltelt hónapok esszenciáját adó tájékoztatásának bevezető részében elmondta:

„Március elején kezdődött hazánkban is az a megbetegedés-sorozat, amit a koronavírus okozott. A kormány március 11-én rendelte el a veszélyhelyzetet.
Ilyet Kalocsa város lakosságának még nem kellett átélnie sem a védekezést, sem a jogi helyzetet illetően, azaz, hogy a képviselő-testület nem működik. Azt gondolom, Kalocsa a védekezésben jól helyt állt, mind a szükségesség, mind az arányosság érvényesült a döntéseinkben, illetve, hogy mindazt megtegyük a lakosság védelme érdekében, amit a lehetőségeink biztosítanak.

Hálás vagyok dr. Bedics Andreának, a Helyi Védelmi Bizottság elnökének; nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, nagyban segítette a munkánkat.
Hálás vagyok kollégáinknak, munkatársainknak, az intézményvezetőknek. Voltak olyan helyzetek, amikor vasárnap délelőtt tartottunk értekezletet arról, hogy hétfőn milyen intézkedéseket vezessük be – például óvoda bezárás-nyitás, gyermekétkeztetés témákra gondolok.
Hálás vagyok rendőrkapitány úrnak, ő is segítségünkre volt. Továbbá a rendőrségnek, készenléti rendőrségnek, polgárőrségnek, a katasztrófavédelemnek.

Azt gondolom, mindenki mindent a védekezés elé helyezett, így tudtunk hatékonyan dolgozni. Az egészségügyi, szociális ágazatban dolgozóinkra nagyon nagy feladat hárult, hiszen ilyen speciális helyzet még nem volt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekA mentális nyomás abból adódott, hogy a helyzetet hogyan kezeljük. Nagyon örülök, hogy az önkormányzat által fenntartott kalocsai szociális intézményekben fertőzött beteg nem volt.
Azt is nagy felelősségnek éreztem a vállamon, hogy magának a helyzetnek a kezelése egy óriási kihívás volt.

Mindent elkövettem annak érdekében, hogy a munkámat úgy végezzem: mindenki érezze, nincs más fontosabb a jelen helyzetben, mint hogy a védekezésből a városért, a lakosságért kivegyem a részem.
Sokat voltam területen, hogy egy-egy konkrét döntés előtt az érintettekkel felvegyem a kapcsolatot.

Voltak kritikus időszakok. Például amikor a vendéglátóhelyek teraszaival voltak problémák, vagy amikor húsvéti időszakban a polgármesterekre ruházták azt a döntést, milyen területeket zárjanak le az adott településen.

A trafikok üzemeltetőivel is kellett beszélnem. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a segítséget és együttműködést, hiszen ők is látták: intézkedni kell annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki csoportok az adott időszakban.
Húsvétkor nem kellett lezárni területet, a sportpálya, a Duna-part, a különböző közösségi terek nyugalma ennek ellenére biztosított volt.

Voltak problémás helyek, ahol még a hatóságnak is intézkedni kellett, de a problémák nem voltak olyan mértékűek, amelyek a lakosságot nyugtalanították volna.
A járvány terjedésének megelőzésére maszkot osztottunk, fertőtlenítést végeztünk a közterületeken.
Igyekeztünk az önkormányzattal partnerségi kapcsolatban álló vállalkozásokon segíteni annak érdekében, hogy ezt az időszakot át tudják vészelni.

Segélycsomagokat osztottunk, én magam a polgármesteri keretből 18 személynek juttattam rendkívüli segélyt ebben a nehéz időszakban. Létrehoztunk egy krízis - telefonszámot, amellyel az időseket segítettük.

Azt gondolom, nagyon jó visszaigazolás volt az intézkedések sorában, amikor a piacot nem zártuk be, minden óvintézkedést megtettünk a további üzemelésére. Pár héttel később az agrárminisztérium is azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy a termelői piacokat működtetni szükséges.

Az is egy jó visszaigazolás volt, amikor az önkormányzat a teraszokra vonatkozó bérleti díjat az egész évre elengedte, de erről is csak később született központi rendelkezés.
Nagyon jó partnerség alakult ki a lakosság és az önkormányzat között. Hálás vagyok érte, mert nagyon fegyelmezetten viselkedett mindenki; a gyermekek otthon maradtak a szülőkkel, egyeseknek távmunkában kellett dolgozni, közben a vásárlási időkorláthoz kellett alkalmazkodni a 65 év fölötti korosztály védelme érdekében, sorolhatnám. Mindenki toleránsan kezelte a helyzetet.

Köszönetet szeretnék mondai az adományozóknak, akik különböző formákban adták az adományaikat.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak a médiumoknak, akik a lakosság tájékoztatásában segítségünkre voltak.

Sajnos Kalocsán is érzékelhető volt az ellenzéki politizálás. Kritizálták az önkormányzati intézkedéseket, az adományozókra is tettek megjegyzéseket. Ezt sajnálattal vettem tudomásul, de abban a helyzetben nem volt idő ezzel foglalkozni, a munkára kellett koncentrálni. Még egyszer hangsúlyozom, Kalocsa nagyon jól szerepelt már csak azért is, mert az idősotthonokban nem volt fertőzött.

Köszönet érte, köszönöm, hogy meghallgattak.” – fejezte be napirend előtti felszólalás keretében adott tájékoztatását dr. Filvig Géza.

A témához kapcsolódik, hogy az ülés későbbi részében képviselői kérdésre válaszolva dr. Filvig Géza elmondta: a teraszok bérleti díjának elengedése mindenkire vonatkozott. Száz százalékos bérleti díj mentességben azok részesültek, akiknek az üzlethelyisége ténylegesen zárva volt, nem tudták folytatni a tevékenységüket. Aki korlátozott mértékben ugyan, de tovább működtek, azok 50 százalékos bérleti díj csökkentésben részesültek az adott időszakra vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés