2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kevés a közmunkás, tarol a munkaerőpiaci úthenger – Ha sikerül feltölteni, 86 főt foglalkoztathat a város

Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 02., 09:00

Mondhatni formális, de mégis fontos döntést hozott a városi képviselő-testület december 19-én, amikor a Belügyminisztériumnál lévő 2020. évi Start munkaprogram pályázat benyújtásáról határozott. Az előterjesztés ugyan érinti, de talán nem árt rámutatni: az önkormányzatoknál, így a kalocsainál is évek óta drámai mértékben csökken a közfoglalkoztatottak száma, lassan nem lesz közmunkás, aki a motoros fűkaszát a nyakába akassza. Mindez a munkavállalók, az állam és a munkaerőpiac helyzete szempontjából kedvező, hiszen a cégeknél magasabb jövedelemért dolgoznak az emberek. Az önkormányzatoknál hiányzó munkaerő pótlására, a parkgondozási feladatok szinten tartására a megye, a járás több települése komoly gépesítésbe kezdett, a frekventáltabb helyek parkgondozási feladatait vállalkozásoknak adják.

Nem tudni pontosan, hanyadik zöldellő ágát növeszti a Belügyminisztériumnál lévő Start munkaprogram, amely évekkel ezelőtt akár 150 főnél is több közmunkást biztosított a nagyobb önkormányzatok parkgondozási és minden egyéb közhasznú feladataik ellátásához.

A városi képviselő-testület december 19-i ülésén tárgyalt, erről szóló előterjesztés világos képet fest arról:

A HELYI MUNKAERŐ NAGYOBB VÁROSOKBA ÉS KÜLFÖLDRE TÖRTÉNŐ ELVÁNDORLÁSA JELENTŐSEN SZŰKÍTI A KÖZMUNKAPROGRAMOKBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT.


Forrás: KALOhírek


Időközben az állam is szigorított, a korábbi megengedőbb szabályozással ellentétben most aki önszántából, vagy önhibájából hagyja ott a munkahelyét, nehezebben jut álláskeresési státuszba.

Márpedig a hivatalosan regisztrált álláskeresés a feltétele annak, hogy aki a 16. életévét betöltötte, az egészségügyi alkalmassági és egyéb feltételeknek megfelel, az közhasznú munkát végezhessen.

Az előterjesztésből kiderül,

A 2018. ÉVI 141 FŐ HELYETT 2019-BEN MÁR CSAK 97 FŐ KÖZHASZNÚ MUNKÁSSAL SZÁMOLTAK, DE TÉNYLEGESEN TARTÓSAN MÉG ÍGY IS CSAK 86 FŐT TUDTAK FOGLALKOZTATNI.

Mindebből következik, hogy Kalocsán szűk két év alatt 55 fővel kevesebb kétkezi munkást lehetett közfeladatok ellátására igénybe venni. Nem beszélve arról, hogy közülük sem mindenki fizikai munkát végez, mert ott is vannak munkavezetők.

Mindemellett a nagy fluktuáció nem kis adminisztratív terhet rótt, ró a szerencsétlen elnevezésű, nevében a parkgondozási feladatokat már egyáltalán nem tükröző cégre.

Az ismert okok miatt összevont, ezzel egy időben Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft-re keresztelt, 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő, megnövekedett feladatú és létszámú társaság a féle mindenesként látja el ezt a fontos feladatot is.

Az alapos előterjesztéssel kapcsolatban egyedül dr. Filvig Gézának és a témát tárgyaló bizottság elnökének, dr. Körmendi Szabolcsnak volt mondanivalója:

NEM KÉRDÉS, HOGY A DÖNTŐEN PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSBÓL MEGVALÓSULÓ PROGRAMOT FOLYTATNI SZÜKSÉGES, KÜLÖNBEN A VÁROS KOMMUNÁLIS ÉS EGYÉB FELADATAI ELLÁTATLANUL MARADNÁNAK.


Forrás: KALOhírek


Mint a polgármester által előadottakból kiderült, az önkormányzatnál futó „Szociális program” folytatására úgy pályázik a város, hogy 8 órás munkaidőben 11 főt a belvízzel, 10 főt a közutakkal kapcsolatos feladatok ellátására, 8 főt az illegális szeméttelepek felszámolására foglalkoztatnak. Az összesen 29 fős program 2020. március 1.-2021. február 28-ig tart, tehát két költségvetési évet is érint.

Az úgynevezett „Helyi sajátosságok program” a parkgondozási feladatokat ellátó Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft-nél 57 fővel futhat. A Belügyminisztérium pályázatán erre a célra elnyert összegből azonban nagy értékű tárgyi eszközt nem lehet beszerezni.

A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester és a Kft. ügyvezetője hamarosan elvégzi a január 6-ig benyújtandó pályázattal kapcsolatos feladatokat, majd a Kft. és az önkormányzat illetékes osztálya bonyolítja a közel 71 millió forint forrásigényű, mintegy 31 millió forint önerő mellett megvalósuló programot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK