2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kevés a közmunkás, tarol a munkaerőpiaci úthenger – Ha sikerül feltölteni, 86 főt foglalkoztathat a város

Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 02., 09:00

Mondhatni formális, de mégis fontos döntést hozott a városi képviselő-testület december 19-én, amikor a Belügyminisztériumnál lévő 2020. évi Start munkaprogram pályázat benyújtásáról határozott. Az előterjesztés ugyan érinti, de talán nem árt rámutatni: az önkormányzatoknál, így a kalocsainál is évek óta drámai mértékben csökken a közfoglalkoztatottak száma, lassan nem lesz közmunkás, aki a motoros fűkaszát a nyakába akassza. Mindez a munkavállalók, az állam és a munkaerőpiac helyzete szempontjából kedvező, hiszen a cégeknél magasabb jövedelemért dolgoznak az emberek. Az önkormányzatoknál hiányzó munkaerő pótlására, a parkgondozási feladatok szinten tartására a megye, a járás több települése komoly gépesítésbe kezdett, a frekventáltabb helyek parkgondozási feladatait vállalkozásoknak adják.

Nem tudni pontosan, hanyadik zöldellő ágát növeszti a Belügyminisztériumnál lévő Start munkaprogram, amely évekkel ezelőtt akár 150 főnél is több közmunkást biztosított a nagyobb önkormányzatok parkgondozási és minden egyéb közhasznú feladataik ellátásához.

A városi képviselő-testület december 19-i ülésén tárgyalt, erről szóló előterjesztés világos képet fest arról:

A HELYI MUNKAERŐ NAGYOBB VÁROSOKBA ÉS KÜLFÖLDRE TÖRTÉNŐ ELVÁNDORLÁSA JELENTŐSEN SZŰKÍTI A KÖZMUNKAPROGRAMOKBAN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT.


Forrás: KALOhírek


Időközben az állam is szigorított, a korábbi megengedőbb szabályozással ellentétben most aki önszántából, vagy önhibájából hagyja ott a munkahelyét, nehezebben jut álláskeresési státuszba.

Márpedig a hivatalosan regisztrált álláskeresés a feltétele annak, hogy aki a 16. életévét betöltötte, az egészségügyi alkalmassági és egyéb feltételeknek megfelel, az közhasznú munkát végezhessen.

Az előterjesztésből kiderül,

A 2018. ÉVI 141 FŐ HELYETT 2019-BEN MÁR CSAK 97 FŐ KÖZHASZNÚ MUNKÁSSAL SZÁMOLTAK, DE TÉNYLEGESEN TARTÓSAN MÉG ÍGY IS CSAK 86 FŐT TUDTAK FOGLALKOZTATNI.

Mindebből következik, hogy Kalocsán szűk két év alatt 55 fővel kevesebb kétkezi munkást lehetett közfeladatok ellátására igénybe venni. Nem beszélve arról, hogy közülük sem mindenki fizikai munkát végez, mert ott is vannak munkavezetők.

Mindemellett a nagy fluktuáció nem kis adminisztratív terhet rótt, ró a szerencsétlen elnevezésű, nevében a parkgondozási feladatokat már egyáltalán nem tükröző cégre.

Az ismert okok miatt összevont, ezzel egy időben Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft-re keresztelt, 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő, megnövekedett feladatú és létszámú társaság a féle mindenesként látja el ezt a fontos feladatot is.

Az alapos előterjesztéssel kapcsolatban egyedül dr. Filvig Gézának és a témát tárgyaló bizottság elnökének, dr. Körmendi Szabolcsnak volt mondanivalója:

NEM KÉRDÉS, HOGY A DÖNTŐEN PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSBÓL MEGVALÓSULÓ PROGRAMOT FOLYTATNI SZÜKSÉGES, KÜLÖNBEN A VÁROS KOMMUNÁLIS ÉS EGYÉB FELADATAI ELLÁTATLANUL MARADNÁNAK.


Forrás: KALOhírek


Mint a polgármester által előadottakból kiderült, az önkormányzatnál futó „Szociális program” folytatására úgy pályázik a város, hogy 8 órás munkaidőben 11 főt a belvízzel, 10 főt a közutakkal kapcsolatos feladatok ellátására, 8 főt az illegális szeméttelepek felszámolására foglalkoztatnak. Az összesen 29 fős program 2020. március 1.-2021. február 28-ig tart, tehát két költségvetési évet is érint.

Az úgynevezett „Helyi sajátosságok program” a parkgondozási feladatokat ellátó Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft-nél 57 fővel futhat. A Belügyminisztérium pályázatán erre a célra elnyert összegből azonban nagy értékű tárgyi eszközt nem lehet beszerezni.

A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester és a Kft. ügyvezetője hamarosan elvégzi a január 6-ig benyújtandó pályázattal kapcsolatos feladatokat, majd a Kft. és az önkormányzat illetékes osztálya bonyolítja a közel 71 millió forint forrásigényű, mintegy 31 millió forint önerő mellett megvalósuló programot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés