2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kevesebb pénz, szigorodó feltételek a ’18-as közmunkaprogramban – Mégis gond a létszámfeltöltés

Tóth Barna  |  2018. 01. 06., 18:46

A Kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatában 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a közfoglalkoztatásra, mint az idei tervekben szerepelt. Ezzel visszalépnek a 2014-es szintre. Ráadásul 2018 nyarától szigorítják a közmunkaprogramba kerülés feltételeit – a fiataloknak előbb a munkaerőpiacon kell maguknak helyet keresniük, a szakképzettek és a közmunkákban már munkatapasztalatot, szakismereteket is szerzetteket szintén a versenyszféra felé való elmozdulásra ösztönzik az új korlátozások. A központi változások miatti volumenszűkülés ellenére az önkormányzatoknak továbbra is nehézséget okoz a létszámfeltöltés, noha míg három éve Kalocsa még 250 fő közmunkással tervezett, addig most több mint 100 fővel kevesebbel számolhatunk.

A karácsony előtti képviselő-testületi ülésen a grémium számos napirendi pont mellett, górcső alá vette Kalocsa vonatkozásában a 2018-19-es közmunkaprogramot is. Amint az dr. Bálint József polgármester felvezetéséből kiderült, a képviselő-testület a szóban forgó előterjesztés kapcsán még csak egy tervezetről dönthetett, vagyis arról, hogy a város milyen intenzitással, valamint létszámmal szeretne részt venni a közmunkaprogramban, illetve mely területeken szeretné az értékteremtő közmunkát kamatoztatni. Ezt követően további tárgyalásokra kerül sor a Belügyminisztériummal, amely kapcsán kiderül, hogy a város önkormányzata által előirányozott vállalások, létszámok, finanszírozási tényezők maradhatnak-e.

A közmunkaprogramban több változás is életbe lép. 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni, valamint a 25 év alatti fiatalokat csak akkor vonhatják be a közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerőpiaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban.

A hatályba lépő változásokon túl, a közmunkaprogram kapcsán az optimális létszámfeltöltés is nehézséget okoz az önkormányzatoknak, hiszen az előző évekhez viszonyítva is egyre kevesebb aktív munkavállalóból, illetve regisztrált álláskeresőből meríthetnek. Ennek egyenes következménye, hogy a településen elvégzendő értékteremtő munkák mennyisége kapcsán is jóval szerényebben kell tervezniük a településeknek.

A közel folyamatos létszámhiány oka, egyrészt a kevés szakember, valamint a regisztrált álláskeresők fokozatosan csökkenő száma. A helyzetet súlyosbítja az egyre nagyobb méreteket öltő külföldi munkavállalás, illetve az, hogy a kistérségekből, a főváros, valamint a megyeszékhelyek tömegesen vonják el a dolgozókat. Míg például 2012-ben, Kalocsán több mint ezerkétszázan kerestek állást, addig 2016-ra lefeleződött ez a szám.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az álláskeresők számának csökkenése alapvetően jó hír, azonban a közmunkaprogram helyi vonatkozású megvalósítása kapcsán, megannyi nehézség elé állítja az önkormányzatot. Nem beszélve arról, hogy a korábbi programokban, folyamatosan nagy fluktuációval, vagyis lemorzsolódással kellett számolni, ami jelentős többlet feladatot eredményezett az önkormányzat számára. A programból távozók helyére új munkaerőt kellett találni, megszervezni az oktatást, a foglalkoztatás részleteit.

Feltöltési nehézségek miatt már 2017-ben a korábbi 250 fős tervezetet 190 főre csökkentette a városvezetés, ám közel 30 álláshely így is szinte folyamatosan betöltetlen maradt. Kalocsa megyei szinten ennek ellenére is élen állt a közfoglalkoztatottak számát tekintve. A létszám feltöltési nehézségek miatt, a soron következő 2018-19-es programban tovább kell csökkenteni a tervezett létszámot, így most 141 főre szűkítették a foglalkoztatni kívántak keretét.

Csökken a program támogatottsága is, ami a bérköltségeket ugyan nem érinti, azonban a dologi kiadások, építőanyag, gépjármű, valamint számos a munkavégzéshez elengedhetetlen forrás beszűkülését vonja maga után. A 2017. évi Start Minta Munkaprogramhoz viszonyítva az úgynevezett dologi támogatások tizede áll majd csak rendelkezésre. Kalocsán folytatódna a közút, valamint a belvíz-program, illetve a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. önállóan pályázhat az illegális hulladéklerakók felszámolására.

A képviselő-testület a karácson y előtti, december 21-ei ülésén egyhangúlag elfogadta a közmunkaprogram tervezetéről szóló javaslatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.