2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kevesebb pénz, szigorodó feltételek a ’18-as közmunkaprogramban – Mégis gond a létszámfeltöltés

Tóth Barna  |  2018. 01. 06., 18:46

A Kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatában 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a közfoglalkoztatásra, mint az idei tervekben szerepelt. Ezzel visszalépnek a 2014-es szintre. Ráadásul 2018 nyarától szigorítják a közmunkaprogramba kerülés feltételeit – a fiataloknak előbb a munkaerőpiacon kell maguknak helyet keresniük, a szakképzettek és a közmunkákban már munkatapasztalatot, szakismereteket is szerzetteket szintén a versenyszféra felé való elmozdulásra ösztönzik az új korlátozások. A központi változások miatti volumenszűkülés ellenére az önkormányzatoknak továbbra is nehézséget okoz a létszámfeltöltés, noha míg három éve Kalocsa még 250 fő közmunkással tervezett, addig most több mint 100 fővel kevesebbel számolhatunk.

A karácsony előtti képviselő-testületi ülésen a grémium számos napirendi pont mellett, górcső alá vette Kalocsa vonatkozásában a 2018-19-es közmunkaprogramot is. Amint az dr. Bálint József polgármester felvezetéséből kiderült, a képviselő-testület a szóban forgó előterjesztés kapcsán még csak egy tervezetről dönthetett, vagyis arról, hogy a város milyen intenzitással, valamint létszámmal szeretne részt venni a közmunkaprogramban, illetve mely területeken szeretné az értékteremtő közmunkát kamatoztatni. Ezt követően további tárgyalásokra kerül sor a Belügyminisztériummal, amely kapcsán kiderül, hogy a város önkormányzata által előirányozott vállalások, létszámok, finanszírozási tényezők maradhatnak-e.

A közmunkaprogramban több változás is életbe lép. 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni, valamint a 25 év alatti fiatalokat csak akkor vonhatják be a közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerőpiaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban.

A hatályba lépő változásokon túl, a közmunkaprogram kapcsán az optimális létszámfeltöltés is nehézséget okoz az önkormányzatoknak, hiszen az előző évekhez viszonyítva is egyre kevesebb aktív munkavállalóból, illetve regisztrált álláskeresőből meríthetnek. Ennek egyenes következménye, hogy a településen elvégzendő értékteremtő munkák mennyisége kapcsán is jóval szerényebben kell tervezniük a településeknek.

A közel folyamatos létszámhiány oka, egyrészt a kevés szakember, valamint a regisztrált álláskeresők fokozatosan csökkenő száma. A helyzetet súlyosbítja az egyre nagyobb méreteket öltő külföldi munkavállalás, illetve az, hogy a kistérségekből, a főváros, valamint a megyeszékhelyek tömegesen vonják el a dolgozókat. Míg például 2012-ben, Kalocsán több mint ezerkétszázan kerestek állást, addig 2016-ra lefeleződött ez a szám.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az álláskeresők számának csökkenése alapvetően jó hír, azonban a közmunkaprogram helyi vonatkozású megvalósítása kapcsán, megannyi nehézség elé állítja az önkormányzatot. Nem beszélve arról, hogy a korábbi programokban, folyamatosan nagy fluktuációval, vagyis lemorzsolódással kellett számolni, ami jelentős többlet feladatot eredményezett az önkormányzat számára. A programból távozók helyére új munkaerőt kellett találni, megszervezni az oktatást, a foglalkoztatás részleteit.

Feltöltési nehézségek miatt már 2017-ben a korábbi 250 fős tervezetet 190 főre csökkentette a városvezetés, ám közel 30 álláshely így is szinte folyamatosan betöltetlen maradt. Kalocsa megyei szinten ennek ellenére is élen állt a közfoglalkoztatottak számát tekintve. A létszám feltöltési nehézségek miatt, a soron következő 2018-19-es programban tovább kell csökkenteni a tervezett létszámot, így most 141 főre szűkítették a foglalkoztatni kívántak keretét.

Csökken a program támogatottsága is, ami a bérköltségeket ugyan nem érinti, azonban a dologi kiadások, építőanyag, gépjármű, valamint számos a munkavégzéshez elengedhetetlen forrás beszűkülését vonja maga után. A 2017. évi Start Minta Munkaprogramhoz viszonyítva az úgynevezett dologi támogatások tizede áll majd csak rendelkezésre. Kalocsán folytatódna a közút, valamint a belvíz-program, illetve a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. önállóan pályázhat az illegális hulladéklerakók felszámolására.

A képviselő-testület a karácson y előtti, december 21-ei ülésén egyhangúlag elfogadta a közmunkaprogram tervezetéről szóló javaslatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK