2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kormányzati 138 milliós plusz forrás a 75 férőhelyes új óvoda megépítéséhez – Font Sándor az ipari parkról, az uszodáról és az őt ért támadásról is beszélt

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 21., 19:49

Magyarország Kormánya egyedi kormányhatározattal 138 millió forint plusz forrást biztosít a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017. évi TOP pályázatán elnyert 400 milliós, mindeddig forráshiányos Petőfi Sándor utcai új, 75 férőhelyes óvoda megvalósításához – jelentette be Font Sándor országgyűlési képviselő a kalocsai városházán július 21-én, kedden Filvig Géza polgármesterrel és Boromisza Viktor városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón. A képviselő kitért arra is, jó úton halad az ugyancsak forráshiány miatt elakadt ipari park fejlesztéshez még hiányzó összeg megszerzése. Font Sándor a kormánnyal „szinkronban lévő”, az őszi önkormányzati választáson a testületben kétharmados többséget szerzett képviselőkkel is magyarázta, hogy az óvoda megépítéséhez szükséges további 138 forintos támogatási igényt, amely meghaladja a teljes beruházási összeg 30 százalékát, a novemberi önkormányzati választás után hét hónappal sikerült érvényesíteni.

Filvig Géza a sajtótájékoztatás megnyitását követően Boromisza Viktort kérte fel a projekt és annak előzményei ismertetésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az osztályvezető felelevenítette a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2017. évi TOP pályázati kiírását, amely szerint 400 millió forint összeget lehetett nyerni óvodafejlesztésre. A pályázat benyújtásának idején a városban hat tagóvoda és egy bölcsőde működött és működik azóta is, de a Kunszt József utcai és az Alkony utcai óvoda műszaki felmérése azt igazolta, ezeket az épületeket gazdaságosan nem lehet felújítani. Ezért a két tagóvoda kiváltására ésszerűbb egy új, 75 férőhelyes, később tovább bővíthető új óvodát építeni.

A város rengeteg akadály, a tervezés, a kivitelezésre kiírt közbeszerzés után ért el oda, hogy még az előző önkormányzat szembesült azzal: a legalacsonyabb kivitelezői árajánlat is 138 millióval magasabb, mint a rendelkezésre álló pályázati forrás.

Erre figyelemmel a legjobb árajánlatot adó kalocsai Generál Építőipari Kft.-vel csak feltételekhez kötött szerződést lehetett kötni. A szerződés július 15-től azért hatályosodhatott, mert ismertté vált: a kormány biztosítja a hiányzó 138 millió forintot.

Mint elhangzott,

A KORSZERŰ, HÁROM CSOPORTSZOBÁS ÉS MINDENNEMŰ KORSZERŰ KISZOLGÁLÓ HELYISÉGGEL RENDELKEZŐ, 954 NÉGYZETMÉTER HASZNOS ALAPTERÜLETŰ, TETŐTÉR BEÉPÍTÉSES ÓVODA KIVITELEZÉSÉRE A SZERZŐDÉS SZERINT 14 HÓNAP ÁLL RENDELKEZÉSÉRE A KIVITELEZŐNEK.

Ez azt jelenti, hogy az óvoda műszaki átadása, majd a használatba vételi engedély megkérése legkorábban 2021. szeptember hónapban kezdődhet – mondta ismertetőjében a műszaki osztály vezetője, Boromisza Viktor.


138 millióval „beljebb vagyunk”

Filvig Géza polgármester emlékeztetett: az őszi önkormányzati választás után, mint új polgármester szembesült igazán azzal, hogy az új önkormányzat több olyan megvalósításra váró projektet örökölt, amelyek befejezéséhez összesen 400 millió forint többletforrásra van szükség. Mint fogalmazott, most, köszönhetően Font Sándornak, 138 millió forinttal „beljebb vagyunk.”

A polgármester a 138 millió forint vissza nem térítendő támogatás megszerzéséért, „kijárásáért” köszönetét fejezte ki Font Sándor országgyűlési képviselőnek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekHozzátette:

Az óvodához, illetve a megújuló ifjúsági házhoz tartozó hátsó kerítés, illetve a parkolók megépítése JETA forrásból történhet.” Filvig Géza leszögezte:

Ugyan jelenleg csak a 75 fős óvoda megépítésére van forrás, de nem adom föl, a cél az, hogy az óvoda további fejlesztéssel 150 férőhelyes legyen.”

Font Sándor

Font Sándor országgyűlési képviselő nem rejtette véka alá, hogy mint politikus, a kérdést politikai oldalról közelíti meg.

Mint elhangzott, az előző képviselő-testület többsége nem volt szinkronban a kormánnyal, egyesek szájából még olyan szavak is elhangzottak, hogy „naplopók, gazemberek”, majd ugyan ezek fordultak kormányzati segítségért, ami valljuk be, nehéz műfajnak bizonyult az előzmények tükrében - mondta a képviselő.

Hozzátette: az áttörést az őszi önkormányzati választás hozta meg, amely mint köztudott, a FIDESZ-KDNP és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület közös jelöltjeinek kétharmados többségét eredményezte a testületben.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor arról is beszámolt, hogy ilyen háttérrel és azzal a politikai hátszéllel lobbizott a kormánynál a 30 százaléknál is magasabb, tehát nem egyszerűsített eljárásban elérhető plusz forrásért, hogy az új önkormányzat célkitűzései között a fiatalok helyben tartása is szerepel.

A KORMÁNYNÁL AZZAL ÉRVELHETETT, KALOCSÁN A KORMÁNY EGYIK LEGFONTOSABB CÉLKITŰZÉSÉT,A FIATALOK HELYBEN MARADÁSÁT KÍVÁNJÁK MEGVALÓSÍTANI. 

Az azonos szemlélet és gondolkodás is segített abban, hogy a kormány végül egyedi kormányhatározattal Kalocsa számára megítélte a Petőfi Sándor utcai óvoda megépítéséhez szükséges még hiányzó 138 millió forint vissza nem térítendő támogatást.” hangsúlyozta Font Sándor.


Magóné Tóth Gyöngyi DK-s megyei képviselő „modortalan” támadása

Font Sándor nem ment el szó nélkül a közelmúltban személy szerint őt ért DK-s támadás mellett sem, amely Magóné Tóth Gyöngyi, a megyei önkormányzat DK-s képviselője részéről egy portálon valósult meg.

A képviselő leszögezte:

A DK megyei közgyűlési tagja, Magóné Tóth Gyöngyi az egyik internetes felületen - tőle egyébként eddig nem megszokott, most a DK központi kommunikációjához igazodó modortalan stílusban – azt írta, hogy gyakorlatilag én "kifosztom az emberek zsebét, asszisztálok az itt élők kifosztásához", és egy pusztuláshoz vezető utat járok végig. Arra hív fel, hogy ne szavazzam meg a "nyomorköltségvetést", amit egyébként akkor már általam is megszavazott az Országgyűlés.”

Magóné azzal folytatta, mert ha én azt megszavazom, akkor ő ezt minden kalocsai és környékbeli lakoshoz eljuttatja, mert „gyalázat”, amit én megtettem.

Ezt éppen tőle olvasva meglepődtem, mert pontosan tudjuk, milyen romhalmazt hagyott hátra a korábbi városvezetés.” Polgármester úrral már november-december hónapban elkezdtünk azon gondolkodni, hogy a

félbe maradt, és a teljesen egyetlen egy esetben meg nem valósult beruházásokat hogyan tudjuk talpra állítani és befejezni." A kormánytól most kapott 138 forinttal az egyik szakaszhoz elérkeztünk.

Itt jegyzem meg Magóné képviselő asszonynak, hogy legyen szerencséje minden választókörzetnek olyan gyalázatos képviselői munkához, hogy a kormánya 138 millió forint extra támogatást ad egy városnak.” Ha ő ezt nevezi az itt élők „kifosztásának” és „pusztulásnak”, „nyomorköltségvetésnek”, akkor valószínűleg nem egy a fogalmi ismeretünk ezeknek a szavaknak a jelentéséről.

Én szívesen adom a szavam a további, idézőjelbe tett "kifosztásokhoz", mert előttük van az ipari park kérdésköre, amely hasonlóan a költségnövekedés fázisában van. Azaz nem lehet megvalósítani az elnyert pályázati összegből. Igen előrehaladottak a tárgyalások abban, hogy Kalocsa város várhatóan itt is meg fogja nyerni az időközi költségnövekedés miatt bekövetkezett, még hiányzó összeget. Azaz megvalósul végre az ipari park beruházás, amely legendásan hosszú idő óta százféle buktatók után végre a megvalósítás szakaszába érkezhet.” mondta Font Sándor.


Uszoda

A képviselő azzal folytatta:

És még van egy nagy vízió, az uszoda és fürdő kérdése, amely már nem 100 milliós, hanem milliárdos fejlesztés, készülve a Paksi beruházásra, hogy élményt és a szabadidő hasznos eltöltését biztosítsuk a kalocsaiaknak és az ide érkező vendégmunkásoknak, akik közül 3000-3500  lakik majd a felújított laktanya területén. A kezdő lépéseket ez ügyben is megtettük! Had említsem meg, hogy közben képviselőként- bármennyire is úgy látják egyesek, hogy megrövidítem, kifosztom az itt élőket

közben megszavaztuk a Duna menti kiemelt fejlesztési térséget, amely 99 település, a Duna bal partján Kalocsa központtal és a köréje csatlakozó településekkel együtt olyan helyzetet teremt, amelyről most még nem is tudjuk, hogy hány féle pozitív kisugárzása lehet. Néhány hét múlva feláll a fejlesztési tanács, amelyben a stratégiai tervezés elképzeléseiről kell majd konzultálni.”


Arnold Adrien képviselő-jelöltsége

Mint korábban említettem, a kormánnyal közös gondolkodás nagyban hozzájárult, hogy az óvodafejlesztés plusz költségét befogadták a döntéshozók.

Kalocsán tudjuk, hogy időközi választás előtt vagyunk, ezért én azt javasolom, mondom, hogy a FIDESZ-KDNP-KJE jelöltjével, Arnold Adriennel csak nyerhet a város, és azt a nagyon erős közös gondolkodást, amely tavaly elindult Kalocsán, azt ne gyengítsük.” Arnold Adrien megszavazásával erősítjük és megtartjuk azt a kormánnyal közös együttműködési lehetőséget, amelyet az óvodafejlesztés példáján keresztül szerettem volna bemutatni. Bízom benne, hogy lesz még ilyen, a maihoz hasonló, sikerekről beszámoló sajtótájékoztató – zárta gondolatai Font Sándor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK