2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nem adja el a nagy múltú Magtár épületet az önkormányzat – Egyelőre csak állagmegóvásra költenek

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 24., 06:48

Egymásnak feszülő vélemények kereszttüzébe került a nagy múltú, 1710-1732-ig Csáky Imre érsek alatt épült egykori érsekuradalmi magtár épület a képviselő-testület július 20-i ülésén. A masszivitását korszakokon átívelően megőrző, az egykori Kalocsai Állami Gazdaságtól az önkormányzat tulajdonába került műemlék épület körüli vitát az váltotta ki, hogy az ingatlanra a Kalocsa Korona Tours Utazási Irodától vételi ajánlat érkezett. Ám ennek előfeltételeként szabták, hogy a szakhatóságok előzetesen hozzájáruljanak az udvar nélküli, szabadon álló komplexum paprikamúzeum és más turisztikai célú hasznosításához. Hogy mit szólnának a hivatalok, azt egyelőre sem az önkormányzat, sem az utazási iroda nem tudja meg, mert az épület további sorsával kapcsolatban egyelőre nincs konkrét elképzelése az önkormányzatnak. Az viszont immár biztos, nem értékesítik az épületet.

Talán rövidnek tűnik így leírva, de azért eltelt egy félóra, mire egyáltalán körvonalazódott, hogy ki, milyen elképzelések és indokok mentén gondolkodik a hasznosításról.

Lévén, hogy az épület felújításához milliárdhoz közeli összeg szükséges, teljesen bizonytalan, hogy egy ilyen lélekszámú városban, mint Kalocsa, milyen pályázati lehetőség adódik majd a vélhetőn több célú hasznosításra.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Bálint József polgármester már a vita elején, majd azt követően is többször hangsúlyozta, hogy nincs eladási kényszer. Amennyiben a testület az értékesítés mellett dönt, akkor is legalább kétszer visszakerül a téma, hiszen az ajánlattevő csak biztos jogi háttérrel vág bele a vásárlásba. Hozzátette: a Kalocsa Korona Tours azt is kilátásba helyezte, ha a magtár épület megvásárlása meghiúsul, akkor a buszmegállóhoz közeli, az Erdélyi bútorboltnak helyet adó volt magtárépületre tesz vételi ajánlatot.

A továbbiakban a hozzászólók egyik fele, köztük dr. Angeli Gabriella, Bolvári Ferdinánd azt javasolta, hogy az előzetes szakhatósági véleményeket szerezze be az önkormányzat, a tisztább kép érdekében legalább ez rendelkezésre álljon.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Filvig Géza azon az állásponton volt, hogy az állagmegóváson kívül egyelőre egy fillért ne költsenek a magtárra.

Majd ha körvonalazódik, hogy az önkormányzat mit szeretne kezdeni az épülettel, akkor ehhez igazítva kérjék meg a szakhatóságok állásfoglalását

arról, hogy az épület egyáltalán milyen funkcióra alkalmas.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Török Ferenc egyértelművé tette, hogy szerinte

a ciklus végén már ne döntsenek ilyen fajsúlyos kérdésben, ezt hagyják meg a következő önkormányzatnak.

Dr. Filvig Géza érvelése arra is kiterjedt, hogy a szabadon álló, telek nélküli épület szomszédságában van az önkormányzat által működtetett idősek otthona, valamint a Parkgondozó Kft. telephelye, ezért adott esetben, a hasznosítás tervezésénél ezt a körülményt is figyelembe kell venni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szavazás érdekesen alakult. Négy képviselő az eredeti határozati javaslat szerinti értékesítés, 5 képviselő a vételi ajánlat elutasítása mellett nyomta meg a szavazógombot, míg ketten tartózkodtak. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy a Kalocsa Korona Tours ajánlatát elutasítják, egyelőre az önkormányzat a Parkgondozó Kft-n keresztül csak az épület állagmegóvásával foglalkozik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK