2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Rendőreink kiválóan teljesítettek a 2019. évben – Mayer József rendőr ezredes beszámolóját elismerő szavak mellett, egyhangúlag elfogadták

Rendőreink kiválóan teljesítettek a 2019. évben – Mayer József rendőr ezredes beszámolóját elismerő szavak mellett, egyhangúlag elfogadták
2020. 09. 30., 13:56

A városi képviselőtestület előtt Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője szeptember 29-én számolt be Kalocsa város bűnügyi, közrend és közbiztonsági helyzetnek 2019. évi alakulásáról, a következő időszakra kitűzött feladatokról. A tényszerű, lényegre törő, kiemelkedő színvonalú prezentáció végén a rendőrkapitány megköszönte az önkormányzat, a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szervezetek, szakemberek együttműködését és munkáját. A képviselőtestület tagjai ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag elfogadták a rendkívül alapos, visszatekintő és összehasonlító adatokban bővelkedő beszámolót. Dr. Filvig Géza polgármester és a testület több tagja elismerését fejezte ki a Kalocsai Rendőrkapitányság teljes személyi állományának a tavalyi évben végzett munkájáért. A beszámoló terjedelme, rendőri szakterületenkénti bontása is azt indokolja, hogy a beszámolóról több részletben írjunk.

Miután dr. Vincze András, a 7. számú választókerületben szeptember 20-án tartott időközi választáson mandátumot szerzett képviselő letette az esküt, dr. Filvig Géza polgármester Mayer József rendőr ezredest kérte fel beszámolója megtartására. Az előadó a kivetítőn jól követhető prezentáció első fejeztében a közbiztonsági helyzetet értékelte, ezen belül is a bűnügyi helyzetet mutatta be.

A város földrajzi fekvéséből, járásközponti szerepéből következő adottságok részletezésénél elhangzott: a város területén halad át az 51-es számú főút, amelyen a forgalomban résztvevők magas száma miatt a közlekedési balesetek bekövetkezésének a lehetősége az átlagtól nagyobb, egyben számolni kell az utazó bűnözők megjelenésével is.

2010 ÓTA FOLYAMATOSAN CSÖKKEN A VÁROS TERÜLETÉN ELKÖVETETT REGISZTRÁLT BŰNCSELEKMÉNYEK SZÁMA.

A fokozott rendőri jelenlét, a polgárőrséggel végzett közös megelőző tevékenység, a városban működő térfigyelő rendszer lehetőséget nyújt a helyi lakosság és a városba érkezők szubjektív biztonságérzetének javítására.

Mint a képviselői kérdésekre később adott válaszokból is kiderült: Mayer ezredes a beszámolóját az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján állította össze, ugyanakkor az irányok érzékeltetésére és a tényszerűség érdekében a folyamatban lévő, tehát 2019-ben indult, de még nem befejezett ügyeket is számba vette.

FONTOS ADAT, HOGY KALOCSA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN A 2018. ÉVHEZ VISZONYÍTVA – A KORÁBBI ÉVEKHEZ HASONLÓAN - CSÖKKENT A BŰNCSELEKMÉNYEK SZÁMA (230-RÓL 227-RE).

Képgaléria megtekintése (10 db kép)


AZ ELMÚLT TÍZ ÉVES IDŐSZAKBAN FOLYAMATOSAN – A 2013-2018. KÖZÖTT JELENTŐSEN (564-RŐL 230-RA) - CSÖKKENT A REGISZTRÁLT BŰNCSELEKMÉNYEK SZÁMA (672-RŐL 227-RE).

A közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma 2019. évben 58, míg 2018-ban 73 volt, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb adata. A rendőrkapitány leszögezte: a jövőre nézve is nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére, kiemelten kezelésére.

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számának alakulásáról, azaz a bűnügyi fertőzöttségről szólva elhangzott: míg e tekintetben a megyei átlag 1561, addig ez a szám Kalocsa város esetében 1486, a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén 1158.

EZEN MUTATÓK ALAPJÁN A VÁROS KÖZBIZTONSÁGI-BŰNÜGYI SZEMPONTBÓL TOVÁBBRA SEM TEKINTHETŐ VESZÉLYEZTETETT TELEPÜLÉSNEK.

Ugyanakkor a rendőrök kiemelt feladatuknak tekintik az elért eredmények szinten tartását, esetleges jövőbeni csökkentését is.

A kiemelt bűncselekmények száma alakulásának értékelésénél Mayer József rámutatott: az ilyen jellegű bűncselekmények miatt 2019-ben 130 esetben, a korábbi években 125 esetben indult eljárás, de az értékelt időszakban befejezett emberölés nem történt.

A TESTI SÉRTÉSEK SZÁMA 7-RŐL 9-RE EMELKEDETT. EZEN BELÜL A SÚLYOS TESTI SÉRTÉSEK SZÁMA STAGNÁLT, SZÁM SZERINT 3 VOLT. A GARÁZDASÁGOK SZÁMA 8 MARADT, MÍG A RONGÁLÁSOK SZÁMA 13-RÓL 2-RE MÉRSÉKLŐDÖTT.

A kiemelt bűncselekmények száma elsősorban a lopások 90-ről 106-ra történő változásával magyarázható.

Kábítószer bűncselekmények (a régi Btk. szerint visszaélés kábítószerrel) száma 1-ről 0-ra változott.

Az ezredes aláhúzta: A bűnesetek gerincét továbbra is a vagyonelleni cselekmények adják. Az e területen elért eredmények megtartását a térfigyelő rendszerek működésétől, bővítésétől, a polgárőrséggel közös fellépésektől várják.

A NYOMOZÁSEREDMÉNYESSÉGI MUTATÓ TEKINTETÉBEN IS ELŐRELÉPÉS TÖRTÉNT: 2019-BEN 71,9 SZÁZALÉKRA VÁLTOZOTT A 2018.ÉVI 78,2 SZÁZALÉKKAL SZEMBEN, MIKÖZBEN A MEGYEI ÁTLAG 69,6 SZÁZALÉK VOLT.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)


A rendőrkapitány a tulajdon elleni szabálysértések értékelésénél elmondta: Kalocsán 2019-ben 110 esetben (76 lopás, 15 szándékos rongálás, 8 jogtalan elsajátítás, 7 csalás, 1 sikkasztás) miatt indult szabálysértési előkészítő eljárás.

Az eljárások közül 64 eset került bíróság elé, ebből 4 esetben gyorsított eljárást folytattak le, míg 14 esetben a feljelentést elutasították.

A tulajdon elleni szabálysértések 2013. évtől való bemutatásából kiviláglott: a felderítési mutató 2016. évben volt a csúcson (56,72 százalék), az elmúlt évben ez a szám 45,16 százalék volt.

KALOCSÁN BOLTI LOPÁS 45 ALKALOMMAL TÖRTÉNT, EZEK KÖZÜL 39 ESETBEN VOLT ISMERT AZ ELKÖVETŐ, MÍG 6 ESETBEN AZ ELŐKÉSZÍTŐ ELJÁRÁS ALATT VÁLT ISMERTTÉ.

A beszámolóban Mayer ezredes kitért arra is, hogy a 2019. évi szervezeti teljesítményértékelés során

A BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE – A SZAKMAI VEZETŐ BEVONÁSÁVAL – A KALOCSAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZERVEZETI TELJESÍTMÉNYÉT 88,75 SZÁZALÉK SZINTŰRE ÉRTÉKELTE.

Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője beszámolójának további részleteit a közlekedésbiztonsági helyzet alakulásával folytatjuk. Erről az izgalmas, sokakat érintő kérdésről elöljáróban annyit: tavaly a halálos balesetek száma 2-ről 6-ra növekedett, és sajnos a közlekedési morálról festett kép sem kedvező.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>
2021. 10. 21., 15:58
A két hónapon át tartó közös munka során a cseh rendőrök határőrizeti feladatok végrehajtásában, hőkamerás gépjárművel támogatják a magyar határszakasz védelmét. Még >>>
2021. 10. 21., 13:24
A veszélyhelyzetre a Kalocsa.hu közösségi médiás oldalán figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés