2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Rendőrségi beszámoló Kalocsa 2022. évi bűnügyi statisztikájával - Markáns emelkedés mutatkozik a közterületen elkövetett bűncselekmények számában

Rendőrségi beszámoló Kalocsa 2022. évi bűnügyi statisztikájával - Markáns emelkedés mutatkozik a közterületen elkövetett bűncselekmények számában
Zsiga Ferenc  |  2023. 05. 26., 17:03

Képviselői vélemény szerint a Kalocsai Rendőrkapitányság élére múlt év júliusában kinevezett Bóbis Attila rendőr alezredes az elmúlt 25 év legjobb, legtartalmasabb rendőrségi beszámolóját készítette el a városi képviselő-testület május 25-i ülésére. A Beszámoló Kalocsa város bűnügyi, közrend és közbiztonsági helyzetének 2022. évi alakulásáról című, lényegre törő, jól összeszedett, egyértelmű célokat is megfogalmazó anyag szóban történő előadásán dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság novemberben kinevezett új vezetője is részt vett. Bóbis Attila a rendelkezésre álló időkeretet jól kihasználva egy rövid kiegészítő prezentációval is esszenciáját adta mindazoknak az erőfeszítéseknek, amelyek révén a Kalocsai Rendőrkapitányság személyi állománya a legtöbb területen az országos és a megyei átlag fölötti eredményeket ért el. Az egyhangúlag elfogadott beszámoló tárgyalásának egyik konklúziója, hogy a képviselők és a nyilvánosság mindkét rendőri vezető személyében egy jól felkészült, jó kommunikációs képességekkel rendelkező, menedzser típusú, a modern technológiák, a szolgáltató rendőrség iránt elkötelezett kapitányt, illetve főkapitányt ismerhetett meg.

A rendőrségi beszámolók kezdeténél az első kérdés, ami a városvezetőkben felmerül: mennyi bűncselekmény történt a település illetékességi területén? Örömmel jelenthetem, hogy ez 2022. évben 223 darab volt, ami pont 223-al több, mint amennyinek kellett volna lenni. Ám ha a tendenciákat nézzük, ez az elmúlt évek legalacsonyabb száma. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma ugyan kicsit több, mint az előző években, de ennek egyrészt örülök. Azért örülök, mert ebben a bűncselekmény kategóriába soroljuk a kollégáim által közterületen ittasan, vagy bódult állapotban, vagy a járművezetés eltiltás hatálya alatti személyek elfogását, amit mindenképpen eredményként értékelek”– kezdte a beszámolóját ezzel a felütéssel Bóbis Attila, hozzátéve:

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények aránya, ami szintén egy beszédes dolog, Kalocsa városban 1455.

Ha itt is megnézzük a tendenciákat, ez az elmúlt évek legkedvezőbb adata. Kalocsa város bűnügyi fertőzöttségét vizsgálva a megyei átlag 1715, tehát Kalocsa a bűnügyileg kevésbé fertőzött települések közé tartozik. Azért dolgozunk, hogy ezt megtartsuk, és tovább javítsuk, melyhez kérem a társhatóságok és az önkormányzatok segítségét is.”- mondta a rendőrkapitány.

Mint a folytatásban elhangzott:

Legjobban a vagyon elleni bűncselekmények foglalkoztatják a lakosságot és a város vezetését. Ez 2022-ben 62 volt, ami évekre visszamenőleg a legkedvezőbb adat. Részletesen: Kalocsa városban tavaly 7 lakásbetörés volt. Örömmel jelenthetem, hogy 7-ből 6-nak megvan az elkövetője. Eggyel még adósak vagyunk, de bízom benne, hogy ennek is meglesz az elkövetője. 2022-ben a városban egy rablás történt, ennek szintén meg lett az elkövetője. Két zárt gépkocsi feltörés volt, amelynek tettese szintén rendőrkézre került.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A rendőri munka eredményessége

Bóbis Attila a továbbiakban a rendőri munka eredményességét mutatta be.

Ezt már a rendőrkapitányság illetékességi területére mondom: a tavalyi évben 84,6 százalékos volt az eredményességi mutató, ami azt jelenti, hogy az illetékességi területünkön indult büntetőeljárásokat ilyen arányban eredményesen fejeztük be. Ezt azonban mindig meg szoktam fordítani, mert engem igazából nem a 84,6 százalékos eredményesség érdekel, hanem az, mi van azzal a fennmaradó résszel, amit nem sikerült eredményesen befejezni.  A felderítési eredményességünk azt mutatja, hogy az ismeretlen elkövetők elleni eljárásokban mennyire voltunk sikeresek. Ez az adat rendőrkapitánysági szinten 74,6 százalék, tehát ilyen százalékban derítjük fel az ismeretlen elkövetőket. Természetesen nem adjuk fel, újra meg újra elővesszük azokat az ügyeket, amelyekben nem sikerült eredményt elérnünk. Mindkét eredményesség tekintetében a megyei átlag fölött teljesítünk”- szögezte le a rendőrkapitány. 

A tulajdon elleni szabálysértésekről, tehát az 50 ezer forintos értékhatár alatti lopásokról, rongálásokról, csalásokról szólva elhangzott:

Kalocsán tavaly 98 ilyen eset volt, és ebben benne vannak a bolti lopások is. Itt sajnos nagy sikerekről nem tudok beszámolni, közel 40 százalékban találjuk meg az elkövetőt, és ahogy dandártábornok úr szokta mondani: ha 50 százalék alatt van az eredményesség, akkor a bűnözők állnak nyerésre. Bíztató, hogy az idei év első négy hónapjában 60 százalék fölött járunk, tehát már előre tudtunk lépni, és reményeim szerint sikeresek leszünk ezen a területen is.”Balesetek

A baleseti mutatókra áttérve Bóbis Attila kifejtette:

Tavaly 16 személyi sérüléses baleset történt a városban, ez a legkevesebb az elmúlt évekhez viszonyítva. Ami öröm, hogy a súlyos sérüléses balesetek száma is visszaesett. Sajnos volt egy halálos kimenetelű balesetünk. Mint emlékezetes, az elkerülő úton tehergépjárművek ütköztek, az Állj, elsőbbségadás kötelező! táblának nem tett eleget a sofőr, és sajnos életét vesztette”– idézte fel az esetet az alezredes.

Közterületi intézkedések

Ha megnézzük az elmúlt éveket, markáns emelkedés látszik. Ez azt jelenti, hogy aktívabb rendőri jelenlétet tudunk produkálni a közutakon. Ennek eredménye, hogy kevesebb balesetről és kevesebb bűncselekményről tudunk beszámolni, és az ittasan, bódult állapotban, valamint az eltiltás hatálya alatt vezetőket is jobban ki tudják szűrni a kollégáim. Személyi szabadságot korlátozó intézkedés 55 volt tavaly, ebből sok volt az életmenő jellegű biztonsági intézkedés. A rendőrök több idős, magatehetetlen személyhez tudtak bemenni a riasztást követően - akár dolog elleni erőszakkal - és értesítették a mentőszolgálatot. Esetenként közterületen találtak olyan személyt, aki a kihűlés határán volt. Az határozott elvárás részemről, hogy kollégáim ezeket az intézkedéseket erősítsék”– fogalmazott Bóbis Attila.

A kapitányságvezető a statisztikai adatok bemutatásán és értelmezésén túl arról is beszámolt, hogy a rendőrkapitányság a szolgáltató rendőrség tekintetében is fejlődött. Mint rámutatott: kinevezése után első dolga volt, hogy megnézte, a riasztás után átlagosan mennyi idő alatt érnek ki a rendőrök a teljes illetékességi területen. Ez bőven 20 perc fölött volt, ami a mai állás szerint 15 perc, így mintegy 10 percet sikerült javítani ezen a mutatón, ami adott esetben életeket menthet. Bóbis Attila szerint a munkatársai kicsit érzékenyebbek lettek szociális területen. Kollégáinak volt az ötlete, hogy télen a rendőrség is csatlakozzon a városvezetés által meghirdetett akciókhoz. A gyűjtés eredményeként tűzifát adományoztak.

Folyamatosan nézetem azt az időt: ha valaki bejön a kalocsai rendőrkapitányágra panaszt tenni, vagy éppen idézett, akkor mennyi időt alatt foglalkoznak vele. Kollégáimnak 5 percet adtam erre. Tehát ha valakihez 5 percen belül nem megy oda rendőr, akkor nekem szólnak, és én foglalkozom vele. Utána majd én megkeresem azt a kollégát, akihez az ügy tartozik Szerencsére eddig erre még nem került sor.”– hangsúlyozta azaz alezredes, majd azzal folytatta:

Nyitottunk a lakosság felé azzal is, hogy több fórumot tartottunk piacokon, egyéb helyeken. Magam is meglepődtem, hogy szinte sorban álltak az emberek a kérdéseikkel, ötleteikkel, javaslataikkal, melyekből a munkám során többet tudtam hasznosítani. Annak is nagyon örültünk, hogy a kalocsai múzeumban sikerült a 100 éves a Kalocsai Rendőrkapitányság című kiállítást megnyitni. Mint emlékezetes, családi napokat, nyílt napokat szerveztünk, a lakosság felé ezzel is jobban megmutattuk magunkat.”A jövőről szólva a kapitányságvezető aláhúzta: az új pszichoaktív anyagokkal szembeni fellépést fokozni fogja a rendőrség már csak azért is, mert a lopás és a pszichoaktív anyaggal való visszaélés a statisztikák szerint is kéz a kézben jár. Vannak olyan személyek, aki a vagyon elleni bűncselekményeket azért követik el, hogy ezeket a bódító hatású anyagokat meg tudják vásárolni.  Ezen a területen is előrelépést tűzött ki célul rendőrkapitányság vezetője, aki a továbbiakban áttért a városon belüli közlekedési morálra. A szabálytalan parkolásról képes összeállítást is készített. Az egyik felvétel szerint egy időben, egy kereszteződésben négy gépjármű is szabálytalan helyen parkolt, ezzel a közlekedőket jelentősen zavarták a kilátásban.

A későn önálló naprendként tárgyalt pilóta nélküli légi jármű, a drón szükségességét, annak felhasználási célját indokolva elhangzott:

AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓK FELSZÁMOLÁSÁRA, ELTŰNT SZEMÉLYEK FELKUTATÁSÁRA, TERMÉNYLOPÁSOK FELDERÍTÉSÉRE, ÉS TERMÉSZETESEN KÖZLEKEDÉSI ELLENŐRZÉSEKRE IS HASZNÁLJÁK MAJD A DRÓNT.

Az épülő Duna-híd átadása utáni helyzetről szólva Bóbis Attila azt fogalmazta meg: több térfigyelő kamerára lesz szükség a jövőben, célzottan, egy-egy forgalmasabb csomópontban, további két motoros rendőr szolgálatba állítását is tervezik, mely célkitűzést a megyei főkapitány is támogatja.

A napirend tárgyalásának folytatásban dr. Filvig Géza megköszönte a rendőrség munkáját, amelyhez további erőt, egészséget kívánt az állománynak.

Dr. Bagó Zoltán képviselő kérdéseire válaszolva a kapitányságvezető elmondta: a rendőrség a beszerzendő drónt kizárólag a jogszabályok betartása mellett, elsősorban nem lakóépületek felett, és mindenképp a családi élet intimitásait tiszteletben tartva használja majd. A Szőlők köze városrészben lévő sportcentrumot a jövőben nagyobb rendőri figyelem övezi.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Vincze András képviselő azt kérte, hogy a fokozott rendőri jelenlétet éjszakára is terjesszék ki a Csilás parkra, mert  lakossági jelzések szerint ott is sok a jogsértés.

A kérésre válaszolva Bóbis Attila elmondta: a városban általánosságban is fokozzák a gyalogos rendőri járőrszolgálatot, ami a Csilás parktól indulva a főtéren át a buszmegálló környékéig lesz rendszeres.

A beszámolót személyes jelenlétével is megtisztelő dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője az alkalmat megragadva röviden ismertette rendőri életútját, majd kitért a szakmai hitvallására. Mint leszögezte, a rendőrség legfontosabb feladata a szolgálat. Ehhez igazítva a vármegyében a látható rendőrséget szeretné megvalósítani, hiszen az emberek nem rendőrautókat szeretnének látni, hanem rendőröket, akik teszik a dolgukat; ha szükséges, intézkednek. A cél, hogy ebből többet érzékeljen a lakosság. A főkapitány szólt arról is, hogy a nyári idegenforgalmi szezonra a megye minden nagyobb városában elrendelte a gyalogos rendőri szolgálatot, hogy akik szórakozni akarnak, azok szórakozzanak, de akik pihenni szeretnének, azok pihenni tudjanak. Erre a hétvégeken mindenhol számítani lehet.

Mint a dandártábornok fogalmazott: a kábítószer és a pszichoaktív anyagokkal szembeni fellépés, a terjesztői magatartás visszaszorítása kiemelt kérdés. A cél, hogy kevesebb legyen azoknak a száma, akik ezekhez az anyagokhoz nyúlnak. Ennek érdekében alakult meg a Bács-Kiskun Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács, amely országos viszonylatban atipikusan, a szokásos 20-25 helyett 38 személyből, illetve szervezetből áll. Ebben a munkában a járási székhelyű városok polgármesterei, így dr. Filvig Géza is részt vesz. A főkapitány arról is beszámolt, hogy a legtöbb halálos kimenetelű baleset a mi vármegyénkben történt, és sajnos az ittas vezetések számát tekintve is első helyen állunk, 13 százalékkal. Van olyan része a megyének, ahol ez 25 százalék. Mindez azt jelenti, hogy 100 balesetből 25-öt ittasan okoztak. A passzív biztonsági eszközök használatával is rosszul állunk, a balesetek 33 százalékánál a személyi sérülést, vagy a halált el lehetett volna kerülni, ha a biztonsági övet bekapcsolják. Ezért ezeken a területeken - élve a megelőzés lehetőségével - szigorúbb fellépést terveznek – zárta ezekkel a gondolatokkal a hozzászólását dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a vármegyei rendőr-főkapitányság vezetője.

A képviselő-testület a rendőrségi beszámolót egyhangúlag elfogadta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK