2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Változik a szociális intézményrendszer – Esélyegyenlőségi program fölülvizsgálata

Illés György Cinó  |  2015. 11. 11., 08:35

Az október 29-én tartott testületi ülésen – törvényi kötelezettségének eleget téve – kerített sort a grémium Kalocsa esélyegyenlőségi programjának soron következő felülvizsgálatára. A 2013-ban elfogadott programot kétévente kell fölülvizsgálni a törvény szerint. Annak elmaradása a különböző pályázatoknál kizárást jelenthetett volna. A következő napirend a Bem utcai Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és a városháza címén elérhető Család- és Gyermekjóléti Központ egyesítését célozta, a Szociális Központ égisze alatt. Január elsejétől indul az új rendszer.

Az esélyegyenlőségi törvénynek eleget téve került sor e program elkészítésére, mivel az előírja, hogy az önkormányzatoknak ötévente öt évre szóló ilyen programot kell készíteniük, majd azt kétévente fölül kell vizsgálniuk. A programot 2013-ban fogadta el az akkori önkormányzat, így annak esedékessége most merült föl. A legutóbbi testületi ülésen az önkormányzat elrendelte a program felülvizsgálatát.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A felülvizsgált esélyegyenlőségi programot előzőleg egyeztették a Helyi Esélyegyenlőségi Fórummal, amelynek tagjai a Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság mellett az esélyegyenlőségi célcsoportok, így az idősek, romák, fogyatékosok, nők, fiatalok képviselői, a Szociálpolitikai kerekasztal tagjai, valamint a nemzetiségi önkormányzatok elnökei. Azok elfogadták, támogatják és partnerként segítik a program végrehajtását, miután az egyeztetések során tett észrevételeiket, javaslataikat belefoglalták a programba.

A törvényi előírás betartására az elemi jogkövetési igény mellett az ésszerűségi elv alapján is szükség van, mivel annak elmulasztása a különböző pályázatokból való kizárásunkat eredményezné – mutatott rá az előterjesztő dr. Bálint József polgármester.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az érintett bizottság elnöke, Bolvári Ferdinánd – egyedüli felszólalóként – elmondta: az általa vezetett bizottság tárgyalta az előterjesztést, és elfogadásra javasolja.
Ezek után alig meglepő, hogy 10 egybehangzó igen szavazattal – két fő távollétében – fölhatalmazták a polgármestert a program aláírására.

Változások jönnek a szociális ellátás terén is: a Család- és Gyermekvédelmi Szolgálat, valamint a Család és Gyermekjóléti Központ egyesülve folytatja tevékenységét.

A gyermekvédelmi, illetve a szociális ellátásról és igazgatásról szóló törvények aktuális változásai a különböző közigazgatási szintek között is átcsoportosítanak feladatokat, és egy-egy szinten is változásokat ösztönöznek, vagy tesznek szükségszerűvé. A cél az, hogy költséghatékonyabb, gazdaságosabb rendszert működtessünk, úgy, hogy közben a feladatok ellátásának színvonalát javítsuk.

Bolvári Ferdinánd a szociális bizottság álláspontját tolmácsolva elmondta: az előterjesztésben foglaltakat támogatják, és várják az intézményvezetőnek az SZMSZ-módosításra irányuló javaslatait.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A jogi, ügyrendi és EU-kapcsolatok bizottsága támogató álláspontját annak elnöke, dr. Angeli Gabriella ismertette, hozzátéve, külön öröm számukra, hogy az új, egyesített intézményben új munkahelyek jöhetnek létre.

A szavazás során ez a javaslat is egyhangú támogatást kapott, 10 igen szavazattal fogadták el.
A határozat értelmében a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatot (Bem apó utca 19.), valamint a Család és Gyermekvédelmi Központot (Szent István király út 35.) 2016. január 1-től Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központjához integrálva, önálló szakmai és szervezeti egységként működteti. Az ehhez szükséges SZMSZ módosításokra vonatkozó javaslatok, valamint az új intézmény szakmai programjának elkészítésével az érintett intézmény vezetőjét bízták meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés