2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

44 csapat lapátol a 10. Sárkányhajó Kupán – Háromnapos rendezvény indult, hajóra fel!

Illés György Cinó  |  2021. 06. 04., 17:23

A Kubikus parkban, a kubikus szobornál felállított színpadon a tíz éve töretlen népszerűségű sárkányhajó kupát a versenyt idén először szervező Kalocsai Gerillakertész Egyesület elnökeként Bolvári Ferdinánd nyitotta meg. A megnyitón szólt a megjelentekhez a rendezvény anyagi fedezetét biztosító, illetve az immár kalocsai tulajdonban lévő két sárkányhajó és más vízisport-eszközök beszerzését lehetővé tevő CLLD pályázat előkészítése és elnyerése idején a polgármesteri posztot betöltő dr. Bálint József, valamint a pályázat koordinálását végző helyi akciócsoport (HACS) elnöke, akkori alpolgármester, Lakatos Melinda is. A versenyre való előkészületekről, valamint a kupa lebonyolításáról Papp Csenge diákpolgármester és Mezey Gabriella ifjúsági referens nyilatkozott portálunknak.

Megnyitó beszédében Bolvári Ferdinánd felidézte, hogy korábban a Gerillakertész Egyesület tagjaival a Vajas-parti fűnyírások, szemétszedések alkalmával fogalmazódott meg az ötlet, hogy a Vajast vízi sport célra is használják. Először kenuzni kezdtek, majd kajakokkal is vízre szálltak. Közben évről évre látták, hogy minden májusban benépesül a Kubikus park, és sok-sok száz gyerek evez lelkesen, élvezve a természet közelségét, a jó levegőt, ugyanis a sárkányhajó versenyt már 2011. óta megrendezték.

Bolvári Ferdinánd elmondta: régóta szerette volna, hogy Kalocsának saját sárkányhajója legyen, amiért önkormányzati képviselőként egy felajánlást is tett, kezdeményezése azonban sajnos elhalt.
Bolvári fölidézte:

Amikor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselőit lehívták, és megkérdezték, hogy nem tudnak-e valami lehetőséget arra, miként csináljanak a Vajas - parton egy vízparti közösségi házat, sárkányhajót vehessenek, azt mondták: ebben nem tudnak segíteni, de egy másik pályázatban igen. Ennek eredményeként valósult meg a meszesi vízitúra megállóhely.

Ugyanakkor azt is mondták, hogy nemsokára megnyílik egy új pályázati lehetőség, és azt jelzik. Néhány hónap múlva hívták telefonon, hogy az előző nap megnyílt az említett pályázat.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ez a CLLD pályázat volt (amely egy angol betűszó, jelentése (közösségi irányítású helyi fejlesztések).
E pályázat keretében helyi magánszemélyekből, vállalkozóból, civil szervezetekből egy úgynevezett helyi akciócsoportot (HACS-ot) kellett létrehozni. Igyekeztek sok embert megszólítani Kalocsán, és közülük sokan vállalták is az ezzel járó munkát, amelyet javadalmazás nélkül végeztek.

Amint Bolvári Ferdinánd elmondta, rengeteg megbeszélést folytattak le, sok vitát kellett vállalni, mire eljutottak oda, hogy közösen, kompromisszumok révén úgy döntöttek: létesítenek egy vízparti közösségi házat, mint a pályázat kulcsprojektjét. Ezt az előző napon adta át dr. Filvig Géza polgármester.

A kulcsprojekt mellé olyan vízparti, víz közeli, illetve vízisport programokat szerveznek, amelyek igazolják a közösségi ház létjogosultságát. Ehhez a projekthez kapcsolódóan, a CLLD keretében, de egy másik pályázat révén vásárolták meg a két sárkányhajót is, amelyekkel a versenyt lebonyolítják.
Szintén e pályázati forrásból valósul meg a mostani háromnapos sárkányhajó kupa is, és

EZEN KÍVÜL AUGUSZTUS 19-20-ÁN IS LESZ EGY RENDEZVÉNYE AZ EGYESÜLETNEK, SZINTÉN E FORRÁS TERHÉRE.

A Kalocsai Gerillakertész Egyesület közel 18 millió forintot nyert, amelyből az egyesület eszközállományát is fejleszteni tudták, a két sárkányhajó kívül számos további vízi eszközt beszerezve, amelyekkel megtarthatják e rendezvényeket.

Bolvári elmondta: amikor a pályázat megjelent, elsőként dr. Bálint József akkori polgármestert kereste meg, jóváhagyását kérve, hiszen látható volt, hogy a többéves kifutási programba a városnak is kell beletenni energiát, és, amint később kiderült, némi pénzt is. A polgármester azonnal hozzájárulását adta, mondván, ami pénzt a városba tudnak hozni, azzal a város gazdagabb.

Itt jegyezte meg Bolvári Ferdinánd, hogy pályázat közösségi terek létrehozására és közösségi rendezvények szervezésére volt felhasználható, így szerinte óvodaépítésre, utak építésére nem lehetett volna fordítani.

A HACS elnökévé Lakatos Melinda akkori alpolgármestert választották, aki összefogta a pályázatokat. A Kalocsa város által elnyert 250 milliós a pályázati keret ugyanis számos kis pályázatra lett felosztva. A közösségi ház létesítése és a jelenlegi, illetve számos más program megszervezése mellett épült egy „felnőtt játszótér” – azaz Street workout Park –, valamint egy gördeszka pálya is.
A közösségi programok a városban folyamatosan zajlanak – példaként a múlt heti gyermeknapi rendezvényt említette –, de a Logikusakk és a Méhecskék Egyesületeknek is lesznek rendezvényei.

„Demagóg szöveg”(?)

Bolvári megkérte dr. Bálint Józsefet és Lakatos Melindát, hogy ők is mondjanak néhány gondolatot a rendezvény megnyitója kapcsán.

Bálint József elmondta, hogy a pályázatot nem utolsó sorban a sárkányhajó-verseny sikere miatt támogatták, hiszen ahhoz akkor még minden évben Bajáról kellett bérelni a hajókat, és ekkor jött ez a pályázati lehetőség. Ám ez a pályázat nem csak erről szól, nem csak a kajakokról, kenukról, sárkányhajózásról, hanem sok egyéb mellett főleg szabadidősport helyszínek létesítésére lett fordítható a 250 millió.

Bálint József kiemelte: az összeg csak erre volt fordítható, szerinte

tehát demagóg szöveg, ha valaki azt mondja, hogy másra is lehetett volna fordítani. Nem lehetett”


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A volt polgármester azt is felidézte, hogy ezt a pályázati csomagot a megyei közgyűlés elnöke, Rideg László kínálta föl, mintegy fájdalomdíj ként, ugyanis Kalocsa városa lemaradt egy pályázatról. Ezért a megyei elnöknek ezúton is köszönetet mondott, amint azoknak is, akik a HACS munkájában részt vettek.

A civil kapcsolatokat építő programokat a mostani időszakban különösen jelentősnek tartotta Bálint József, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány megtépázta az emberi kapcsolatrendszert. Ezért fontosnak vélte, hogy újra összeforrjanak, újjáépüljenek a civilszervezetek, a városban élő emberek közti kapcsolatok.

Lakatos Melinda örömét fejezte ki, hogy olyan pályázat valósulhatott meg, amely valóban a kalocsai emberek érdekeit és céljait szolgálja, hiszen a létesült közösségi terekkel és közösségi rendezvényekkel ők lesznek gazdagabbak.

Szeretném megköszönni azt a sok áldozatos munkát amit ebbe az egész pályázatba beletett a Bolvári család, hiszen az ő önzetlen munkájuk nélkül mindez nem valósulhatott volna meg."– mondta Lakatos Melinda, köszönetet mondva a gerillakertészeknek, illetve a GYIÖK-nek is, akik évek óta megrendezték a sárkányhajó kupát, és most is három napon át reggeltől estig dolgoznak majd a verseny sikerén.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Zárásképp Bolvári Ferdinánd összefoglalta, hogy a pályázatnak köszönhetően a Gerillakertész Egyesület milyen eszközparkkal gazdagodott, hogyan szerelte fel magát eszközökkel, hogy a következő években ne kelljen sehova fordulni, hajót, eszközt bérelni, hiszen minden a rendelkezésükre áll.

De azt is elmondta, hogy a hajók csak a „hardver”, a verseny lebonyolítása, irányítása, nem is gondolták volna, hogy milyen komoly munka. Felajánlotta, hogy a következő években teljesen ingyenesen nyújtják majd a város lakosságának e szolgáltatásokat.
Sőt, más egyebeket is, hiszen számos eszköz, kajakok, SUP-ok kerültek most birtokukba.

Végül megköszönte a GYIÖK-nek a verseny lebonyolítását, a Magyar Kajak - Kenu Szövetségnek a sok segítséget, amelyet nyújtottak, valamint a gyerekeknek és felnőtteknek, akik beneveztek a versenyre.

A diákpolgármester és az ifjúsági referens a verseny lebonyolításáról

Papp Csenge diákpolgármestertől a magnyitó után a helyszínen megtudtuk, hogy a versenyre való felkészülésben, illetve jelentkezésben minden kalocsai iskola diáksága aktív volt. Az általános iskolákból 18 csapat nevezett be, a középiskolások 10 hajónyi legénységgel versengenek, és a felnőttek is 16 csapatot kiállítottak. A diákpolgármester örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan összegyűltek, amit részben a tízfős hajók tettek lehetővé, ugyanis a húszfős legénység kiállítása gyakran okozott nehézséget a csapatoknak.
Papp Csenge azt is elmondta, hogy a munka dandárja még eztán jön, az eddigiek, a szervezés ugyanis elsősorban a Gerillakertész Egyesület reszortja volt. A GYIÖK az előkészítés során a nevezések összegyűjtésében, toborzásban, a verseny előtti sorsolások elvégzésében működött közre, a verseny lebonyolításba azonban keményen be kell állniuk.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Mezei Gabriella ifjúsági referens pedig arról szólt portálunknak, hogy a GYIÖK a rábízott feladatok végrehajtására kiválóan alkalmas, hiszen minden iskolából vannak delegáltjai, és eddig a legfontosabb dolguk a csapatok toborzása volt. Ez jól sikerült, olyannyira, hogy a kialakult csapatbőség megengedi, hogy az általános iskolások mezőnyében az ötödik-hatodik és a hetedik-nyolcadik osztályok külön korosztályban versenyezzenek.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A verseny menetéről megtudtuk, hogy az alapszakaszon mért idők alapján a legjobb és a leggyengébb időket futókat az alapszakasz rájátszásra újra összesorsolják majd, a továbbiakban pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a verseny az arany-, illetve a bronzfutamig.

A referens a versenyprogramról elmondta: tegnap a középiskolások csapatai lapátoltak, ma az általános iskolások futamai kerülnek sorra, amelyek már reggel megkezdődtek, és késődélutánig tartanak, szombaton pedig a felnőttek 16 csapata küzd meg majd egymással.
Az utóbbi alakulatok között egyébként vannak visszatérő, régi csapatok is, ismerős nevekkel, és olyanok is, akik most debütálnak.
Zárszóként Mezei Gabriella kiemelte a sárkányhajó bajnokság közösségépítő jellegét és szerepét, mégpedig nem csak a csapatokon belül, hiszen az iskola alsóbb éves diákjai is kijönnek a nagyobbaknak szurkolni, illetve a csapattagok osztálytársai, barátait is velük izgulnak, velük együtt élvezik a futamokat a partról. Így a verseny az egész iskolát megmozgatja, erősítve a gyermekek közötti kapcsolatokat.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 21., 10:45
Anyuci, apuci, mamaci, papaci - a legszebb szavak számomra. Számodra a legszebb szavak? Még >>>
2024. 02. 20., 10:30
A Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. értesíti Tisztelt Felhasználóit, hogy az ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végez. Még >>>
2024. 02. 19., 17:00
A férfi 2024.február 13-án álnéven összesen 90.000 darab, a központi idegrendszerre ható tablettát adott fel, a csomag tartalmát alkatrészként megjelölve. Még >>>
2024. 02. 19., 14:30
A koncertnek a Kecskeméti Evangélikus Templom ad helyet. Még >>>
2024. 02. 19., 10:15
A kitüntetésre a Magyar Ápolási Egyesület terjesztette fel a munkacsoportot. Még >>>
2024. 02. 15., 23:00
A képviselő-testület mai ülésén döntött a cím adományozásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK