2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„A tanár másik arca” – Schnúr Péter tanár családfakutató bemutatkozása a Dózsában

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 27., 12:00

Amióta tanár-diák kapcsolat létezik, utóbbi mindig kíváncsisággal fordul az életkorban, tudásban, tapasztalatban őt megelőző, jó esetben tisztelt példaképe felé. Ezt a kíváncsiságot igyekszik kielégíteni a város legnagyobb oktatási intézményének, a Bajai Szakképzési Centrum Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Könyvtára által indított, „ A tanár másik arca” sorozat. Október 21-én, pénteken Schnúr Péter informatika tanár olyan családfakutatóként mutatkozott be a népes hallgatóságnak, aki számítógépes programot írt kedvtelése, saját családfája kutatására, megrajzolására.

Ugyan a reneszánszát élő családfakutatásnak nagy történeti és módszertani irodalma van, annyi bizonyos, meg kell érni ahhoz, hogy valaki saját családjai gyökerein keresztül a történelmi múltat is faggassa. Ám maga a téma a rengeteg kutatással töltött idő ellenére annyira izgalmas és sikerélményekben gazdag, hogy aki egyszer elkezdte, az nehezen, vagy soha nem hagyja abba.

Sommázva ezt a megállapítást vonhatta le a hallgatóság Schnúr Péter tanár előadásából, aki szívós és kitartó kutatómunkával több generációra, Trianon miatt több országra kiterjedően kutatott ősei után. Mint kiderült, nem eredménytelenül!

Az összetartó család még élő tagjai, nagynénik, nagybácsik szívesen adták át az egykor származásuk igazolása miatt is összegyűjtött anyakönyvi kivonatokat, csakhogy minél inkább kirajzolódhasson, cizelláltabb legyen a családfa összes, még felderíthető ága.

Az utazásokat, anyagi kiadásokat sem mellőző, valljuk be, sziszifuszi munka meghozta az eredményt. Amint azt a kutató számítógépes programjának köszönhetően is láthattuk, gyakorlatilag több száz évre visszamenően sikerült kiderítenie, hogy a nagy családi almanachban ki, kicsoda? A családfakutatás eddigi eredményeként 101 településről 454 család, 1300 (!), 120 foglalkozást végző személy alkotja a családfát. Abból a genetikusok vonhatnának le következtetést, hogy az 1300 főt számláló nagy családban 9 ikerpár született.

Schnúr tanár úr előadása végén felajánlotta: szívesen segít az első kezdő lépéseket megtenni mindazoknak, akik akár a téma, akár a programja iránt érdeklődnek.

Az idő persze nem áll meg, így Schnúr tanár úrnak még bőven lesz dolga. Annál is inkább, mert mint elmondta: a Franciaországba férjhez menő lánya kinti rokonságának becsatolása a családfába már csak a földrajzi távolság miatt is bőven okoz majd kihívást, fejtörést a családfa további rajzolásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés