2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„A tanár másik arca” – Schnúr Péter tanár családfakutató bemutatkozása a Dózsában

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 27., 12:00

Amióta tanár-diák kapcsolat létezik, utóbbi mindig kíváncsisággal fordul az életkorban, tudásban, tapasztalatban őt megelőző, jó esetben tisztelt példaképe felé. Ezt a kíváncsiságot igyekszik kielégíteni a város legnagyobb oktatási intézményének, a Bajai Szakképzési Centrum Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Könyvtára által indított, „ A tanár másik arca” sorozat. Október 21-én, pénteken Schnúr Péter informatika tanár olyan családfakutatóként mutatkozott be a népes hallgatóságnak, aki számítógépes programot írt kedvtelése, saját családfája kutatására, megrajzolására.

Ugyan a reneszánszát élő családfakutatásnak nagy történeti és módszertani irodalma van, annyi bizonyos, meg kell érni ahhoz, hogy valaki saját családjai gyökerein keresztül a történelmi múltat is faggassa. Ám maga a téma a rengeteg kutatással töltött idő ellenére annyira izgalmas és sikerélményekben gazdag, hogy aki egyszer elkezdte, az nehezen, vagy soha nem hagyja abba.

Sommázva ezt a megállapítást vonhatta le a hallgatóság Schnúr Péter tanár előadásából, aki szívós és kitartó kutatómunkával több generációra, Trianon miatt több országra kiterjedően kutatott ősei után. Mint kiderült, nem eredménytelenül!

Az összetartó család még élő tagjai, nagynénik, nagybácsik szívesen adták át az egykor származásuk igazolása miatt is összegyűjtött anyakönyvi kivonatokat, csakhogy minél inkább kirajzolódhasson, cizelláltabb legyen a családfa összes, még felderíthető ága.

Az utazásokat, anyagi kiadásokat sem mellőző, valljuk be, sziszifuszi munka meghozta az eredményt. Amint azt a kutató számítógépes programjának köszönhetően is láthattuk, gyakorlatilag több száz évre visszamenően sikerült kiderítenie, hogy a nagy családi almanachban ki, kicsoda? A családfakutatás eddigi eredményeként 101 településről 454 család, 1300 (!), 120 foglalkozást végző személy alkotja a családfát. Abból a genetikusok vonhatnának le következtetést, hogy az 1300 főt számláló nagy családban 9 ikerpár született.

Schnúr tanár úr előadása végén felajánlotta: szívesen segít az első kezdő lépéseket megtenni mindazoknak, akik akár a téma, akár a programja iránt érdeklődnek.

Az idő persze nem áll meg, így Schnúr tanár úrnak még bőven lesz dolga. Annál is inkább, mert mint elmondta: a Franciaországba férjhez menő lánya kinti rokonságának becsatolása a családfába már csak a földrajzi távolság miatt is bőven okoz majd kihívást, fejtörést a családfa további rajzolásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK