2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Érdekfeszítő angol bemutató óra a Dózsa középiskolában – erősítik az élményszerű nyelvtanulást

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 18., 11:26

A város és a Bajai Szakképzési Centrum angol nyelvtanárai körében kiemelkedő érdeklődés kísérte az országos ismertségre szert tett Kelemen Ferenc, teacher trainer (tanárképző tréner) gyakorlati módszertani előadását, amelyet a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben április 17-én délelőtt tartottak. Az angoltanárok részére szervezett, bemutatóórával egybekötött foglalkozáson Kelemen Ferenc többek között arra mutatott példákat: milyen modern interaktív ötletekkel lehet fokozni a diákok érdeklődését az angol nyelv tanításakor, milyen eszközökkel lehet erősíteni az élményszerű nyelvtanulást. A konzultációval végződő bemutató órán azokra a felvetésekre is keresték a választ: miként érhető el, hogy a diákok az angol nyelv tanulását életük és szórakozásuk részeként lássák.

Az angol szakos tanárok tanítási kelléktárának bővítéséről szólva az Oxford University Pressnél másfél évtizedes tapasztalatot szerzett Kelemen Ferenc, a Baker Street trénere portálunknak elmondta: Romsics Klára tanárnőhöz fűződő jó kollegális kapcsolat révén nem először jár Kalocsán. A bemutató órán azokkal az új kommunikatív technikákkal dolgozik, amelyek például újat jelentenek az idei érettségin. Ilyen a pénzügyi világ, és hogy erről hogyan lehet alsó középszinten beszélni. Mint mondta, ennek tapasztalatait az óra végén mindenképpen érdemes lesz a kollégáival megbeszélni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kelemen Ferenc az új nyelvtanítási technikákról szólva hozzátette: ezek a technikák nem is annyira újak, legfeljebb elfelejtődtek. Ennek szellemében legfontosabb, hogy a tanuló legyen a központban, és ne minden információ a tanártól érkezzen hozzá. Inkább a diákok próbáljanak utána járni dolgoknak.

A tréner szerint ezt a folyamatot jól segíti, hogy ma az angol nyelv megkerülhetetlenné vált. A diákok egyes támákban való elmélyedése történhet a tanórán, de azon kívül is. Tanórán kívül is lehet hatékony, hiszen az angol nyelv olyan, hogy szinte nem lehet menekülni előle, mindenhol ott van, a diákok már egy kis odafigyeléssel nagyon sok tudás birtokába kerülhetnek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tréner elmagyarázta: az úgynevezett „fordított osztály” elnevezésű oktatási módszer mögött az áll: a tanár nem közvetlenül mondja el, mi az új információ. E helyett készít egy videót, amelyhez feladatokat ír. A diákok a videót megnézik, majd válaszolnak a feladatsorra. A tanár az órán már csak ezeket ellenőrzi és gyakoroltat, és gyakoroltat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kelemen Ferenc annak a véleményének adott hangot: ez utóbbiban látja ennek a módszernek a nagyszerűségét, ugyanis így az órán arra marad idő, amire korábban a legkevésbé, azaz a gyakorlásra.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Kelemen Ferenc korszerű tanítás melletti elkötelezettségéről talán egy korábban megfogalmazott gondolata árulkodik a legjobban: Tanítani jó! Mi érhet fel azzal az örömmel, amikor azt tapasztaljuk, valaki a mi közreműködésünkkel lassan-lassan új „arcot” ölt magára azáltal, hogy gondolatait, érzéseit nem csak magyarul képes kifejezni. Mi ez, ha nem igazi, kreatív értékteremtő munka?


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós 
termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés