2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Európai Szakképzési Hét Kalocsán - Diákcsalogató napok a Dózsában és a Kossuthban

2018. 11. 09., 16:41

Európai kezdeményezésre 2016 óta rendezik meg azt a tematikus hetet, amelynek első számú célja a szakképzés népszerűsítése a képzés különlegességének, kínálatának, összetevőinek testközelből történő, élményszerű bemutatásával. A Bajai Szakképzési Centrumnak mindkét kalocsai tagintézménye csatlakozott a programhoz és ezúttal a legkisebb diákokat szólították meg.

A Bajai SzC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idén a gépészet ágazatot állította az események középpontjába – tudta meg portálunk Fekete Antal tagintézmény vezetőtől. A Mócsy János utcai tanműhelyben, ahol többek között az utóbbi években frissített számítógép-park, vagy az ugyancsak néhány hónapja beállított hegesztő-szimulátor is helyet kapott, egy „bringaturmix” lett felállítva.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Ez tanár-diák projektmunka gyümölcseként született, több százezer forint összértékű helyi vállalkozói felajánlások által. A szerkezet lényege, hogy a speciális kerékpár hajtója a pedáltaposással be tudja indítani a kerékpár kormányára rögzített kosarában lévő turmixgépet, felszeletelve a benne lévő gyümölcsöket és zöldségeket. A kínálat sikere nem is maradt el, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi tagiskolájának alsó tagozatosai szájtátva figyelték, hogy mennyi mindenre képesek a különféle eszközök.

Keddtől csütörtökig „hazai pályán” fogadták a Dózsában az érdeklődőket, emellett párhuzamosan az iskola végzősei és tanárai mobil eszközökkel felszerelkezve „vidékre” is ellátogattak: a géderlaki iskolába vitték házhoz a kalocsai programot. Csütörtökön pedig a „Tiéd a pálya” oktatási kiállításon szerepeltek Baján.

Minél korábban kezdődik a pályaorientáció egy fiatal gyermek életében, annál hamarabb fordulhat az érdeklődése később egy adott irányba – vallja Fekete Antal. „Korábban általános iskolában dolgoztam, és megtapasztaltam, hogy a hetedikes és nyolcadikos, pályaválasztás előtt álló diákoknak gyakran fogalmuk sem volt arról, hogy merre szeretnének tovább menni, sőt, még a szüleiknek sem. Nekünk az a feladatunk, hogy jó időben megmutassuk ezeknek a gyerekeknek azokat a lehetőségeket, amelyek közül később válogathatnak” – mondja a Dózsa tagintézmény vezetője.

Hasonlóképpen a Dózsához, a Bajai SzC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is a szórakoztatva tanulás lehetőségét tűzte a zászlajára a heti program összeállításakor. Ők is a Fényi Gyula iskola alsósait látták vendégül a tanéttermükbe, ahol a gyerekek mélyebben megismerkedhettek a Kossuth iskola által kínált szakmákkal, valamint a vendéglátás, turizmus és az egészségügy ágazatok terén nyújtott képzésekkel.

„Játékos feladatokkal vártuk őket, mint az élelmiszer-piramis, amit fotókból vagy valódi élelmiszerekből is felépíthettek, de megnézhettek különleges éttermi eszközöket, megismerhettek azok működésével, vagy éppen a díszesen terített asztalokat csodálhatták meg a gyerekek” – ismertette a kínálatot Baranyiné Hellényi Viktória szakmai tagintézmény vezető helyettes.

A legkisebbek kézműves-foglalkozáson készíthettek maguknak nyomdázva, vágva, díszítve poháralátéteket, amelyekre a munka végén gyümölcskoktélt kaptak. Emellett vidám, mosolygós szendvicsek is kerültek az asztalra. Az egészségügyi kínálatból a műsebkészítés és annak bekötözése volt a sláger, de a csecsemőgondozásban használt babáink mérése és pelenkázása is népszerű volt, ahogyan a nagyobbacskák körében az újraélesztés – számolt be a programról a Kossuth iskola pedagógusa.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK