2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Európai Szakképzési Hét Kalocsán - Diákcsalogató napok a Dózsában és a Kossuthban

2018. 11. 09., 16:41

Európai kezdeményezésre 2016 óta rendezik meg azt a tematikus hetet, amelynek első számú célja a szakképzés népszerűsítése a képzés különlegességének, kínálatának, összetevőinek testközelből történő, élményszerű bemutatásával. A Bajai Szakképzési Centrumnak mindkét kalocsai tagintézménye csatlakozott a programhoz és ezúttal a legkisebb diákokat szólították meg.

A Bajai SzC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az idén a gépészet ágazatot állította az események középpontjába – tudta meg portálunk Fekete Antal tagintézmény vezetőtől. A Mócsy János utcai tanműhelyben, ahol többek között az utóbbi években frissített számítógép-park, vagy az ugyancsak néhány hónapja beállított hegesztő-szimulátor is helyet kapott, egy „bringaturmix” lett felállítva.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)

Ez tanár-diák projektmunka gyümölcseként született, több százezer forint összértékű helyi vállalkozói felajánlások által. A szerkezet lényege, hogy a speciális kerékpár hajtója a pedáltaposással be tudja indítani a kerékpár kormányára rögzített kosarában lévő turmixgépet, felszeletelve a benne lévő gyümölcsöket és zöldségeket. A kínálat sikere nem is maradt el, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi tagiskolájának alsó tagozatosai szájtátva figyelték, hogy mennyi mindenre képesek a különféle eszközök.

Keddtől csütörtökig „hazai pályán” fogadták a Dózsában az érdeklődőket, emellett párhuzamosan az iskola végzősei és tanárai mobil eszközökkel felszerelkezve „vidékre” is ellátogattak: a géderlaki iskolába vitték házhoz a kalocsai programot. Csütörtökön pedig a „Tiéd a pálya” oktatási kiállításon szerepeltek Baján.

Minél korábban kezdődik a pályaorientáció egy fiatal gyermek életében, annál hamarabb fordulhat az érdeklődése később egy adott irányba – vallja Fekete Antal. „Korábban általános iskolában dolgoztam, és megtapasztaltam, hogy a hetedikes és nyolcadikos, pályaválasztás előtt álló diákoknak gyakran fogalmuk sem volt arról, hogy merre szeretnének tovább menni, sőt, még a szüleiknek sem. Nekünk az a feladatunk, hogy jó időben megmutassuk ezeknek a gyerekeknek azokat a lehetőségeket, amelyek közül később válogathatnak” – mondja a Dózsa tagintézmény vezetője.

Hasonlóképpen a Dózsához, a Bajai SzC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is a szórakoztatva tanulás lehetőségét tűzte a zászlajára a heti program összeállításakor. Ők is a Fényi Gyula iskola alsósait látták vendégül a tanéttermükbe, ahol a gyerekek mélyebben megismerkedhettek a Kossuth iskola által kínált szakmákkal, valamint a vendéglátás, turizmus és az egészségügy ágazatok terén nyújtott képzésekkel.

„Játékos feladatokkal vártuk őket, mint az élelmiszer-piramis, amit fotókból vagy valódi élelmiszerekből is felépíthettek, de megnézhettek különleges éttermi eszközöket, megismerhettek azok működésével, vagy éppen a díszesen terített asztalokat csodálhatták meg a gyerekek” – ismertette a kínálatot Baranyiné Hellényi Viktória szakmai tagintézmény vezető helyettes.

A legkisebbek kézműves-foglalkozáson készíthettek maguknak nyomdázva, vágva, díszítve poháralátéteket, amelyekre a munka végén gyümölcskoktélt kaptak. Emellett vidám, mosolygós szendvicsek is kerültek az asztalra. Az egészségügyi kínálatból a műsebkészítés és annak bekötözése volt a sláger, de a csecsemőgondozásban használt babáink mérése és pelenkázása is népszerű volt, ahogyan a nagyobbacskák körében az újraélesztés – számolt be a programról a Kossuth iskola pedagógusa.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés