2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ingyenesen szerezhető a második szakma – Indulnak a keresztféléves képzések a Dózsában és a Kossuthban

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 18., 16:12

Immár két éve, hogy nem csak az első, hanem a második szakképesítést szerezhetik meg ingyen azok, akik az eredeti szakmájukkal akár az elhelyezkedés esélyei miatt nem elégedettek, vagy olyan szakterületen szeretnének dolgozni, ami inkább érdekli őket. Na és persze ott vannak, akik az első Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmát azért szeretnék elsajátítani, hogy a munkaerőpiacon több bérért és sikeresebben szerepeljenek. Nekik kínál most úgynevezett keresztféléves tanulási lehetőséget a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Az érettségizetteknek általában 2 éves, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek 3 éves, keresztféléves tanulás idén január végén indul, tehát érdemes sietni a jelentkezéssel. Az oktatás mind a műszaki, mind a humán területen olyan szakmákban indul, amelyek keresettek.

Amint az közismert, 2015 júniusában léptek hatályba azok a szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben, azaz kettő, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmát sajátíthat el. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni, de a változtatás következtében már az egyetemi és főiskolai oklevéllel rendelkezők előtt is nyitva áll a kapu a szakmatanulás előtt.

Az érettségivel rendelkezők szakképesítésenként legfeljebb három tanéven keresztül tanulhatnak ingyen és végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel rövidebb ideig.

Mint megtudtuk, a Dózsába az ingyenes másodszakma tanulásra, keresztféléves rendszerben CAD-CAM informatikus, CNC gépkezelő, fodrász, hegesztő, informatikai rendszerüzemeltető, női szabó, számítógép-szerelő, karbantartó, villanyszerelő szakmákban lehet jelentkezni.

Ennek feltételei és a jelentkezési lap megtalálható a Bajai Szakképzési Centrum felnőttoktatással foglalkozó honlapján, információ a 06-78-461-600 telefonszámon, vagy az info@dozsakalocsa.hu kérhető.

A Kossuthban gyakorló ápoló, idegenvezető, vendéglátásszervező, vendéglátó-üzletvezető, szakács, fogadós szakmákban január 30-án indul a képzés. Ezek közül egyedül a vendéglátó-üzletvezető képzés 1 éves, a többi az érettségizetteknek kettő, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek három év. Az egyes képzések részletes leírása ugyancsak a fenti honlapon olvasható.

Fontos tudnivaló, hogy akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diploma. Ebben az esetben ugyanolyan feltételekkel szerezhet szakmát a jelentkező, mint akinek nincs felsőfokú végzettsége.

Jó hír, hogy az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.Ha valaki már a megszerzett szakmája szakirányán szeretne tovább tanulni főiskolán vagy egyetemen, az a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák döntése alapján az OKJ-s végzettségért 24 többletpontot kaphat.

Mint megtudtuk, OKJ-s képzésre jelentkezés esetén, a felsőoktatáshoz hasonlóan nincs felvételi. A keresztféléves képzések semmiben nem különböznek a már megszokott, ősszel induló, ugyanilyen néven induló képzésektől. Ám a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton mindenkinek meg kell felelni az adott szakma esetében a jelölttel szemben támasztott egészségügyi követelményeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés