2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy érdeklődés mellett tartott Szakestet a Dózsa – Cégvezetők, szakoktatók ismerkedtek az intézménnyel

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 20., 17:05

A hagyományteremtés szándékával, a város és a környék ismert és meghatározó cégeinek vezetői, gyakorlati szakoktatói részvételével tartott Szakestet a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézmény december 17-én, hétfőn este. A nagy érdeklődés mellett zajló, közvetlen hangvételű, közös bográcsozással záruló rendezvény annyiban rendhagyó volt, hogy az iskola azok előtt a gyakorlati oktatóhelyet biztosító cégek előtt mutatkozott be, amelyek nem csak részt vesznek a jövő szakembereinek képzésében, de a frissen végzettek, bizonyítvánnyal a kezükben, már mint munkavállalók erősíthetik az adott vállalkozást, vállalatot.

Az esemény célját kérésünkre Fekete Antal tagintézmény-vezető foglalta össze, amikor a Szakestről szólva elmondta: az intézmény ezen az összejövetelen a híd szerepét töltötte be, ugyanis az elméleti képzést és iskolai gyakorlati szakoktatást végző iskola a gyakorlati képzést koordináló kamara és a képző hely szakemberei előtt mutatkozott be, vázolta fel a jelen oktatását, a fejlesztés irányait, lehetőségeit. Továbbá ötleteket adott és várt a további együttműködéshez és a közös jövőkép kialakításához.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Szakest résztvevőit elsőként Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte, aki egyebek mellett arra is rámutatott: amennyiben egy adott vállalat a már meglévő, vagy frissen toborzott munkavállalóit szeretné szakképzettséghez, az ezzel együtt járó magasabb tudáshoz juttatni, a Szakképzési Centrum nyitott az ez irányú kezdeményezésekre, akár már 6-8 fő esetén is megszervezi az oktatást.
A főigazgató példaként említette, hogy egy bajai, villanyszereléssel is foglalkozó cég betanított munkát végző munkavállalói ilyen megkeresés után szereztek villanyszerelő szakképesítést. Ez a rugalmasság, a képzés munkaerő piaci  igényekhez való igazítása határozott célkitűzése a Bajai Szakképzési Centrumnak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vendégek a Mócsy utcai tanműhelyben Katona Ferenc gyakorlati oktatásvezető tanár prezentációjából az iskola teljes képzési palettájának megismerése mellett a folyamatosan bővülő eszközparkot is megismerhették.

Mint elhangzott,

az intézményben a nappali tagozatos tanulók mellett majdnem ugyanannyian vesznek részt a felnőttoktatásban, amelyet folyamatosan a munkaerő piac igényeihez igazítanak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Katona Ferenc, majd Fekete Antal is szólt arról, hogy például a Híd programban résztvevők, hátrányos helyzetű, felnőtt korba lépett tanulóik fokozottabb törődést, nem csak a szakmai ismeretek átadására irányuló pedagógusi munkát igényelnek. Ezt a hivatásuk iránt elkötelezett tanárok, szakoktatók nélkül aligha tudnák eredményesen teljesíteni, amiért őket külön köszönet illeti.

A Szakest résztvevői számára szervezett program a Martinovics utcai iskolarészben folytatódott, ahol a pék-, cukrász tanműhelyek mindennapjaiba kaptak betekintést a látogatók. Ezen a helyszínen Fekete Antal a digitális közösségi alkotóműhely, úgynevezett ’makerspace’ a közeljövőben magvalósuló fejlesztéséről szólt, melyről külön cikkben is beszámolunk majd.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Szakest résztvevőnek látogatása a Dózsa Asztrik téri dísztermében tartott közös vacsorával zárult. A Katona Ferenc nevéhez és szakácstudományához köthető, bográcsban főtt, kitűnő marhapörkölt felszolgálásában, a vendéglátásban a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája pincér tanulói tanáraik irányítása mellett vettek részt. A fehér asztal melletti beszélgetés alkalom volt arra, hogy a szakoktatás teljes spektrumának résztvevői a közös oktatás sikerei mellett azok gondjairól is szót váltsanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés