2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Pénteken Kutatók Éjszakája a Dózsában – Három izgalmas előadás a robotika, a programozás és a megújuló energiák tárgyköréből

Helyszín:
Dátum: 2019. szeptember 27., péntek 18:00

Szeptember 27-én, pénteken este hat órától fél nyolcig három izgalmas előadás követi majd egymást a Bajai SZC kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében. Az előadók, Balogh Gáborné, Tamaskó Attila és Baksa László korunk nagy kihívásaival, tudományos kalandjaival és a közeljövő fő kérdéseivel foglalkozik az egy helyszínen, három témakörben tartandó előadásuk során, amelyekből megtudjuk: Mi köze a LEGO robotnak a Marshoz? Mi köze Baksa tanár úrnak a NASA-hoz? Mitől lesz zöld a konnektorban az áram? Mi az a Micro:bit és mit keres Kalocsán?

Az űrkutatás és robotika, a számítógép-programozás és a zöld energia áll majd a három előadás középpontjában. Mindhárom téma már most is, de főképp a közeljövőben megkerülhetetlen kérdése lesz az emberi létezésnek, kulcsa az egész emberiség túlélésének, fönnmaradásának.

LEHETSÉGES, HOGY KALOCSAI DIÁKOKNAK IS JUT SZEREP A KORSZAKOS FELFEDEZÉSEKBEN?

Erre ösztönözheti őket a Kutatók Éjszakájának három előadása, a következő tematikával:

Kódolásra fel! Játék vagy programozás?

– ezzel a felütéssel tartja meg este hat órától Micro:bit az oktatásban című előadását Balogh Gáborné, amelyben a Micro:bit játékos programozásával ismerkedhetnek az érdeklődők.


Forrás: KALOhírek

A micro:bit egy eredendően 6-11 éves gyermekek programozás oktatásának céljaira Angliában fejlesztett, e célra minden korábbinál hatékonyabban használható, igen olcsó eszköz, amely 2016-ban indult hódító útjára, amikor az Egyesült Királyság minden hetedikes, azaz 11 éves diákja – hozzávetőleg egymillió tanuló – kapta meg és kezdte használni ezt a mikrovezérlős panelt.

LÉNYEGÉT TEKINTVE A MICRO:BIT EGY KISMÉRETŰ, EGYSZERŰEN PROGRAMOZHATÓ PANEL, BEÉPÍTETT SZENZOROKKAL – IRÁNYTŰ, GYORSULÁSMÉRŐ, FÉNYÉRZÉKELŐ –, LED-MÁTRIX KIJELZŐVEL, KI ÉS BEMENETI CSATLAKOZÓKKAL, BLUETOOTH TECHNOLÓGIÁVAL.

Ismerkedjünk meg vele közelebbről is az előadás segítségével!

“Tekerj áramot bicajjal!” – Avagy: Szomjoltás gépész módra

Ez a mottója, illetve címe Tamaskó Attila fél héttől tartandó előadásnak, amely a megújuló energiát helyezi a figyelem középpontjába.

A mai világban kulcsfontosságú szerepet kapott a környezetvédelem, hogy mi, mint „átlagember”, mit tehetünk a környezetünk megóvásáért. Ennek egyik központi kérdésköre a zöld energia, a megújuló energiaforrások.

DE MIT IS JELENT PONTOSAN A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS? MILYEN MÓDON TUDJUK EZT KAPCSOLATBA HOZNI A KERÉKPÁROZÁSSAL, AKÁR A NAPPALINK KÖZEPÉN, HOGY A SAJÁT „ATOMERŐMŰVÜNK” LEGYÜNK?

Ezekre, és sok más izgalmas és érdekes kérdésre is választ kaphatunk az előadás folyamán.

A legelszántabb és legdinamikusabb résztvevőknek lehetősége lesz egy kis műszaki érzékel, bárki által megépíthető eszköz kipróbálására is, amellyel egy kis testmozgás után egy frissítő ital az eredmény.
Azaz: szomjoltás gépész módra!

KI NE HAGYD!

Magyar robotok a Marson

Baksa László előadása a többitől eltérően nem eltéríti az okostelefontól a fiatalokat, hanem értelmet ad a kütyüvel töltött időnek.


Forrás: KALOhírek

Ismerkedj meg a modern technika eszközeivel! – hirdeti mottója az előadásnak, amelynek keretében Baksa tanár úr „Hogy kerültem kapcsolatba a robotokkal?” címmel tartandó rövid életrajzi bemutatkozása után csupa olyan dolgot kínál majd, amelyeket sok gyerek akár a karácsonyfa alá is kívánna:

TANULJ JÁTSZVA PROGRAMOZNI LEGO ROBOTOKAT EGYSZERŰEN, SZÓRAKOZTATÓAN!
PRÓBÁLD KI, HOGYAN LEHET OKOS ESZKÖZÖKKEL IRÁNYÍTANI A LEGO ROBOTOKAT!

NOSZA!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés