2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptembertől új ágazati képzéssel, új szakemberekkel indult a Dózsa rendvédelmi szaka

2016. 09. 28., 10:13

A 2016/2017-es tanév egyik újdonsága, hogy a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma keretében, felmenő rendszerben, a Szakgimnáziumi képzés részeként megkezdődött az érettségi mellett közszolgálati ügykezelő, további egy év elvégzését követően a közszolgálati ügyintéző végzettséget adó képzés. Fekete Antal, a Dózsa igazgatója a közszolgálat és a rendvédelem humánerőforrás igényihez igazított tananyag oktatására az elméleti mellett nagy gyakorlati ismeretekkel rendelkező, az „életből” jött óraadó tanárokat kért fel. Az új képzési formáról Nagy Csaba rendészeti szaktanárral beszélgettünk.

– Immár a negyedik tanév, hogy iskolánkban elkezdődött a szakmai ágazati képzés. Ez a korábbi belügyi rendészeti, úgynevezett szakmacsoportos képzést váltotta. Ez utóbbi képzésnek hangsúlyosabb eleme a gyakorlat-orientált oktatás, amely igazából idén szeptember 1-jétől, a szakgimnáziumi képzéssel teljesedik ki. Örömmel tölt el, hogy a mostani kilencedikesek, ha végig kitartanak, olyan végzettséggel és kompetenciákkal rendelkeznek majd, hogy a közszolgálat és a rendvédelem területén azonnal munkába állhatnak – mondta portálunknak Nagy Csaba.

A 12. évfolyam végén, a szakmai érettségit követően közszolgálati ügykezelőként, személyi- és vagyonőrként, közterület-felügyelőként, ügyviteli asszisztensként, vagy titkársági ügyintézőként kaphatnak kinevezést. Amennyiben további egy évet a Dózsában tanulnak, még mindig a szakgimnáziumi képzés keretében, közszolgálati ügyintézői végzettséget szerezhetnek. Ezzel már Kormányablakban és egyéb közszolgálati ügyfélszolgálatoknál is elhelyezkedhetnek.

Nagy Csaba, rendészeti szaktanár
Forrás: KALOhírek

Ugyanakkor Rendészeti Szakközépiskolában, rendőr tiszthelyettes szakirányon is folytathatják tanulmányaikat. Ennek képzési ideje – a Dózsában elsajátított tananyagnak köszönhetően fél évvel csökken – másfél év. A felvételik során előnyt jelentenek az itt szerzett ismertetek.

– A tananyag 60 százalékban az elméleti, 40 (!) százalékban a gyakorlati képzést helyezi előtérbe. Mindez szükségessé tette, hogy elméleti tudással felvértezett, ugyanakkor a gyakorlati életből, nagy tapasztalattal rendelkező óraadó tanárokat kérjünk fel a megújult tananyagok oktatására – folytatta a szaktanár, majd név szerint is megemlítette az új óraadókat.

Az ügynek olyan, városunkban ismert szakembereket sikerült megnyerni, mint dr. Hargitai László, volt rendőrkapitányt, ügyvédet, aki a jogi szakterületen szerzett tudását több évfolyam tanulóinak adja át.
Zsiga Ferenc, a Kalocsai Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi osztályvezetője a közigazgatási és egyéb rendvédelmi ismereteket oktatja. A diákok személyi és vagyonvédelmi ismereteinek gyarapításában Mozga László személy-és vagyonvédelmi szakember vesz részt. Nagy Krisztián, aktív rendőrtiszt, az Országos Rendőr-főkapitányság nyomszakértője kizárólag a gyakorlati képzésben vesz részt.
Valamennyi óraadó tanár a Rendőrtiszti Főiskolán is végzett, valamint amellett, hogy szakterületén több évtizedes, elismert munkát végez, nevükkel a szakmai és tudományos folyóiratokban is találkozhatunk.

A rendvédelem oktatásának nélkülözhetetlen része az erőnléti, önvédelmi és intézkedéstaktikai felkészítés, amelyet Szűcs Zsolt öt danos kyokuskin mester hosszú évek óta végez sikeresen az iskolában.

– Magam az elméleti oktatás mellett a tanulók nyári szakmai gyakorlatát is irányítom. Ennek érdekében a rendvédelmi szervekkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, az együttműködés keretei folyamatosan bővülnek. Így a Megyei Rendőr-főkapitánysággal, Katasztrófavédelemmel és a Büntetés-végrehajtással tartunk fenn szoros szakmai kapcsolatot. A Bács-Kiskun Megyei Hadkiegészítő Parancsnoksággal és a Megyei Polgárőr Szövetség Ifjú Polgárőr Tagozatával most alakítjuk ki az együttműködés kereteit. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitánysággal a héten írtunk alá együttműködési megállapodást.
Az érettségire való felkészítés szintén fontos feladatom, hiszen a végzős tanulóinknak az éppen aktuális jogszabályi ismeretekkel kell rendelkezniük, amikor munkába állnak, vagy tovább tanulnak. Iskolánk rendszeresen részt vesz a rendvédelmi szakos tanulók egyéni és csapat versenyein, ahol szép eredményeket érünk el. Legutóbb 61 csapatot megelőzve az informatikai különdíjat hoztuk el. Hangsúlyozom, hogy az elméleti és a gyakorlati tudás mellett az „életben” az informatikai és az idegen nyelv ismeretnek mind nagyobb szerep jut – vázolta a hétköznapi teendőket Nagy Csaba.

– Meggyőződésem, hogy aki a kalocsai Dózsa rendvédelmi szakán végez, az megfelelő elméleti és gyakorlati tudás birtokában akár a közszolgálatban, akár a rendvédelem területén igen gyorsan kezdheti el karrierje építését. Ezt a korábban nálunk végzett tanulók egyértelműen visszaigazolják – zárta mondandóját a kalocsai Dózsa szaktanára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés