2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptembertől új ágazati képzéssel, új szakemberekkel indult a Dózsa rendvédelmi szaka

2016. 09. 28., 10:13

A 2016/2017-es tanév egyik újdonsága, hogy a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma keretében, felmenő rendszerben, a Szakgimnáziumi képzés részeként megkezdődött az érettségi mellett közszolgálati ügykezelő, további egy év elvégzését követően a közszolgálati ügyintéző végzettséget adó képzés. Fekete Antal, a Dózsa igazgatója a közszolgálat és a rendvédelem humánerőforrás igényihez igazított tananyag oktatására az elméleti mellett nagy gyakorlati ismeretekkel rendelkező, az „életből” jött óraadó tanárokat kért fel. Az új képzési formáról Nagy Csaba rendészeti szaktanárral beszélgettünk.

– Immár a negyedik tanév, hogy iskolánkban elkezdődött a szakmai ágazati képzés. Ez a korábbi belügyi rendészeti, úgynevezett szakmacsoportos képzést váltotta. Ez utóbbi képzésnek hangsúlyosabb eleme a gyakorlat-orientált oktatás, amely igazából idén szeptember 1-jétől, a szakgimnáziumi képzéssel teljesedik ki. Örömmel tölt el, hogy a mostani kilencedikesek, ha végig kitartanak, olyan végzettséggel és kompetenciákkal rendelkeznek majd, hogy a közszolgálat és a rendvédelem területén azonnal munkába állhatnak – mondta portálunknak Nagy Csaba.

A 12. évfolyam végén, a szakmai érettségit követően közszolgálati ügykezelőként, személyi- és vagyonőrként, közterület-felügyelőként, ügyviteli asszisztensként, vagy titkársági ügyintézőként kaphatnak kinevezést. Amennyiben további egy évet a Dózsában tanulnak, még mindig a szakgimnáziumi képzés keretében, közszolgálati ügyintézői végzettséget szerezhetnek. Ezzel már Kormányablakban és egyéb közszolgálati ügyfélszolgálatoknál is elhelyezkedhetnek.

Nagy Csaba, rendészeti szaktanár
Forrás: KALOhírek

Ugyanakkor Rendészeti Szakközépiskolában, rendőr tiszthelyettes szakirányon is folytathatják tanulmányaikat. Ennek képzési ideje – a Dózsában elsajátított tananyagnak köszönhetően fél évvel csökken – másfél év. A felvételik során előnyt jelentenek az itt szerzett ismertetek.

– A tananyag 60 százalékban az elméleti, 40 (!) százalékban a gyakorlati képzést helyezi előtérbe. Mindez szükségessé tette, hogy elméleti tudással felvértezett, ugyanakkor a gyakorlati életből, nagy tapasztalattal rendelkező óraadó tanárokat kérjünk fel a megújult tananyagok oktatására – folytatta a szaktanár, majd név szerint is megemlítette az új óraadókat.

Az ügynek olyan, városunkban ismert szakembereket sikerült megnyerni, mint dr. Hargitai László, volt rendőrkapitányt, ügyvédet, aki a jogi szakterületen szerzett tudását több évfolyam tanulóinak adja át.
Zsiga Ferenc, a Kalocsai Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi osztályvezetője a közigazgatási és egyéb rendvédelmi ismereteket oktatja. A diákok személyi és vagyonvédelmi ismereteinek gyarapításában Mozga László személy-és vagyonvédelmi szakember vesz részt. Nagy Krisztián, aktív rendőrtiszt, az Országos Rendőr-főkapitányság nyomszakértője kizárólag a gyakorlati képzésben vesz részt.
Valamennyi óraadó tanár a Rendőrtiszti Főiskolán is végzett, valamint amellett, hogy szakterületén több évtizedes, elismert munkát végez, nevükkel a szakmai és tudományos folyóiratokban is találkozhatunk.

A rendvédelem oktatásának nélkülözhetetlen része az erőnléti, önvédelmi és intézkedéstaktikai felkészítés, amelyet Szűcs Zsolt öt danos kyokuskin mester hosszú évek óta végez sikeresen az iskolában.

– Magam az elméleti oktatás mellett a tanulók nyári szakmai gyakorlatát is irányítom. Ennek érdekében a rendvédelmi szervekkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, az együttműködés keretei folyamatosan bővülnek. Így a Megyei Rendőr-főkapitánysággal, Katasztrófavédelemmel és a Büntetés-végrehajtással tartunk fenn szoros szakmai kapcsolatot. A Bács-Kiskun Megyei Hadkiegészítő Parancsnoksággal és a Megyei Polgárőr Szövetség Ifjú Polgárőr Tagozatával most alakítjuk ki az együttműködés kereteit. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitánysággal a héten írtunk alá együttműködési megállapodást.
Az érettségire való felkészítés szintén fontos feladatom, hiszen a végzős tanulóinknak az éppen aktuális jogszabályi ismeretekkel kell rendelkezniük, amikor munkába állnak, vagy tovább tanulnak. Iskolánk rendszeresen részt vesz a rendvédelmi szakos tanulók egyéni és csapat versenyein, ahol szép eredményeket érünk el. Legutóbb 61 csapatot megelőzve az informatikai különdíjat hoztuk el. Hangsúlyozom, hogy az elméleti és a gyakorlati tudás mellett az „életben” az informatikai és az idegen nyelv ismeretnek mind nagyobb szerep jut – vázolta a hétköznapi teendőket Nagy Csaba.

– Meggyőződésem, hogy aki a kalocsai Dózsa rendvédelmi szakán végez, az megfelelő elméleti és gyakorlati tudás birtokában akár a közszolgálatban, akár a rendvédelem területén igen gyorsan kezdheti el karrierje építését. Ezt a korábban nálunk végzett tanulók egyértelműen visszaigazolják – zárta mondandóját a kalocsai Dózsa szaktanára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés