2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szeptembertől új ágazati képzéssel, új szakemberekkel indult a Dózsa rendvédelmi szaka

2016. 09. 28., 10:13

A 2016/2017-es tanév egyik újdonsága, hogy a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma keretében, felmenő rendszerben, a Szakgimnáziumi képzés részeként megkezdődött az érettségi mellett közszolgálati ügykezelő, további egy év elvégzését követően a közszolgálati ügyintéző végzettséget adó képzés. Fekete Antal, a Dózsa igazgatója a közszolgálat és a rendvédelem humánerőforrás igényihez igazított tananyag oktatására az elméleti mellett nagy gyakorlati ismeretekkel rendelkező, az „életből” jött óraadó tanárokat kért fel. Az új képzési formáról Nagy Csaba rendészeti szaktanárral beszélgettünk.

– Immár a negyedik tanév, hogy iskolánkban elkezdődött a szakmai ágazati képzés. Ez a korábbi belügyi rendészeti, úgynevezett szakmacsoportos képzést váltotta. Ez utóbbi képzésnek hangsúlyosabb eleme a gyakorlat-orientált oktatás, amely igazából idén szeptember 1-jétől, a szakgimnáziumi képzéssel teljesedik ki. Örömmel tölt el, hogy a mostani kilencedikesek, ha végig kitartanak, olyan végzettséggel és kompetenciákkal rendelkeznek majd, hogy a közszolgálat és a rendvédelem területén azonnal munkába állhatnak – mondta portálunknak Nagy Csaba.

A 12. évfolyam végén, a szakmai érettségit követően közszolgálati ügykezelőként, személyi- és vagyonőrként, közterület-felügyelőként, ügyviteli asszisztensként, vagy titkársági ügyintézőként kaphatnak kinevezést. Amennyiben további egy évet a Dózsában tanulnak, még mindig a szakgimnáziumi képzés keretében, közszolgálati ügyintézői végzettséget szerezhetnek. Ezzel már Kormányablakban és egyéb közszolgálati ügyfélszolgálatoknál is elhelyezkedhetnek.

Nagy Csaba, rendészeti szaktanár
Forrás: KALOhírek

Ugyanakkor Rendészeti Szakközépiskolában, rendőr tiszthelyettes szakirányon is folytathatják tanulmányaikat. Ennek képzési ideje – a Dózsában elsajátított tananyagnak köszönhetően fél évvel csökken – másfél év. A felvételik során előnyt jelentenek az itt szerzett ismertetek.

– A tananyag 60 százalékban az elméleti, 40 (!) százalékban a gyakorlati képzést helyezi előtérbe. Mindez szükségessé tette, hogy elméleti tudással felvértezett, ugyanakkor a gyakorlati életből, nagy tapasztalattal rendelkező óraadó tanárokat kérjünk fel a megújult tananyagok oktatására – folytatta a szaktanár, majd név szerint is megemlítette az új óraadókat.

Az ügynek olyan, városunkban ismert szakembereket sikerült megnyerni, mint dr. Hargitai László, volt rendőrkapitányt, ügyvédet, aki a jogi szakterületen szerzett tudását több évfolyam tanulóinak adja át.
Zsiga Ferenc, a Kalocsai Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi osztályvezetője a közigazgatási és egyéb rendvédelmi ismereteket oktatja. A diákok személyi és vagyonvédelmi ismereteinek gyarapításában Mozga László személy-és vagyonvédelmi szakember vesz részt. Nagy Krisztián, aktív rendőrtiszt, az Országos Rendőr-főkapitányság nyomszakértője kizárólag a gyakorlati képzésben vesz részt.
Valamennyi óraadó tanár a Rendőrtiszti Főiskolán is végzett, valamint amellett, hogy szakterületén több évtizedes, elismert munkát végez, nevükkel a szakmai és tudományos folyóiratokban is találkozhatunk.

A rendvédelem oktatásának nélkülözhetetlen része az erőnléti, önvédelmi és intézkedéstaktikai felkészítés, amelyet Szűcs Zsolt öt danos kyokuskin mester hosszú évek óta végez sikeresen az iskolában.

– Magam az elméleti oktatás mellett a tanulók nyári szakmai gyakorlatát is irányítom. Ennek érdekében a rendvédelmi szervekkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, az együttműködés keretei folyamatosan bővülnek. Így a Megyei Rendőr-főkapitánysággal, Katasztrófavédelemmel és a Büntetés-végrehajtással tartunk fenn szoros szakmai kapcsolatot. A Bács-Kiskun Megyei Hadkiegészítő Parancsnoksággal és a Megyei Polgárőr Szövetség Ifjú Polgárőr Tagozatával most alakítjuk ki az együttműködés kereteit. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitánysággal a héten írtunk alá együttműködési megállapodást.
Az érettségire való felkészítés szintén fontos feladatom, hiszen a végzős tanulóinknak az éppen aktuális jogszabályi ismeretekkel kell rendelkezniük, amikor munkába állnak, vagy tovább tanulnak. Iskolánk rendszeresen részt vesz a rendvédelmi szakos tanulók egyéni és csapat versenyein, ahol szép eredményeket érünk el. Legutóbb 61 csapatot megelőzve az informatikai különdíjat hoztuk el. Hangsúlyozom, hogy az elméleti és a gyakorlati tudás mellett az „életben” az informatikai és az idegen nyelv ismeretnek mind nagyobb szerep jut – vázolta a hétköznapi teendőket Nagy Csaba.

– Meggyőződésem, hogy aki a kalocsai Dózsa rendvédelmi szakán végez, az megfelelő elméleti és gyakorlati tudás birtokában akár a közszolgálatban, akár a rendvédelem területén igen gyorsan kezdheti el karrierje építését. Ezt a korábban nálunk végzett tanulók egyértelműen visszaigazolják – zárta mondandóját a kalocsai Dózsa szaktanára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK