2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az ország első, és a legnagyobb öntözési közössége is járásunkban alakult

Az ország első, és a legnagyobb öntözési közössége is járásunkban alakult
Illés György Cinó  |  2021. 03. 24., 13:59

Járásunk élt a Duna közelsége miatti kedvező adottságokkal, és élenjár Bács-Kiskun megyében, de országosan is az öntözési közösségek megalakításában. A víz nem csak a megfelelő termésátlagok, de a minőség záloga is. Különösen igaz ez napjaink klimatikus változásai közepette, amikor egyre súlyosabb és hosszabb ideig tartó aszályos időszakok sújtják térségünket. Nem kell tehát sokáig bizonygatni az öntözési társulások létjogosultságát. Annál nagyobb öröm, hogy az ország első öntözési közössége Hartán alakult, majd hatodikként létrejött a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség is, amely mintegy hét négyzetkilométernyi öntözött területtel és közel negyven társult gazdával az ország legnagyobb öntözési társulása. A jövő a további bővülésé: a régi időkből megörökölt öntözőfürt lehetőséget is adna akár tízszer ekkora terület öntözővízzel való ellátására, amihez várhatóan jelentős pályázati forrás is megcélozható lesz.

Aszály fenyegette a mezőgazdaságot a tavalyi évben is, ahogyan immár szinte minden esztendőben hosszabb-rövidebb időszakra megszenvedik az ültetvények a csapadék hiányát, van, amikor az év több időszakában is. A víz hiánya gátolja a növények növekedését, a virágzást, terméskötést, a termések kifejlődését, és talán a legszomorúbb, amikor kevéssel az aratás, szüret előtt tesz be a szárazság, és elhervadnak a növények, összefonnyadnak, éretlenül elpotyognak a termések. Szélsőségesen aszályos időszakokban ez fenyegeti azokat a kultúrákat, amelyeket a gazdák nem tudnak öntözni.

A KLÍMAVÁLTOZÁS MIATT EGYRE ÉGETŐBB AZ ÖNÖZÉS PROBLÉMÁJÁNAK MEGOLDÁSA.

A vízhiány a termés mérete, tetszetőssége és élvezeti értéke, íze, zamata mellett a beltartalmi értékeit is lerontja. Így nem csak a termés mennyiségét kell félteni: az aszály sújtotta területeken, ha marad is betakarítható termés, a szerényebb mennyiség mellett hatalmas minőségi veszteséggel is számolhatunk. Ezért kijelenthetjük: a legtöbb növénykultúrában az elvárt mennyiségű, jó minőségű és egészséges termést ma már csak öntözhető területeken lehet megfelelő termesztésbiztonsággal előállítani.

EMIATT HÍVTÁK ÉLETRE A KALOCSA TÉRSÉGI ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGET IS, MELY AZ ORSZÁGBAN A HATODIK ILYEN TÁRSULÁSKÉNT ALAKULT MEG.

A Nemzeti Földügyi Központhoz benyújtott komplex projektterv megfelelőségének visszaigazolása és dr. Nagy István agrárminiszter elismerése után – amint arról a hónap elején már hírt adtunk

HAZÁNK LEGNAGYOBB ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGE JÖTT LÉTRE ÍGY A KALOCSAI JÁRÁSBAN.

Az öntözési közösséghez tartozó 700 hektárból 400 vízigényes kertészeti kultúra, és több mint a fele a térségünk életében a kalocsai fűszerpaprika. Ennek jövője egyébként nem kis mértékben függ az öntözhető területek nagyságától, hiszen a víz pótlása nélkül e vidéken nem lehet megfelelő hatékonysággal fűszerpaprikát
A kalocsai együttműködésbe bevont földek Kalocsától délre, a kiépített öntözőfürt területén, Bátya, Miske, Dusnok és Fajsz közigazgatási területén találhatóak.

Szigeti Tamás, az együttműködés létrejöttének és működésének koordinátora szerkesztőségünknek elmondta: az öntözőfürtöt a 60-as években telepítették, azonban eddig alacsony kapacitáson működött. Közel négyezer hektárt lenne képes ellátni, de ennek csupán a 10%-át használták ki. Jelenleg, 400 hektárt öntöznek a gazdálkodók.

Az elosztó központig, a szivattyúházig csatornán jön a víz a Dunából, ahonnan a szivattyúk osztják el föld alatt, nyomócső-vezetékes rendszeren, amelyhez a gazdálkodók a területeik határán tudnak csatlakozni.

A társulásnak köszönhetően megnyílt a lehetőség, hogy a hazai és uniós forrásokból fenntartási, működési és bővítő beruházási támogatásokhoz jussanak a környékbeli mezőgazdászok, megemelkedett támogatási intenzitás mellett. Ez az öntözhető, illetve öntözött területek növeléséhez jelentős lökést adhat. Nem kis összegekről van szó:

A TERVEIK SZERINT A KÖZÖSSÉG KÖZEL 500 MILLIÓ FORINT ÖSSZEÉRTÉKŰ TÁMOGATÁSRA PÁLYÁZIK MAJD A KÖZELJÖVŐBEN

– tudtuk meg.Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés