2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző kórustalálkozó és aratóbál lesz szombaton

Hagyományőrző kórustalálkozó és aratóbál lesz szombaton
Illés György Cinó  |  2021. 07. 29., 14:43

Két pályázat forrásainak felhasználásával térben és időben összekapcsolva tartanak meg két egyenként is izgalmas programot e hét szombaton, július 31-én. Az egyik a Cserey József Kórustalálkozó, amelynek a névadója születésének 100. évfordulója, valamint a Vén Ferencné vezette énekkar, a Mezei Virágok Népdalkör 15 éves fennállása ad különös hangsúlyt. A másik a már hagyományosan megrendezésre kerülő aratóbál, amelyet azonban tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudtak megtartani. A két programról az azokra pályázó egyesület elnökével beszélgettünk.

A két, népművészeti tematikájában rokon rendezvényre a CLLD program keretében, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelője által meghirdetett pályázaton a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület pályázott, mivel a Mezei Virágok Népdalkör – bár nagy hagyományokkal büszkélkedő kulturális csoport – nem egyesületi formában tevékenykednek, jogi személyiséggel nem rendelkeznek, így nem tartoztak a pályázásra jogosultak közé. Kezdeményezésüket ezért a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület karolta föl, amelynek elnökével, Kovács Istvánné Sztakó Évával beszélgettünk a szombati nappal kapcsolatos várakozásokról.


– Ez az együttműködés az énekkar és az egyesületünk között már régebbi időkre nyúlik vissza, hiszen a Kalocsai Hagyományőrző egyesület és a Mezei Virágok Népdalkör a Kalocsa népművészeti Alapítvánnyal közösen szervezte meg a Cserey József emlékversenyt a kezdetektől fogva, immár közel negyed évszázada. A kezdeti időszakban megyei népdalverseny volt ez, később találkozóvá, népdalkörök kórusok találkozójává alakult át, mivel az volt a tapasztalat, hogy az egyébként is kedvtelésből éneklő csoportok így szívesebben, nagyobb lelkesedéssel vesznek részt rajta – tájékoztatott Kovács Istvánné a találkozó történetéről, majd a mostani alkalomról részletesebben is szólt.

– Idén kereken egy tucat csoport részvételére számítunk, beleértve a házigazdát, egyesületünket is. A rendezvény meghívásos, és az összes meghívott csoport jelezte, hogy szeretne részt venni. Igaz, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület nem népdalkör, de sok szállal kötődik a népművészethez. Van kézműves közösségünk, illetve néptánc csoportunk is. A találkozón ez utóbbival veszünk részt, hiszen a Cserey József Kórustalálkozón a néptáncnak is nagy jelentősége van, mivel Cserey József maga sem csak gyűjtötte és kötetbe gyűjtve kiadta a népdalokat, hanem minden bizonnyal számos koreográfia összeállításánál is közreműködött. Ennek bizonytékaként

fönnmaradt egy koreográfia, amelynek három szerzője közt társszerzőként őt is feltüntették a kalocsai népművészeti mozgalom hőskorának nagy nevei, a Kalocsai Népi Együttes megalakulásánál is bábáskodó Pécsiné Ács Sarolta és Tóth Ferenc mellett.” CSEREY JÓZSEF SOK KOREOGRÁFIA ZENEI ANYAGÁT GYŰJTÖTTE ÖSSZE ÉS ADTA KÖZRE A „KALOCSAI KERTEK ALATT” CÍMŰ DALOS KÖTETBEN, DE ENNÉL AZ EGYNÉL SZEREPEL SZERZŐKÉNT IS.

Ez a „Szép a rozmaringszál” című koreográfia volt, éppen ezért szombaton ezt szeretnénk eltáncolni a kórustalálkozó alkalmából.”
– A találkozó programja nemcsak a délutáni énekes-táncos műsorból áll, hanem már reggel a Szent István Gimnáziumban az emléktábla koszorúzásával kezdjük a napot, majd szakmai konferenciával folytatódik a rendezvény a Juca Néni Csárdájában. Ott előbb Szűcsné Török Ilona ének-zene pedagógus fog előadást tartani szakmai, gyakorlati, módszertani kérdésekről a kórusvezetésről, énekkari munkáról, majd ezt követően az előadáshoz kapcsolódó témájú, de kötetlenebb beszélgetéssel folytatódik a program, amelynek én leszek a levezetője – ismertette a találkozó programját az egyesület vezetője.

Ezt követi majd ebéd után, délután három órai kezdettel a kórusok és táncosok föllépése, amelyet követően, este hat órakor vacsorával zárul a találkozó programja.

A MULATSáG EZZEL NEM ÉR VÉGET, SŐT, AKKOR KEZDŐDIK CSAK IGAZÁN! ESTE HÉTTŐL UGYANIS ARATÓ BÁL LESZ, AHOL SZOMBATI FERENC ÉS ZENEKARA HÚZZA MAJD A TALPALÁVALÓT.

Az aratóbált eredendően még tavaly tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották – tudtuk meg.
– Ha már így eltolódott és feltorlódott a két rendezvény, úgy gondoltuk, jobb lesz a kettőt összekapcsolni, hiszen a helyszín mindkettőnek megfelel, és hellyel-közzel a közönség is ugyanaz. Ezért vetődött föl, hogy a kettőt egymás után, folytatólagosan is megtarthatnánk, összekapcsolva a késő délutánig tartó kórustalálkozót az éjszakába nyúló aratóbállal. Annál is inkább, mert látjuk, hogy más szervezeteknek is beragadtak a programjaik és a pályázati forrásaik, ezért rengeteg a rendezvény, torlódnak, egymást érik a programok, így jó megoldásnak tűnt, hogy inkább a saját programunkra szervezzünk rá egy másikat, azonos közönségnek, mint hogy más programokat üssön a rendezvényünk, megosztva a publikumot.

Az egyesület egyébként más pályázatokat is elnyert a CLLD rendszerben, amint erről az elnök tájékoztatott.

– A CLLD pályázatunk egy három pillérre épülő pályázat, terveztünk benne hagyományőrző programokat, népszokások felelevenítését, ebbe a sorba illeszkedik a két szombati program is. Emellett gyerektábort szervezünk, amelynek harmadik, egyben utolsó turnusa a jövő héten lesz. Ezen kívül kézműves foglalkozásokat tartunk a pályázat forrásainak felhasználásával, a népi kézművesség és a kalocsai folklórkincs, a kézműves technikák, a hímzés, pingálás átörökítse végett.

KORLÁTOZOTT SZÁMBAN MÉG LEHET JELENTKEZNI.

– A kórustalálkozó meghívásos alapon történik, ahogyan korábban is mindig, de sohasem zártuk ki az érdeklődőket, ha valaki jelentkezik, szívesen látjuk. A helyszín 120-130 fő befogadására alkalmas, és a plakátokat látva jelentkeztek is már baráti csoportok, munkahelyi közösségek, akik vonzódnak a népzene, a népdalok iránt. Így már vannak külsős jelentkezők is, és lassan eléri a keretet az előre látható létszám, tehát tömeges jelentkezést már nem várunk, és nem is tudunk elfogadni. Ezért kérjük, hogy ha valaki szívesen keresné föl rendezvényünket, azt jelezze előre a 30/451-5003-as, vagy a 78/4638676-es telefonszámon, hogy mindenkinek biztosan legyen ülőhelye!

A RENDEZVÉNY INGYENES, A LÉTSZÁMKORLÁT EREJÉIG, AMÍG A PÁLYÁZATI FORRÁS TART, A SZERVEZŐK ÁLLJÁK A MULATSÁG ÁRÁT.

Ha valaki létszámfölöttiként szeretne részt venni a vacsorán, vendéglátóhely lévén, saját finanszírozásában biztosan ennek sem lesz akadálya.

Aki pedig a bálban részt szeretne venni, az jöjjön bátran, csak a fogyasztását kell fedeznie, hiszen annak, hogy a bálban táncoljon, mulasson, semmi költsége nincs!”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés