2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrzői szakmai fórum és ismerkedés – A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács-Kiskun megyei vezetői találkoztak Kalocsán

Hagyományőrzői szakmai fórum és ismerkedés – A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács-Kiskun megyei vezetői találkoztak Kalocsán
2021. 06. 26., 09:06

Június 18- án, Kalocsán találkoztak a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács- Kiskun megyei tagegyütteseinek vezetői. Az eseményen szó esett szövetségben történt szervezeti változásokról, illetve egy kötetlen beszélgetés formájában bemutatkozási lehetőséget kaptak a tagok.

Péntek délután az Érsekkert bejáratánál, a Hagyományőrzők Házánál gyülekeztek Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács- Kiskun megyei tag- együtteseinek vezetői. A találkozó apropóját a szövetség szervezeti felépítésében történt változások adták, tudtuk meg a szövetség elnökasszonyától, Héra Évától, aki hozzátette: az átalakulástól függetlenül a céljaik ugyanazok maradtak.

Újabb és újabb korosztályoknak kell átadnunk az örökséget, amihez egyre tudatosabban kell ehhez az örökséghez hozzányúlni”– nyilatkozta a találkozó alkalmával az elnök, hozzátéve: egy kis településen működő együttesnek nem csak az a feladata, hogy színpadon táncoljon, mert ha ezt a színpadi munkát nem frissíti fel, és

ha nem tudatosan nyúl ahhoz, hogy milyen kultúrát örökölt, milyen hagyományba született bele, akkor előbb-utóbb elkopik ez az anyag, és nem lesz mit tovább adni.” A szövetség ennek az élő hagyománynak a továbbadását, átmentését tűzte célul, ezt szolgálja mostani átalakulásuk is:

Ez az újfajta szervezettség arra hívatott, hogy ahol még működik ez a továbbadás, ahol még élnek a hagyományok emlékei a családokban, ott a szövetség szervezettségét erősebbé tegyük” – nyilatkozta portálunknak Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke.


Forrás: Kalocsa TV


A hatékonyabb működés érdekében a szervezet négy régiót hozott létre.
A Bács- Kiskun Megyei térség mentori feladatait egy kalocsai hagyományőrzőre, Herczeg-Magó Mariannára bízták. Tulajdonképpen ennek volt köszönhető, hogy a találkozónak Kalocsa lett a házigazdája.

A kalocsai vidék gazdag néprajzi háttérrel rendelkezik, így mi sosem éreztük hátrányban magunkat, akár a hazai fesztiválokra, akár a nemzetközi eseményekre minidig meghívást kaptunk”– hangsúlyozta új feladata kapcsán Herczeg-Magó Marianna, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Bács-Kiskun megyei mentora. A mentor szélfoglalójában azt is elmondta, hogy vannak olyan, jellemzően kisebb falvakban működő tagegyütteseik, amelyek eddig lazább kapcsolatot ápoltak a szövetséggel, de a jövőben megpróbálnak nekik is minél több lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra és az érvényesülésre.

Az eseményen a szövetség tagjain kívül jelen volt Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere is, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a városnak mindig is szívügye lesz a hagyományok ápolása és népszerűsítése, majd hozzátette, hogy továbbra is meghatározó szerepet szánnak a kalocsai népművészetnek a város életében, többek közt a közeledő Kalocsai Paprikafesztiválon is.


Forrás: Kalocsa TV
Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK