2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„A pacal legyen veletek!” – A pataji pacalevő bajnokság egyik ötletgazdájával készült televíziós interjú

Illés György Cinó  |  2024. 01. 30., 14:43

A pacalt hungarikumként tartjuk számon, ami talán az itt fogyasztott, pörköltként elkészített formájára talán igaz is, de más népek sokféle módon készítik, és van, ahol történelmi időkre visszanyúló hagyományokkal bír ez az alapanyag. Erről is szó volt a Kalocsa TV által Vastag Balázzsal készített interjúban, amelyből az is kiderül, hogyan lett a „Veszprém vármegyei gyerekből” a pataji pacal rajongója, szóba kerül a pataji pacal titka – bár nem ígérjük, hogy teljes megfejtésre fény derül –, megtudjuk, hogy a nők és a gyerekek eszik-e, szeretik-e ezt az ételt, és részleteket tudhattunk meg a verseny lebonyolításáról, az egészségügyi (!) előkészületekről, a legjobb időeredményekről és még sok minden másról.

Bár Vastag Balázs szerényen elutasította, hogy ő lett volna az Első Dunapataji Pacalevő Bajnokság főszervezője, mondván, csak apró fogaskerék volt a gépezetben, de vitathatatlan, hogy nagyban hozzájárult az ország első pacalevő versenye, a Tripla Pacal Challenge életre hívásához.

(A pacalt) nagyon sokan szeretik, viszont sajnos vannak olyanok, akik nem. Én mindig azt szoktam mondani, hogy nem ettek még finomat, nem jártak még Dunapatajon” – mondta, rövid pacaltörténeti áttekintést is rögtönözve.
A pacalt készítjük levesként, pörköltként, de országhatáron átívelő karriert futott be az évszázadok során: Kínában salátaként is előételként is, Olaszországban a trippa néven ismerik, Franciaországban lovagrend alapult rá, illetve utcát neveztek el róla – hangzott el.

A Dunapatajon készült változat egy picit más, mint ahogy máshol készül, mind fűszerezésében mind az állagában eltér. Itt

A KLASSZIKUS GYIMESI FÉLE PACALT KÉSZÍTIK ÉS NAGYON BÜSZKÉK RÁ, HOGY GYIMESI JÓZSEF EZT ÖRÖKÜLT HAGYTA NEKIK.

Hogy mi a titka a pataji pacalnak, azzal kapcsolatban Kollár Gyula lenne a legszakavatottabb a hagyományőrzésével és szaktudásával – kerülte el a titkok felfedését Vastag Balázs.

Az oklevéllel igazolt Pacalevő mester 2024. címet az nyerhette el, aki ezt a bődületes mennyiséget a legrövidebb idő alatt elfogyasztotta.
bővebben ...


Én bele csöppentem ebbe, mindig úgy szoktam mondani, hogy engem megfertőzött a pacalszerelem, és próbálom én is felvenni a ritmust magával a magyarországi, Dunapataj környéki pacal életmóddal.”A pataji pacal szerelmese azt is megosztotta a Kalocsa TV-vel, hogy mi fogta meg e vidék pacalos hagyományában:

Dunántúli fiúként Veszprém-megyei szülöttként mi nálunk akkora hagyománya nincs, mint errefelé. Készítik ott is, ott gombával, velővel, egyéb preparációkkal, viszont számomra ez kicsit ízidegen volt mindig, és lehetőségem volt kóstolni egyszer a dunapataji pacalpörköltet és egyszerűen magával ragadott a letisztult íze, illetve maga az a selymesség, az a szaft, az a nagyon jó krém… Hát, azt mindenkinek kóstolnia kell! Nem azt mondom, hogy a világ legjobb pacalja, nekünk igen!”Az interjúban szó esik a verseny szervezéséről, amiben a legnagyobb közösségi médiában működő Pacalemberek nevű csoport is nagy segítséget nyújtott. Ez egy közösségi csoport, 27 ezer taggal, és a tagok rendszeresen feltöltik az általa kóstolt főzött vagy éttermekbe vendéglátó egységeket látogatás során letesztelt ételeket.


Rengetegen járnak hozzánk is, akik dupla adagot kérnek.”Ez adta egyébként az alapötletet is:

Bejön a kedves vendég, kér egy orjalevest, kér egy dupla adag pacalt, a dupla pacalt lefojtja egy jó somlói galuskával, 30 perc leforgása alatt ezt ő megeszi, (…) fizet, köszön, és távozik. Innen jött az ötlet, gyakorlatilag ez a munkás bácsi inspirált minket arra, hogy [a kihívásban] 30 perc leforgása alatt legyen teljesítve a tripla adag pacal elfogyasztása”A KIHÍVÁS SZÁMOKBAN:
3 ADAG (3-SZOR 45 DKG, AZAZ 1.350 GRAMM) PACAL ELFOGYASZTÁSA HOZZÁ 2 SZELET (20 DKG) KENYÉR, ÉS EGY LITER TETSZŐLEGES ITAL.

Azt szerették volna, hogyha a harminc indulóból mindenki tudja teljesíteni ezt a kihívást ezért jó tanácsokkal látták el őket, hogy igyanak hozzá mentes vizet, ne legyen nagyon hideg, hogy nehogy megfeküdje a gyomrot, készüljenek rá, de ne koplalással, hanem inkább gyomortágítással.

A 30-BÓL 25 EMBER SIKERESEN TELJESÍTETTE IS EZT A KIHÍVÁST.

A „versenybalesetek” elkerülése és a kulturált versengés érdekében végett több szabályt is lefektettek.

készültünk elsősegélynyújtóval, ha netalántán valaki rosszul lenne, mi ezt jeleztük a különböző fórumokon és a különböző szakhatóságoknak, (…) nem szerettünk volna, hogy bárkinél rosszullét jelentkezzen.”De szerencsére nem volt ilyen.
A folytatásában többek között szó esik a szurkolótáborokról (!), a mezőnyről, és arról, hogy abban volna-e helye az interjúalanynak is, illetve, hogy a gyerekek és a hölgyek hogyan viszonyulnak ehhez a sokak által rajongott, de kétségtelenül megosztó ételhez, valamint a verseny minden várakozást felülmúló időeredményeiről.

AZ ABSZOLÚT REKORD 10 PERC 16 MÁSODPERC VOLT.

Ez csak akkor lehetséges, hogyha tényleg minőségi a pacal – mondta Vastag Balázs.

Ha van már benne egy kis hiba, akkor az nem fog sikerülni”– jelentette ki, hozzátéve: azért is örülnek annak, hogy ennyi mindenkinek sikerült teljesíteni a kihívást, mert ez visszajelzés számukra, hogy a Dunapataji pacal tényleg finom.
Vastag Balázs elismerte elfogultságát a pataji pacallal szemben, ugyanakkor más jelekből is igyekszik ítélni:

Az biztos, hogy egy olyan felemelő dolog, ami mindenképpen közösséget érdemel! A pacalt fogyasztja mindenki, aki beugrik hozzánk a Tanya Bisztróba ebédidőben. (…) Viszont érkeznek olyan társaságok is tized-huszad magukkal, akik direkt ezért jönnek, mondjuk Győrből. Erre pont tegnap volt példa, hogy 15 fő megérkezett Győrből, hogy szeretnék ezt megkóstolni. [Amikor] elfogyasztották, látszódtak az örömkönnyek. Legalábbis nagyon bízunk benne, hogy azok voltak.”Az interjút Vastag Balázs az új mottójukkal zárta:

A pacal legyen veletek!”A teljes interjút nézzék meg a Kalocsa TV csatornáján a legnagyobb videomegosztó oldalon!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK