2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dunapataji nyugdíjasok vitték el a Gyimesi József Pacalfőző Verseny fődíját – Harminckettő csapat gyújtott a bográcsok alá

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 11., 15:58

Változatos ételek helyett egyhangúnak tűnő, (vagy mégsem?) pacalpörkölt hegyek várták a zsűrit a dunapataji 22. Gyimesi József Pacalfőző Versenyen. Nem is lehetett ez másként, hiszen a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is felvett legendás pataji pacal, no’ és persze a köréje szervezett kulturális és zenei programok adták idén is a Pataji Ősz esszenciáját. Jó pacalok persze ezúttal is készültek, de hogy melyek voltak a legjobbak, arról Lódriné Berényi Éva főszervező tájékoztatta portálunkat.

A leghosszabb szombati program, már csak a pacal hosszú, 4-5 órás főzési ideje miatt is a pacalfőző verseny volt, aminek azt a címet is adhatnánk: Látvány pacalfőzés pataji módra!

MÁR A BOGRÁCSOKBA, KONDÉROKBA KERÜLT PACAL MENNYISÉGE IS, 15 MÁZSA (!) FÉLELMETES MENNYISÉG, VALÓSZÍNŰLEG EURÓPA- ÉS VILÁGCSÚCSOT DÖNT.

A nap sikerének sem lehet a záloga más mint az összefogás, együttműködés, tisztelet, és a falunk iránti alázat, ami mindennek, így Pataj fejlődésének is az alapja.
bővebben ...

Mindez a benevezett csapatok és a főzőhelyek számát tekintve csak azért nem mondható el, mert az idei 32 helyett tavaly 35 csapat nevezett be a versenybe, főzte, kavarta, kavarta és kavarta rendületlenül a hatalmas bográcsokban főzött pacalt.

Aki hasonlóban töri a fejét, annak tudni érdemes, hogy egy ilyen főzőverseny megszervezése nem kis feladat, hiszen a 32 egyen főzőhely kialakítása, a zsűri felkérése, a megfellebbezhetetlenül tiszta bírálat előkészítése és megvalósítása, a díjak adományokból való begyűjtése, az oklevelek nyomtatása, megírása komoly szervezőmunkát igényel.

A szombat délután a zene bűvöletében telt Dunapatajon, de sajnos beleszólt az időjárás. Olvasóinkat az elmaradt koncertért exkluzív interjúval és videoklippel kárpótoljuk, de a Csík zenekar koncertjéről is hoztunk egy videót.
bővebben ...

Ez a munkát Lódriné Berényi Éva és segítői kitűnően elvégezték, így szombat reggel ki fél hétkor, ki legkésőbb fél nyolckor alágyújtott a bográcsának, hogy délig, 12.30-ig a zsűri, illetve a vendégek asztalára kerülhessen a finomabbnál finomabb, hamisíthatatlanul pataji pacal.


Forrás: KALOhírek

A bírálatban nem, de a zsűri munkájának segítésében résztvevő Lódriné Berényi Éva portálunknak elmondta: talán nem közismert, hogy a hagyományos, immár 22. alkalommal megrendezett Gyimesi József Pacalfőző Versenyt a Patajiak Köre Egyesület szervezi, míg a Pataji Ősz programsorozatot Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, amely azonban minden segítséget megad a verseny méltó megrendezéséhez. A polgármester péntek délután személyesen járta végig a sátrakat, főzőhelyeket, hogy minden rendben legyen.

A zsűri tagjainak egy része korábban is részt vett a bírálatban. A zsűri elnöke idén Gulyás Károly, a Honvédelmi Minisztérium főtanácsosa, a szakmai zsűri elnöke Kollár Gyula, tagjai dr. Gyimesi Mária, Gyimesi Dömötör, Horváth Lászlóné, Katonáné Jakus Hedvig és Török Klári voltak.


Forrás: KALOhírek

Az első három helyezett olyan ajándék öntvény bográcsot kapott, amelyen fel van tüntetve: Dunapataj Pacalfőző Verseny.

A Gyimesi család az első helyezett teljesítményét ajándékcsomaggal ismerte el, de a kalocsai Korona Ékszer is kitett magáért, a szépen kivitelezett emlékplakettek nekik köszönhetők. A zsűri elnöke, Gulyás Károly a legszebb főzőhely kialakítójának ajánlott fel különdíjat – mondta Lódriné Berényi Éva.


Forrás: KALOhírek

A főszervező megosztotta velünk azt is, hogy a 32 benevezett csapat 32, anonim módon kezelt egy tányér pacalt tett le a zsűri asztalára, amelyből

A LEGJOBBNAK A DUNAPATAJI NYUGDÍJAS EGYESÜLET ÁLTAL FŐZÖTT PACALPÖRKÖLT BIZONYULT, ÍGY AZ ELSŐ HELYEZETTNEK KIJÁRÓ DÍJAT 22 ÉV ÓTA ELŐSZÖR, A NYUGDÍJAS EGYESÜLET CSAPATA NYERTE. MÁSODIK HELYEZETT A DUNAPATAJI FARAGÓ JÓZSEFNÉ, HARMADIK A SZINTÉN DUNAPATAJIAKBÓL ÁLLÓ, VAGY DUNAPATAJI KÖTŐDÉSŰ SZENTKIRÁLYIAK CSAPAT LETT.

Felnőtteknél a legszebb főzőhelynek ítélt díjat Thiesz Zoltánné és a Köménymag csapat vette át.


Forrás: KALOhírek

A legfiatalabb főzőknél ezt a díjat az Általános Iskola 6. és 7. osztálya kapta, jutalmuk 20-20 ezer forint és egy gyümölcskosár volt. 

Gulyás Károly, a zsűri elnöke különdíját Györgye László érdemelte ki.
Lódriné Berényi Éva azt is elmondta, valamennyi csapat kapott egy Gyimesi József feliratú, az egykori vendéglős arcmásának kontúrjával díszített kötényt, hogy ezzel is emlékezetessé tegyék az idei nagy pacalfőző viadalt.


Forrás: KALOhírek

Ha már főzés, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az önkormányzat a több ütemben felújított napközis étteremben kiváló fogadáson látta vendégül a meghívottakat. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a hivatal és az intézmények dolgozói, élükön dr. Botykai János jegyzővel, aki a vendégeket a polgármesterrel együtt fogadta, mindent megtettek azért, hogy az egyébként kifogástalan vendéglátás és menüsor mindenki tetszését elnyerje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés