2022. 05. 25. szerda
Orbán
: 385 Ft   : 361 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ígéretes régészeti feltárás kezdődik a dunapataji református templomban

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 16., 08:42

A kalocsai Viski Károly Múzeumba megérkezett az Örökségvédelmi Hivatal határozata, amelyben az Ásatási Bizottság állásfoglalásának kikérése után engedélyt adnak a műemlékvédelem alatt álló dunatapatji reformárus templomban végzendő régészeti feltáráshoz. Az április 19-én, hétfőn kezdődő munkálatokról, azok céljáról Lantos Andrea, a múzeum régésze tájékoztatta portálunkat.

A dunapataji református templom jelentősége az 1980-as években lezajlott műemléki vizsgálatok alapján vált köztudottá. Akkoriban az épület néhány gótikus építészeti eleme, csúcsíves ablaka lett kibontva az újkori vakolat alól, s vált láthatóvá a nagyközönség számára. A közelmúltban, 2018 körül elkezdődött felújítások során az épület belső berendezését ideiglenesen kipakolták, a vakolat jó része pedig kívül és belül egyaránt el lett távolítva. Ez az állapot lehetőséget ad a gótikus templomépület behatóbb vizsgálatára, illetve építési időszakainak, periódusainak meghatározására” – mondta Lantos Andrea.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A régész hozzátette: „A munkálatokban a Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea régész, a Kecskeméti Katona József Múzeumtól dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató, illetve Pánya István földrajzkutató vesz részt. Az építészeti-művészettörténeti vizsgálatokban Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója segíti a munkálatokat. A földradaros és geodéziai méréseket Pázmándi Gergely földmérő végzi el.”

Mint a szakember rámutatott, 2020-ban földradaros felmérés készült az épület belsejének egy részén és az épületen kívül is, melynek eredményeként láthatóvá vált az épület északi részéhez kapcsolódó – az újkorban elbontott - sekrestye körvonala, valamint az egykori kerítőárok körvonalának részlete. A mostani, templombelsőben tervezett régészeti kutatás kétszer 25 négyzetméteres területen zajlik, az egyik a szentélyben, a másik a templomhajóban. Az épület belső állványozása és a belső munkálatok miatti leszűkült kutatható terület, valamint az eddig rendelkezésünkre álló földradaros mérések adatai alapján választották ki a szelvények helyét. A kutatás során több réteg feltárásával számolnak, reményeik szerint lehetőség nyílik a téglapadló alatti feltöltés és az elbontott elemek (diadalív, oltár, korábbi építési fázis alapozása) vizsgálatára, valamint a templomon belüli estleges temetkezések feltárására.

A szakember szólt arról is: „A dunapataji templom nagy jelentőséggel bír a régió középkori történeti és régészeti kutatásában, hiszen még őrzi azokat a gótikus építészeti elemeket, melyek az Alföldön kuriózumnak számítanak.”

Lantos Andrea a templom történetét felidézve elmondta: „A dunapataji református templom egy XV. századi gótikus templom, melyet barokk stílusban átépítettek. Építésének pontos ideje ismeretlen, valamikor 1430 körül épülhetett.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Eredetileg római katolikus templom volt, de a reformáció elterjedésével a reformátusok vették használatba. Többszöri átépítés után kapta a mai barokk jellegét. A templom körítőfallal övezett telken, szabadon álló, keletelt, egyhajós templom, záródása a korábbi templom poligonális záródású, támpilléres szentélye. Nyugati homlokzata előtt toronnyal, a hajó déli oldalához kapcsolódó, négyzetes alaprajzú előcsarnokkal. A hajó oldalfalain támpillérek, a szentély déli oldalán befalazott, mérműves ablak. A torony félköríves, füles keretelésű kapujának zárókövén évszám: 1773, a kapu szemöldökpárkánya fölött felújítási emléktábla: 1846, és további feliratos tábla a déli előcsarnok bejárata fölött: 1861, valamint a torony homlokoldalának harmadik szintjén. Az egykori szentélyben elfalazott gótikus ablakok.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A templom kétszer sérült súlyosan, először a török, majd 1707-bem a rácok égették fel Patajt, és rongálták meg a templomot. Eredetileg torony nem volt. 1774-ben épült a hajóhoz a kőtorony Mária Terézia engedélyével. 1856-ban jelentős átépítésre került sor, amely során a zsindelytetőt rézborításra cserélték. A körítőfalban 18-19. századi befalazott sírkövek láthatók. A templom és környezete műemléki védettség alatt áll.” – ismertette a templom történetét Lantos Andrea.

Az ígéretes régészeti feltárásról folyamatában tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 25., 15:14
A solti rendőrök kedden hajnalban célirányosan ellenőrizték azt az autót, amit már nagyon sokan kerestek. Még >>>
2022. 05. 25., 10:12
A fiút egy ferencvárosi szállodában fogták el a TEK-esek. A fiatal részletes, tényfeltáró beismerő vallomást tett a kihallgatása során. Még >>>
2022. 05. 24., 16:21
Az elkövető a könyökével megütötte a nő száját, leverte a szemüvegét, valamint betörte telefonjának a kijelzőjét. Még >>>
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés