2023. 02. 04. szombat
Csenge, Ráhel
: 385 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ígéretes régészeti feltárás kezdődik a dunapataji református templomban

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 16., 08:42

A kalocsai Viski Károly Múzeumba megérkezett az Örökségvédelmi Hivatal határozata, amelyben az Ásatási Bizottság állásfoglalásának kikérése után engedélyt adnak a műemlékvédelem alatt álló dunatapatji reformárus templomban végzendő régészeti feltáráshoz. Az április 19-én, hétfőn kezdődő munkálatokról, azok céljáról Lantos Andrea, a múzeum régésze tájékoztatta portálunkat.

A dunapataji református templom jelentősége az 1980-as években lezajlott műemléki vizsgálatok alapján vált köztudottá. Akkoriban az épület néhány gótikus építészeti eleme, csúcsíves ablaka lett kibontva az újkori vakolat alól, s vált láthatóvá a nagyközönség számára. A közelmúltban, 2018 körül elkezdődött felújítások során az épület belső berendezését ideiglenesen kipakolták, a vakolat jó része pedig kívül és belül egyaránt el lett távolítva. Ez az állapot lehetőséget ad a gótikus templomépület behatóbb vizsgálatára, illetve építési időszakainak, periódusainak meghatározására” – mondta Lantos Andrea.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A régész hozzátette: „A munkálatokban a Viski Károly Múzeum részéről Lantos Andrea régész, a Kecskeméti Katona József Múzeumtól dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató, illetve Pánya István földrajzkutató vesz részt. Az építészeti-művészettörténeti vizsgálatokban Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója segíti a munkálatokat. A földradaros és geodéziai méréseket Pázmándi Gergely földmérő végzi el.”

Mint a szakember rámutatott, 2020-ban földradaros felmérés készült az épület belsejének egy részén és az épületen kívül is, melynek eredményeként láthatóvá vált az épület északi részéhez kapcsolódó – az újkorban elbontott - sekrestye körvonala, valamint az egykori kerítőárok körvonalának részlete. A mostani, templombelsőben tervezett régészeti kutatás kétszer 25 négyzetméteres területen zajlik, az egyik a szentélyben, a másik a templomhajóban. Az épület belső állványozása és a belső munkálatok miatti leszűkült kutatható terület, valamint az eddig rendelkezésünkre álló földradaros mérések adatai alapján választották ki a szelvények helyét. A kutatás során több réteg feltárásával számolnak, reményeik szerint lehetőség nyílik a téglapadló alatti feltöltés és az elbontott elemek (diadalív, oltár, korábbi építési fázis alapozása) vizsgálatára, valamint a templomon belüli estleges temetkezések feltárására.

A szakember szólt arról is: „A dunapataji templom nagy jelentőséggel bír a régió középkori történeti és régészeti kutatásában, hiszen még őrzi azokat a gótikus építészeti elemeket, melyek az Alföldön kuriózumnak számítanak.”

Lantos Andrea a templom történetét felidézve elmondta: „A dunapataji református templom egy XV. századi gótikus templom, melyet barokk stílusban átépítettek. Építésének pontos ideje ismeretlen, valamikor 1430 körül épülhetett.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Eredetileg római katolikus templom volt, de a reformáció elterjedésével a reformátusok vették használatba. Többszöri átépítés után kapta a mai barokk jellegét. A templom körítőfallal övezett telken, szabadon álló, keletelt, egyhajós templom, záródása a korábbi templom poligonális záródású, támpilléres szentélye. Nyugati homlokzata előtt toronnyal, a hajó déli oldalához kapcsolódó, négyzetes alaprajzú előcsarnokkal. A hajó oldalfalain támpillérek, a szentély déli oldalán befalazott, mérműves ablak. A torony félköríves, füles keretelésű kapujának zárókövén évszám: 1773, a kapu szemöldökpárkánya fölött felújítási emléktábla: 1846, és további feliratos tábla a déli előcsarnok bejárata fölött: 1861, valamint a torony homlokoldalának harmadik szintjén. Az egykori szentélyben elfalazott gótikus ablakok.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A templom kétszer sérült súlyosan, először a török, majd 1707-bem a rácok égették fel Patajt, és rongálták meg a templomot. Eredetileg torony nem volt. 1774-ben épült a hajóhoz a kőtorony Mária Terézia engedélyével. 1856-ban jelentős átépítésre került sor, amely során a zsindelytetőt rézborításra cserélték. A körítőfalban 18-19. századi befalazott sírkövek láthatók. A templom és környezete műemléki védettség alatt áll.” – ismertette a templom történetét Lantos Andrea.

Az ígéretes régészeti feltárásról folyamatában tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 16:14
Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 09:45
Az érintett területen várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Még >>>
2023. 02. 04., 09:30
Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 03., 17:17
A börtön-szlengben "parkettásnak" nevezett büntetésvégrehajtási intézménybe az első bűntényeseket zárják. Még >>>
2023. 02. 03., 10:40
Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK