2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Flórián napján – Megáldották a tűzoltókat a szent szobránál

2016. 05. 10., 16:02

Hagyomány városunkban, hogy a város tűzoltói szentmisére gyülekeznek védőszentjük, Szent Flórián ünnepén, majd tisztelegnek a szent Belvárosi Általános Iskola sarkán található szobra előtt is. A szentmisét dr. Mészáros István templomigazgató celebrálta a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban, majd ő osztott áldást az állományra a „Vízöntő” szobornál is.

Szent Flórián vértanút tűzvész és árvíz ellen is segítségül hívják, emellett a tüzes szakmák, a tűzoltókon kívül a serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők védőszentje is. Flórián legendája megemlékezik arról, hogy már gyerekfejjel is megmentett egy égő házat a pusztulástól.
Diocletianus császár idején szenvedett mártírhalált, amikor sok keresztény elfogásakor maga jelentkezett, s vallotta meg hitét. Büntetésből megbotozták, majd malomkővel a nyakában egy hídról az Enns folyóba vetették. Holttestét temetéséig egy sas őrizte a hagyomány szerint. Tisztelete elsősorban Ausztriában és a környező országokban vált elterjedté.

Hagyomány városunkban, hogy Flórián névünnepe tiszteletére tartott szentmisén megjelenik a teljes kalocsai tűzoltóállomány, beleértve a szolgálatosokat is, akik azonban a templomban leghátul foglalnak helyet, hogy szükség esetén késlekedés nélkül tudjanak indulni. Eddig azonban még egyetlen alkalommal sem kaptak riasztást a mise, illetve a Flórián-szobor megkoszorúzása során, talán épp a szent közbenjárásának következtében.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Viczay Lajos

A mise után a templomot elhagyók mind kaptak egy szentképet Szent Flóriánról, hátoldalán a szent életével és egy rövid imával. Ezt követően a Batthyány utca és a Szent István utca kereszteződéséhez, a Belvárosi Általános Iskola épületének sarokfülkéjében álló Szent Flórián szoborhoz vonultak. Ott megkoszorúzták a szent szobrát, miután dr. Mészáros István szentelt vízzel hintette meg az állományt és a szobrot. A koszorúk elhelyezése előtt az alábbi áldásszöveg hangzott el:

Gondviselő Istenünk! Előtted peregnek életünk percei. Alázattal kérünk, óvj meg minket minden természeti csapástól és a pusztító tűztől, s ha mégis ránk bocsájtod ezeket, adj erőt és bátorságot a katasztrófák ellen védekezőknek, a tűzoltóknak és a hatóságoknak, hogy önfeláldozó szolgálatuk nyomán az emberélet, az egyéni és közvagyon oltalmat nyerjen! Töltsd el tűzoltóink szívét a felebarát iránti nagylelkű szeretettel, védőszentjük, Szent Flórián közbenjárása pedig segítse, óvja őket a veszedelmek közepette! Ennek a vértanúnak példájából merítsenek erőt, bátorságot, egykor pedig legyenek ők is példaképek az eljövendő nemzedéknek! Embertestvéreik szolgálatában buzgólkodó törekvéseiket és minden munkájukat áldja meg a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. 
Amen.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Viczay Lajos

A koszorúzás helyszínére énekszóval vonultak a mise résztvevői, majd az ünnepség, amelyen egyébként két tűzoltó autó is fölvonult, szintén énekkel ért véget: az ünnepélyes aktus lezárásaként az egybegyűltek a Himnuszt énekelték el.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK