2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Flórián napján – Megáldották a tűzoltókat a szent szobránál

2016. 05. 10., 16:02

Hagyomány városunkban, hogy a város tűzoltói szentmisére gyülekeznek védőszentjük, Szent Flórián ünnepén, majd tisztelegnek a szent Belvárosi Általános Iskola sarkán található szobra előtt is. A szentmisét dr. Mészáros István templomigazgató celebrálta a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban, majd ő osztott áldást az állományra a „Vízöntő” szobornál is.

Szent Flórián vértanút tűzvész és árvíz ellen is segítségül hívják, emellett a tüzes szakmák, a tűzoltókon kívül a serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők védőszentje is. Flórián legendája megemlékezik arról, hogy már gyerekfejjel is megmentett egy égő házat a pusztulástól.
Diocletianus császár idején szenvedett mártírhalált, amikor sok keresztény elfogásakor maga jelentkezett, s vallotta meg hitét. Büntetésből megbotozták, majd malomkővel a nyakában egy hídról az Enns folyóba vetették. Holttestét temetéséig egy sas őrizte a hagyomány szerint. Tisztelete elsősorban Ausztriában és a környező országokban vált elterjedté.

Hagyomány városunkban, hogy Flórián névünnepe tiszteletére tartott szentmisén megjelenik a teljes kalocsai tűzoltóállomány, beleértve a szolgálatosokat is, akik azonban a templomban leghátul foglalnak helyet, hogy szükség esetén késlekedés nélkül tudjanak indulni. Eddig azonban még egyetlen alkalommal sem kaptak riasztást a mise, illetve a Flórián-szobor megkoszorúzása során, talán épp a szent közbenjárásának következtében.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Viczay Lajos

A mise után a templomot elhagyók mind kaptak egy szentképet Szent Flóriánról, hátoldalán a szent életével és egy rövid imával. Ezt követően a Batthyány utca és a Szent István utca kereszteződéséhez, a Belvárosi Általános Iskola épületének sarokfülkéjében álló Szent Flórián szoborhoz vonultak. Ott megkoszorúzták a szent szobrát, miután dr. Mészáros István szentelt vízzel hintette meg az állományt és a szobrot. A koszorúk elhelyezése előtt az alábbi áldásszöveg hangzott el:

Gondviselő Istenünk! Előtted peregnek életünk percei. Alázattal kérünk, óvj meg minket minden természeti csapástól és a pusztító tűztől, s ha mégis ránk bocsájtod ezeket, adj erőt és bátorságot a katasztrófák ellen védekezőknek, a tűzoltóknak és a hatóságoknak, hogy önfeláldozó szolgálatuk nyomán az emberélet, az egyéni és közvagyon oltalmat nyerjen! Töltsd el tűzoltóink szívét a felebarát iránti nagylelkű szeretettel, védőszentjük, Szent Flórián közbenjárása pedig segítse, óvja őket a veszedelmek közepette! Ennek a vértanúnak példájából merítsenek erőt, bátorságot, egykor pedig legyenek ők is példaképek az eljövendő nemzedéknek! Embertestvéreik szolgálatában buzgólkodó törekvéseiket és minden munkájukat áldja meg a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. 
Amen.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Viczay Lajos

A koszorúzás helyszínére énekszóval vonultak a mise résztvevői, majd az ünnepség, amelyen egyébként két tűzoltó autó is fölvonult, szintén énekkel ért véget: az ünnepélyes aktus lezárásaként az egybegyűltek a Himnuszt énekelték el.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei