2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Örömhír a friss szülőknek: ez történik jövő évtől az újszülöttekkel a kórházban

2019. 04. 18., 16:19

Jövő év januárjától már az egészségügyi intézményben megkapnak minden hivatalos okmányt az újszülött baba szülei. Szintén automatikusan megindul az eljárás az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások igénylésére.

Sokan tudják, hogy amikor egy gyermek megszületik, igen rövid idő után kikerülhetetlenné válik az ügyintézés a fiatal szülőknek. Be kell ugyanis szerezniük a hivatalos papírokat, pedig lenne jobb dolguk is ilyenkor.

Ezt a rendszert változtatta meg alapjaiban egy kormányhatározat, melyet most hirdettek ki a Magyar közlönyben - vette észre a hvg.hu.

A lényeg, hogy 2020-tól a kórházban született vagy születésük után oda kerülő,  

rendezett családi jogállású csecsemők minden okmányukat meg fogják kapni már ott, az egészségügyi intézményben.

A kórház hivatalból intézi majd az:

  • anyakönyvi kivonat,
  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • taj kártya,
  • adókártya

kiadását és átadását a baba szüleinek.

Szintén automatikusan megindul az eljárás az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások igénylésére. A szükséges jogszabályi változások május végéig el kell készüljenek, illetve a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a babáknak járó életkezdési támogatáshoz szükséges 365,7 millió forint rendelkezésre állásáról.

A kormányhatározat szerint további egyszerűsítések várhatóak a házasságkötéssel, a halálozással és a jogosítványokkal kapcsolatos ügyintézések terén, de kidolgozzák az elektronikus személyi igazolvány továbbfejlesztését is.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK