A XXXI. Paprikafesztivál sok színes programja közt mégis a rangot adó főzőverseny a legmeghatározóbb. Igaz, idén valamivel kisebb hírverés mellett, a kóstolójegyes rendszer mellőzésével tartották meg, kevesebb, de legalább lelkes főzőcsapatok részvételével. Üres kézzel egyetlen résztvevő sem tért haza, bronz, ezüst és aranydiplomát kapott minden csapat, egy-egy kiemelt bronz, ezüst, illetve arany minősítést is kihirdettek, és számos különdíj is gazdára lelt. Fesztiváldíjas: a Bugaci Pásztorkonyha!
Gasztrofesztivál ide vagy oda, tény, hogy legtöbb embert mégis a könnyűzenei felhozatal hozta el a Csíplek Kalocsa Paprikafesztiválra. A pénteki zenei kínálatról – Kowalsky meg a Vegával, valamint DJ Dominique-kal és DJ Hudákkal – már írtunk, ahogyan a szombati napról is önálló cikket közöltünk, amikor a Don’t Stop the Queen koraesti fölvezetése után az Edda Művek adott fergeteges koncertet, majd Roberto Rios blokkja zárta a paprikafesztivál zenei kínálatát.
Írtunk a „nulladik napi” Seholsincs virágok pódiumbeszélgetésről, a megnyitóról, a fesztivál során átadott ivóvízkútról, a Lúdas Mátyás gyermekprogramról, a szombati folklórprogram keretében Hrivnák Tündének átadott Pécsiné Ács Sarolta-díjról, valamint a rendezvényt záró roma nemzetiségi programról és volt egy élő bejelentkezésünk az EDDA szombati koncertjéről is.
A Paprikafesztivál központi elemét mégis a gasztronómia, a messze földön híres Paprikás Ételek Főzőversenye jelenti. Ezen idén a korábbi években megszokottnál kevesebb csapat nevezett, aminek az is oka lehetett, hogy most a kóstolójegyes rendszert mellőzve, baráti társaságok főzőversenyeként hirdették meg a megmérettetést, amelynek szakmai színvonalára ugyanakkor garanciát jelentett a szakács mesterség és a gasztronómia sokat tapasztalt, érdemes mestereinek ténykedése.
Az érsekkerti gesztenyefasor árnyai alatt egész délelőtt sültek-főttek a paprikás finomságok, aminek hangulatáról munkatársunk, Tóth Barna élő videós bejelentkezése segítségével kaphatnak benyomást
A háromtagú szakmai zsűrit Kelemen Endre zsűrielnök, Venesz-díjas mesterszakács, a Sándor Palota nyugalmazott séfje, a 2008-a Bocuse d’Or Europe magyar válogatottjának tagja, Blaskó József Venesz- és Életműdíjas mesterszakács, konyhafőnök, valamint Schwarz András Venesz-díjas mesterszakács, a Bocuse d Or Europe 2010 magyar válogatottjának tagja alkotta, akik a kóstolás során személyesen is ellátták jó tanácsokkal a versenyzőket.
Munkatársunknak a helyszínen általánosságban elmondták, hogy a leggyakoribb hibák, amelyekre fölhívták a versenyzők figyelmét, a helytelen szaftkezeléssel, esetenként a szabad tűzön, nagy tételben való főzéssel kapcsolatos rutin hiányával függtek össze.
Ami a paprikát illeti, annak minősége minden csapat esetében méltó volt az alkalomhoz, ám azzal is könnyű hibázni: túl korán teszik az ételbe, az a minőség rovására megy, ha túl későn, akkor sok értékét elveszíti, de az is hiba, ha a nem kellő sűrűséget paprikával próbálják ellensúlyozni.
Volt, aki a kondér peremén keletkező karimával nem tudta, mit kezdjen, vagy inkább mit ne, amely ugyanis könnyen megkeseríti az ételt, kozmás ízt kölcsönözve neki.
Buktatója lehet még a túl sok, vagy túl kevés zsiradék, és a szaftok testéhez néhol hiányzott még egy kevés hagyma, amiből ugyanakkor a túl sok se jó, mert megédesíti a pörköltet.
Fontos a tálalás is, nemcsak az ízléses, étvágygerjesztő megjelenés miatt, hanem azért is, mert ha az étel különböző jellegű, textúrájú, szaftosabb és darabosabb részeiből, levéből és sűrűjéből, vagy a húsnemű részekből és a köretből, zöldségekből, tésztából nem kellő arányban kerül a tányérra, azzal sokat veszthet értékeiből a zsűri – és a fogyasztó – előtt.
Forrás: Illés György / KALOhírek
FŐZŐVERSENY-EREDMÉNYEK
A zsűri döntését a délután öt órakor kezdődött eredményhirdetésen ismertették.
A mai nap legfőbb eredménye az, hogy nem volt olyan főzősátor, ahol ne jókedvvel lettek volna.”– kezdte az eredménysor ismertetését Kelemen Endre zsűrielnök.
Az ételeket a nemzetközi szabályoknak megfelelően egy 100 pontos értékelési rendszerben pontozták, amely alapján sok különböző szempont együttes figyelembevételével született meg a csapat végeredménye. Az így kialakult pontszám adta rangja szerint minden főzőcsapat bronz, ezüst, illetve arany diplomát nyert, amelyeket dr. Filvig Géza polgármester adott át.
Forrás: Illés György / KALOhírek
Bronz diplomát kapott:
Góman Dávid „irreguláris különdíja”, A spontán adományozott, ’A Kiegyensúlyozott Bogrács Mestere’ cím történetét a zsűri elnöke megosztotta a közönséggel, elmondva, hogy valami módon
A VERSENYZŐ HIBÁS BOGRÁCSOT KAPOTT, AMELY NEM VOLT KIEGYENSÚLYOZVA.
Ezért ferdén lógott az állványon, persze, tele jó húsokkal és mindenféle finom hozzávalóval, ami, ha fölforr, minden kifutott volna belőle. És, bizony, nagy kár lett volna érte! Ám
A PROBLÉMÁT MEGOLDOTTA SCHWARZ ANDRÁS ZSŰRITAG, AKI EGY NAGY franciakulcsot A BOGRÁCS MEGFELELŐ SZÉLÉRE téve „EGYENESBE HOZTA” A DOLGOKAT.
Mondhatnám, hogy (Góman Dávid) franciakulccsal főtt birkát főzött…”
[A történet kerek, csak annyit helyesbítenénk, hogy valójában nem franciakulcs, hanem villáskulcs volt... másik szakma... - A szerk.]
Forrás: Illés György / KALOhírek
Ezüst diplomát kapott:
Aranydiplomát kapott:
KIEMELT BRONZ MINŐSÍTÉST SZERZETT A DÓZSA TECHNIKUM.
KIEMELT EZÜST MINŐSÍTÉST NYERT: BENKE CSABA ÉS IFJÚ BENKE CSABA.
KIEMELT ARANY A KALOCSA JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET.
A Polgármesteri Hivatal által kiírt,
A LEGHAGYOMÁNYOSABB PAPRIKÁS ÉTEL KÜLÖNDÍJÁT A KALOCSAI HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET KAPTA.
Megint kiderült, hogy sokszor a legegyszerűbb a legfinomabb: (a leghagyományosabb paprikás étel) a Hagyományőrzők paprikás gombóca lett, az üknagymama receptje alapján.”Nem először kap kiemelt figyelmet ez az egyszerűségében nagyszerű étel: 2010-ben a Török Ferenc akkori polgármesterjelölt csapata ugyanezzel a különlegességgel – persze, a szupertitkos saját recepttel – nyerte el a főzőverseny nagydíját.
A LEGSZEBBEN DEKORÁLT SÁTORÉRT, LEGSZEBBEN TERÍTETT ASZTALÉRT JÁRÓ ELISMERÉST A PIROS RÓZSA TÁNCEGYÜTTES NYERTE EL.
Forrás: Illés György / KALOhírek
Magas szakmai elismerést jelent a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) különdíja.
Összetett szakmai kritériumrendszerük – szezonalitás, hagyománytisztelet, élelmezés-egészségügyi szempontok és egyebek – szerinti értékelés nyomán
AZ MNGSZ BUDAPESTI RÉGIÓJÁNAK KÜLÖNDÍJÁT A CIGÁNY NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT NYERTE EL,
egy remek lecsós, csirkés oldalas pörkölttel.
A SZABADTŰZI LOVAGREND KÜLÖNDÍJÁT, EGY GYÖNYÖRŰ, MÁRKÁS TEÁSKÉSZLET A BUSÓFÖLDI BABFŐZŐK VEHETTÉK ÁT.
AZ MNGSZ KALOCSAI RÉGIÓJÁNAK A KÜLÖNDÍJÁT NÉMETH JÓZSEF ELNÖKSÉGI TAG FELAJÁNLÁSÁBÓL KOPASZ ÉS BANDÁJA NYERTE.
Forrás: Illés György / KALOhírek
Ez egy kimondottan szakmai különdíj volt, ugyanis vele egy gránit fűszerőrlő járt.
A SZAKMAI FŐDÍJASKÉNT, AZAZ A XXXI. KALOCSAI PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYE ABSZOLÚT GYŐZTESEKÉNT A BUGACI PÁSZTORKONYHA CSAPATÁT HIRDETTÉK KI.
A díjátadó zárásaképpen Filvig Géza polgármester nagy tapsot kért Németh Józsefnek, aki a főzőverseny megszervezésével vette ki részét az idei Paprikafesztiválból, valamint köszönetet mondott a zsűri tagjainak, amiért szakértő munkájukkal emelték a főzőverseny színvonalát.
Kelemen Endre pedig, miután kifejezte a jövő évi viszontlátás reményét, azzal búcsúzott az idei főzőverseny mezőnyétől:
Átvitt értelemben és a valóságban is az kívánom, hogy tüzetek soha ki ne aludjon!”
Forrás: Illés György / KALOhírek
Nem ennyi volt az összes főzőcsapat, ugyanis volt, akit a versengés kevésbé vonzott, inkább a közös főzőcskére és jóízű evésre tette a hangsúlyt, és be se nevezte ételét.
Pedig volt köztük olyan csapat is aki méltán reménykedhetett volna, ha volna ilyen, a legszellemesebb csapatnév elnyerésében.
ITT VOLTAK PÉLDÁUL A RABSZOLGÁK – AMIKOR RÁKÉRDEZTÜNK A NÉVADÁS MIÉRTJÉRE, A FŐSZAKÁCSUK CSAK SZÉTTÁRTA A KARJÁT, MONDVÁN: „BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS… A RABOKAT SZOLGÁLJUK…”