2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Új ivóvíz kúttal gazdagodott Kalocsa – A Kunszt utca – Érsekkert sarkán találjuk!

Új ivóvíz kúttal gazdagodott Kalocsa – A Kunszt utca – Érsekkert sarkán találjuk!
Kastély Béla  |  2022. 09. 11., 12:49

A város legnagyobb szabású rendezvényének első napján, péntek délelőtt 10 órakor, Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője és dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármester ünnepélyes keretek között avatta fel az új ivóvíz kutat, amit bárki használhat majd. Az átadást nem véletlenül erre a napra időzítették, hiszen a pénteki és a szombati programokra, különösen az esti nagykoncertekre eseményenként akár 4-5 ezer vendég érkezését várták a Paprikafesztiválnak helyet adó érsekkertbe. Ez a várakozás aztán be is igazolódott.

A Kiskun Víz Kft. mint a térség víz szolgáltatója, két évvel ezelőtt egy szemléletformáló, környezettudatosságra nevelő pályázaton indult, melyet megnyert. Ez a projekt a KEHOP- 2.1.7.-19-2019-00016 Életvizeink tisztaságának védelme, és a tudatos vízhasználatra nevelés a klímaváltozás korában néven fut.

Mint azt Mátyus Zoltántól, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: a pályázat elnyerését követő két évben nagyon sok programot valósítottak meg, a most átadott ivóvízkút is ennek a sikeres pályázatnak köszönhető.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Legalább húsz alkalommal városi, községi rendezvényeken települtünk ki, ezáltal is közelebb mentünk a fogyasztókhoz. A két év alatt közel ezer iskolás gyermeket fogadtunk a különböző szennyvíztisztító, víztisztító telepeinken, a márciusi központi vízvilágnapi eseményünket éppen itt, Kalocsán, egy nagyon jól sikerült rendezvény keretében rendeztük meg, továbbá három városban, Kiskunhalason, Kiskörösön és most Kalocsán ivókutat adtunk át a lakosságnak."

- mondta beszédében az ügyvezető igazgató, majd így folytatta:

Egy kisfilmet is készítettünk, amit a szolgáltatási területünkön az összes kábeltévé-társaságnak ingyen átadtunk, amelyet levetítettek a lakosságnak.

Mátyus Zoltán a továbbiakban tájékoztatta a megjelenteket a kalocsai vízellátás, vízszolgáltatás, szennyvízelvezetés helyzetéről, illetve arról a környezettudatosságról, amiért a megvalósítás alatt álló pályázaton elindultak.

Egy köbméter víz árából, ami ugye 1000 liter vizet jelent, 1-2 ásványvizes palackos vizet vásárolhatunk meg. Ez egy borzasztó szám! Arra próbálunk ebben a pályázatban is nevelni - ha azt a szót lehet mondani -, hogy az egészséges ivóvizet használjuk."

fogalmazott Mátyus Zoltán.

A Kiskunvíz Kft. ügyvezetője kiemelte:

Naponta a világban naponta 3 millió PET palackot vásárolnak az emberek, ezek a PET-palackok általában a kukában landolnak, rosszabb esetben pedig az Atlanti-óceánon, vagy bármelyik óceánon, gyakorlatilag PET-palack szigetekbe tömörülnek. Egy ember létfenntartásához körülbelül két-három liter vízre van szükség, és ez itt Kalocsán kiváló minőségű víz formájában a csapból közvetlenül elérhető.

Kiderült az is, hogy Kalocsán közel 134 kilométernyi vízhálózatot üzemeltet a társaság, és 8300-8500 darab vízbekötéssel rendelkeznek. A vizet a Barákai Vízbázisból nyerik, parti szűrésű kutakból, amelyek körülbelül 40 méter mélyről hozzák föl azt a vizet, amit utána a lakosságnak és az ipari létesítményeknek megtisztítva, egészségesen adnak át, mint fogyasztóknak.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Mátyus Zoltánt követően dr. Filvig Géza köszöntötte a megjelenteket, köztük Simon Zoltán alpolgármestert, és örömét fejezte ki, hogy nagyon jó az együttműködés a vízszolgáltató és az önkormányzat között.

Dr. Filvig Géza beszédében kifejtette:

Rengeteg nehézséget okoz a régi, elavult vízhálózat- rendszer, amely Kalocsa városa alatt fekszik. Vannak olyan több kilométeres szakaszok, amelyek a hetvenes évek végén kerültek lefektetésre, azóta látják el ezt a feladatot. Ez sok kihívás elé állítja mind a szolgáltatót, mind az önkormányzatot. Mindent igyekszünk elkövetni annak érdekében, hogy ez azegészséges ivóvíz, ez az érték térségünkben mindenkihez eljusson, ezért tervezzük a Kubinszky utcában azútrekonstrukció előtt és más utcaszakaszokon is a teljesvízhálózat saját erőből történő kicserélését, mert a városvezetés is átlátja, hogy ez mennyire fontos.

– hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve:

Az elhelyezésnél a fő szempont az volt, hogy egy olyan helyet találjanak, ahol a legtöbb ember igénybe veheti az ivóvízkutat. Az iskolák, valamint az Érsekkert közelesége, ahová nagyon sokan járnak sportolni, sétálni, kutyát sétáltatni, valamint nagy tömegeket megmozgató rendezvények vannak, tökéletes felállítási helynek bizonyul"

– fogalmazott a városvezető.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A beszédeket és az ünnepélyes szalagátvágást követően a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a kút mögött felállított sátorba invitálta a jelenlévőket, ahol megvendégelték, illetve a vízfogyasztással kapcsolatos tesztlap kitöltésére kérték a résztvevőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK