2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új ivóvíz kúttal gazdagodott Kalocsa – A Kunszt utca – Érsekkert sarkán találjuk!

Új ivóvíz kúttal gazdagodott Kalocsa – A Kunszt utca – Érsekkert sarkán találjuk!
Kastély Béla  |  2022. 09. 11., 12:49

A város legnagyobb szabású rendezvényének első napján, péntek délelőtt 10 órakor, Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője és dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármester ünnepélyes keretek között avatta fel az új ivóvíz kutat, amit bárki használhat majd. Az átadást nem véletlenül erre a napra időzítették, hiszen a pénteki és a szombati programokra, különösen az esti nagykoncertekre eseményenként akár 4-5 ezer vendég érkezését várták a Paprikafesztiválnak helyet adó érsekkertbe. Ez a várakozás aztán be is igazolódott.

A Kiskun Víz Kft. mint a térség víz szolgáltatója, két évvel ezelőtt egy szemléletformáló, környezettudatosságra nevelő pályázaton indult, melyet megnyert. Ez a projekt a KEHOP- 2.1.7.-19-2019-00016 Életvizeink tisztaságának védelme, és a tudatos vízhasználatra nevelés a klímaváltozás korában néven fut.

Mint azt Mátyus Zoltántól, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: a pályázat elnyerését követő két évben nagyon sok programot valósítottak meg, a most átadott ivóvízkút is ennek a sikeres pályázatnak köszönhető.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Legalább húsz alkalommal városi, községi rendezvényeken települtünk ki, ezáltal is közelebb mentünk a fogyasztókhoz. A két év alatt közel ezer iskolás gyermeket fogadtunk a különböző szennyvíztisztító, víztisztító telepeinken, a márciusi központi vízvilágnapi eseményünket éppen itt, Kalocsán, egy nagyon jól sikerült rendezvény keretében rendeztük meg, továbbá három városban, Kiskunhalason, Kiskörösön és most Kalocsán ivókutat adtunk át a lakosságnak."

- mondta beszédében az ügyvezető igazgató, majd így folytatta:

Egy kisfilmet is készítettünk, amit a szolgáltatási területünkön az összes kábeltévé-társaságnak ingyen átadtunk, amelyet levetítettek a lakosságnak.

Mátyus Zoltán a továbbiakban tájékoztatta a megjelenteket a kalocsai vízellátás, vízszolgáltatás, szennyvízelvezetés helyzetéről, illetve arról a környezettudatosságról, amiért a megvalósítás alatt álló pályázaton elindultak.

Egy köbméter víz árából, ami ugye 1000 liter vizet jelent, 1-2 ásványvizes palackos vizet vásárolhatunk meg. Ez egy borzasztó szám! Arra próbálunk ebben a pályázatban is nevelni - ha azt a szót lehet mondani -, hogy az egészséges ivóvizet használjuk."

fogalmazott Mátyus Zoltán.

A Kiskunvíz Kft. ügyvezetője kiemelte:

Naponta a világban naponta 3 millió PET palackot vásárolnak az emberek, ezek a PET-palackok általában a kukában landolnak, rosszabb esetben pedig az Atlanti-óceánon, vagy bármelyik óceánon, gyakorlatilag PET-palack szigetekbe tömörülnek. Egy ember létfenntartásához körülbelül két-három liter vízre van szükség, és ez itt Kalocsán kiváló minőségű víz formájában a csapból közvetlenül elérhető.

Kiderült az is, hogy Kalocsán közel 134 kilométernyi vízhálózatot üzemeltet a társaság, és 8300-8500 darab vízbekötéssel rendelkeznek. A vizet a Barákai Vízbázisból nyerik, parti szűrésű kutakból, amelyek körülbelül 40 méter mélyről hozzák föl azt a vizet, amit utána a lakosságnak és az ipari létesítményeknek megtisztítva, egészségesen adnak át, mint fogyasztóknak.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Mátyus Zoltánt követően dr. Filvig Géza köszöntötte a megjelenteket, köztük Simon Zoltán alpolgármestert, és örömét fejezte ki, hogy nagyon jó az együttműködés a vízszolgáltató és az önkormányzat között.

Dr. Filvig Géza beszédében kifejtette:

Rengeteg nehézséget okoz a régi, elavult vízhálózat- rendszer, amely Kalocsa városa alatt fekszik. Vannak olyan több kilométeres szakaszok, amelyek a hetvenes évek végén kerültek lefektetésre, azóta látják el ezt a feladatot. Ez sok kihívás elé állítja mind a szolgáltatót, mind az önkormányzatot. Mindent igyekszünk elkövetni annak érdekében, hogy ez azegészséges ivóvíz, ez az érték térségünkben mindenkihez eljusson, ezért tervezzük a Kubinszky utcában azútrekonstrukció előtt és más utcaszakaszokon is a teljesvízhálózat saját erőből történő kicserélését, mert a városvezetés is átlátja, hogy ez mennyire fontos.

– hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve:

Az elhelyezésnél a fő szempont az volt, hogy egy olyan helyet találjanak, ahol a legtöbb ember igénybe veheti az ivóvízkutat. Az iskolák, valamint az Érsekkert közelesége, ahová nagyon sokan járnak sportolni, sétálni, kutyát sétáltatni, valamint nagy tömegeket megmozgató rendezvények vannak, tökéletes felállítási helynek bizonyul"

– fogalmazott a városvezető.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A beszédeket és az ünnepélyes szalagátvágást követően a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a kút mögött felállított sátorba invitálta a jelenlévőket, ahol megvendégelték, illetve a vízfogyasztással kapcsolatos tesztlap kitöltésére kérték a résztvevőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK