2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Élő kalocsai hagyományok a filmvásznon - Ősbemutató és pódiumbeszélgetés a Kalocsai Színházban

Kastély Béla  |  2022. 09. 10., 13:04

A város legjobban várt és legrégebbi hagyományokkal rendelkező eseményének társrendezvényeként, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében a most debütáló filmben mutatták be Kalocsa egykori és napjainkban élő, meghatározó hagyományait.

A filmvetítést megelőzően dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere köszöntötte az őt elkísérő Maxim Puhov, orosz testvérvárosunk Polyarnyye Zori polgármesterét és delegációját, valamint a megjelenteket.

Kalocsa az egyetlen olyan város Magyarországon, amely kettő hungarikummal is rendelkezik. A seholsincs virágok világa – Lakodalomtól pamudáig című film egy igazi hiánypótló műremek, amely feltárja az élő hagyományokat Kalocsa kulturális terében.  A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület együttműködésével, az Agrárminisztérium, valamint a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló ismeretterjesztő- és dokumentumfilm a közösségi hagyomány életben tartó erejére helyezi a fókuszt – írják az alkotás méltatásában.

A film a mozgókép lehetőségeit maximálisan kihasználva bemutatja a messze földön ismert kalocsai paprikát, városunk hímzését, viseletét, pingálását, táncát, vagyis a népművészetet. A filmből nem csupán a pompás virágos viseleteket, a sajátos táncokat ismerhetjük meg, hanem részesei lehetünk a közösség életének, élő szokásainak - a hagyomány őrző lakodalomtól a gyermek születéséig, megkereszteléséig, de még egy hagyományos disznótorba is betekinthetünk, s együtt mulathatunk jókedvű, derűs emberekkel.

Ahogyan azt dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője, a film felelős szerkesztője elmondta:

Azt szeretnék megmutatni, hogy miként él a hagyomány a kalocsaiak körében. Mint jelent kalocsainak lenni. Mit jelent az, hogy generációról-generációra hagyományozódik egy örökség. Miként élik meg a saját örökségüket a kalocsai emberek"

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A vetítési utáni pódiumbeszélgetésből a szerkesztő-producer, Ágics Gitta jóvoltából az is megtudtuk, hogy a több helyszínt felölelő és közel 4 évnyi munkát igénylő filmet

Eredetileg 26 percesre terveztük, de egy 53 perces nagyfilm lett belőle.A rendező-operatőr, Kovács László a beszélgetés során kiemelte

Nem beállított, előre megírt forgatókönyv szerint zajlott a forgatás. 

Kovács László külön is megköszönte Laurának és Balázsnak, hogy személyes életükbe is beengedték a forgatócsoportot. Ezáltal láthattuk a szerelemtől a lakodalmon át, a keresztelőt, a pamudát és az azt követő mulatozást.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Ez a spontán történés és a fiatal pár története nagyot dob a film egészén, ezáltal a néző úgy érezheti, hogy ő is részese a filmnek.

A hagyományőrző egyesületet vezető Kovács Istvánné Sztakó Éva is kifejezte háláját a film minden szereplőjének, hiszen nélkülük ez a színvonalas produkció nem jöhetett volna létre.

Azok se búsuljanak, akik lemaradtak a vetítésről. A seholsincs virágok világa - Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében a TV-ben is megnézhető lesz. Szeptember 10. – szombat 15 óra 50 perckor és másnap, vasárnap reggel 6 óra előtt 10 perccel, az M5 tűzi műsorára. További jó hír, a Kalocsa TV is hamarosan vetíti a kalocsai hagyományokat a teljesség igényével bemutató alkotást!

Szerkesztőségünk és olvasóink nevében is gratulálunk a nagyszerű alkotás nagyszerű alkotóinak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK