2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Egymilliárdos pályázati forrásból valósulhat meg a Csajda Gyógyfürdő és Uszoda energetikai korszerűsítése

Egymilliárdos pályázati forrásból valósulhat meg a Csajda Gyógyfürdő és Uszoda energetikai korszerűsítése
Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 29., 09:16

Jó esély van arra, hogy a Kalocsai Csajda Gyógyfürdő és Uszoda energetikai korszerűsítése a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő Területi Operatív Program Plusz (TOP Plusz) európai uniós, nettó 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából valósuljon meg. Az erre irányuló pályázatot a Bács-Kiskun Vármegyei fejlesztési Ügynökséggel és a pályázatot előkészítő szakemberekkel folytatott egyeztetést követően az önkormányzat - a városi képviselő-testület február 28-án, szerdán tartott rendkívüli ülésén hozott határozata értelmében – 2024. március 4-ig benyújtja.

A tanácskozáson az előterjesztést jegyző dr. Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályvezető által elmondottakból kiviláglott: az energetikai korszerűsítés megvalósításának fontos, talán a legfontosabb része annak a 850 méter mély kútnak a mintegy 240-270 millió forint költségen történő megfúrása, amelyből a szakvélemények szerint 95 százalékos eséllyel 48-50, akár 52 fokos termálvíz legkevesebb 200-300 liter/perc vízhozam mellett hozható felszínre. Az ezt kétkedve fogadókra gondolva elmondjuk: amennyiben az írt mélységből esetleg mégsem nyernének a szakvélemény szerinti paramétereknek megfelelő termálvizet, az a pályázat megvalósítását csak annyiban módosítja, hogy a hőközpont korszerűsítésére készült tervekben, majd a kivitelezéskor a gázkazánt hőszivattyúra cserélik.

Dr. Filvig Géza a napirend megnyitása után az előzményekről szólva elmondta: az önkormányzat régóta vár erre a már korábbra ígért pályázatra, amelynek kiírása sajnos az EU–források visszatartása miatt késett. A polgármester emlékeztetett, hogy az 1985-1987–ig épült uszoda a mai napig az akkori kor technikai és technológiai színvonalán áll, a napi gázfogyasztás 600-800 köbméter. Az energiaválság végképp felszínre hozta, hogy míg korábban éves szinten 72 millió forint volt az uszoda gázszámlája, az 2024-re már 167 millió forintra nőtt úgy, hogy a létesítmény január és február hónapban nem volt nyitva.
A polgármester rámutatott: a támogatás elnyerése esetén a forrás felhasználásának végső határideje 2029. június 29., azaz közel 36 hónap áll rendelkezésre, de a szakemberek szerint a megvalósításra 18 hónap is elegendő lehet.

Dr. Filvig Géza szólt arról is, hogy a pályázat benyújtására rendelkezésre álló szűk határidőre figyelemmel nagy előny, hogy a testület Gazdasági és Turizmusfejlesztési Bizottsága 2023. májusában a pályázat előkészítéséhez, benyújtásához szükséges dokumentáció elkészítéséről, a műszaki előkészítésről döntött, és ez az elmúlt évben megvalósult.

Mint a városvezető hangsúlyozta:

Még ennek ellenére is komoly munkát kellett elvégezni, amelybe a hivatal városfejlesztési osztálya mellett a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökség és külső cég is részt vett. A pályázat sikeres elbírálás esetén Kalocsa Város Önkormányzata mint konzorciumvezető, partnerként pedig az önkormányzat tulajdonában álló, a gyógyfürdő működtetését is ellátó Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. valósítja meg.”Boromisza Viktor prezentációja

A folytatásban Boromisza Viktor osztályvezető a pályázat megvalósításának egyes elemeit a képviselők - az ülést az élő közvetítésnek köszönhetően közvetlenül figyelemmel kísérők - részére 9 pontba szedve a tőle megszokott magas színvonalon, közérthető módon magyarázta el. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint kifejtette, a fejlesztés a termálkút létesítése mellett kiterjed a külső határoló szerkezetek-, a padozat utólagos hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, a központi szellőzőrendszer felújítására, a meglévő hőközpont, a fürdőtér fűtésének korszerűsítésére. Továbbá a vízkezeléshez, a medencetechnológiához kapcsolódó fejlesztésekre, valamint egy 50 kW teljesítményű napelem kiserőmű telepítésére.

Az osztályvezető azt is elmondta: mivel a konzorciumi partner, a Vagyonhasznosítási Kft. áfa-visszaigénylésre jogosult, célszerű a projektet nem nettó, hanem az áfával növelt 1 milliárd 260 milliárd forintos áron megvalósítani, hiszen a 260 millió forintot - benne a nem elszámolható áfát is - a társaság visszaigényelheti.
A prezentáció végén Boromisza Viktor annak a véleményének adott hangot:

amennyiben a fejlesztés megvalósul, a látogatókat első benyomásra egy vadonatúj, modern Uszoda és Gyógyfürdő fogadja majd.”Dr. Filvig Géza a prezentációt követően elmondta:

Amennyiben a 850 méter mélyre fúrt kúttal kapcsolatos várakozások teljesülnek, akkor tudjuk az uszoda fejlesztését továbbgondolni. A mostani cél az, hogy a megújuló uszodát stabilan, folyamatosan és költséghatékonyan tudjuk üzemeltetni.”Schmidt Rajmund

Miután kérdés nem volt, Schmidt Rajmund képviselő hozzászólásában először megköszönte Boromisza Viktor mindenre kiterjedő tájékoztatását, majd elmondta:

Kalocsai lakosként és a Sportbizottság elnökeként fontosnak tartom az uszoda fejlesztését, mert a létesítmény ezzel az egy ideje hátrányos helyzetben lévő Úszóegyesületnek és a fiatalok úszásoktatásának is méltó és megfelelő körülményeket biztosít. Örömmel tölt el, hogy mind a Kalocsai Kézilabda Club, mind a Méhecskék, és most az uszoda pályázati fejlesztése a kalocsai önkormányzat, a város sportjának gyarapodását, a lakossági igények kielégítését szolgálják.”A szavazásnál a képviselők az öt pontba foglalt határozati javaslatot egyhangúan elfogadták. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK