2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Élő füvön zümmöghetnek a méhecskék – Elfogadták a Hunyadi pálya bővítését célzó pályázat módosítását

Illés György Cinó  |  2018. 06. 29., 09:12

Tavaly nagy port vert föl a Hunyadi-pálya bővítésének és fejlesztésének terve, amely szerint agy fél nagypálya méretű új játékrésszel, lényegében két kispályával növekedne az edzések és meccsek megtartására szolgáló terület. A projekt első üteme, a telekalakítás és a tereprendezés tavaly meg is valósult. Most módosított tervekkel látnának a folytatáshoz, de még a forrásoldal is hiányos.

Tavaly hosszas egyeztetés után született megállapodás a pályát üzemeltető Méhecskék Sportegyesület, a környékbeli lakosság, valamint a tulajdonos önkormányzat között a Hunyadi-pálya bővítése és a megnövelt területen új pályák létesítése tárgyában.
A beruházás TAO pályázati forrás bevonásával valósul meg.

AZ EREDETI TERVEK SZERINT MŰFŰ BORÍTÁST KAPTAK VOLNA AZ ÚJ PÁLYÁK.

Tavaly el is készült a projekt első üteme: a területet a szomszédos, elhanyagolt játszótér rovására megnagyobbították, bekerítették, és belekezdtek a pálya kialakításához szükséges talajmunkákba is.

A legutóbbi testületi ülésen tárgyalták a Méhecskék SE kérelmét, amelyben az önkormányzattól tulajdonosi hozzájárulást kért az egyesület, hogy a terveket, illetve a pályázatát módosítsa olyan tartalommal, hogy mégis élőfüves borítás kerüljön a most kialakított játéktérre. Ezt a hozzájárulást – egyhangú szavazással – az egyesület meg is kapta.


Forrás: KALOhírek archív

Amint a Méhecskék SE elnökétől, Faragó Lászlótól megtudtuk, a pályázat módosítási kérelmét beadták, és arra

SZERDÁN MEGÉRKEZETT A MÓDOSÍTÁSOKAT ELFOGADÓ VÁLASZ.

Időközben folyamatosan zajlanak a tereprendezés munkálatai is, bár a medárdi időjárás némileg megakasztotta ezeket.

Azt is megtudtuk, hogy már tavaly nyáron eldőlt, hogy a műfű helyett élő füves pályát szándékoznak létesíteni az új pályákra.
Mindkét megoldás, vagyis

AZ ÉLŐFÜVES ÉS A MŰFÜVES PÁLYÁT ILLETŐEN IS LEHET ÉRVEKET FELSORAKOZTATNI, PRO ÉS KONTRA.

Ennek a mélyfekvéses pályának az esetében az eredeti elképzelés szerint azért került volna műfüves pálya az újonnan használatba vett területen, mivel annak talaja csapadékos időben is jól járható, a Hunyadi pályát pedig gyakran tette használhatatlanná a környezetéhez képest jóval alacsonyabban lévő területen összegyűlő esővíz.

A beruházás keretében azonban a vízelvezető rendszert is javítják és fejlesztik, az új pályák területének terepszintjét pedig az új elképzelések fényében már tavaly úgy alakították ki talajfeltöltéssel, hogy az számottevően magasabbra kerüljön a pálya többi részénél.

Egyébként a termőtalaj pótlására mindenképpen szükség volt, mert a pálya talajának megbontáskor derült ki hogy az altalaj rendkívül sovány, homokos, amelyre mindenképpen humuszban gazdag réteget kellett teríteni a megfelelő pázsit kialakításához. Tehát:

VAGY TALAJCSERÉT KELLETT VOLNA VÉGREHAJTANI, VAGY ALKALMAS TALAJJAL FELTÖLTENI.

A terület megemelése egyszerűbb és ésszerűbb megoldásnak tűnt, hiszen egyben a vízelvezetés kérdésére is választ adott.

Amint az egyesület elnökétől megtudtuk,

A NYÁR FOLYAMÁN EGY LÉZER VEZÉRLÉSŰ, PRECÍZIÓS CÉLGÉPPEL FOGJÁK KIALAKÍTANI A VÉGLEGES, KELLŐKÉPP SIMA PÁLYATESTET,

a megfelelő lejtéssel és talajtömörséggel. Az így kialakított felületre pedig nem vetéssel kerül majd a fű a helyére, hanem

GYEPSZŐNYEG BORÍTÁST KAP AZ ÚJ JÁTÉKTÉR.

Erre várhatóan már a nyár végén, vagy ősszel sor kerülhet.

A beruházáshoz azonban még hiányzik mintegy két és fél millió forintnyi önrész fedezet –tudtuk meg Faragó Lászlótól. Ezt az összeget az egyesület az önkormányzattól, mint a fejlesztésbe vont terület tulajdonosától reméli megkapni.
A változtatásokat engedélyező határozat szerdai kézhezvétele után az egyesület már okiratok birtokában kérheti majd ezt a pénzügyi hozzájárulást az önkormányzattól.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK