2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Élő füvön zümmöghetnek a méhecskék – Elfogadták a Hunyadi pálya bővítését célzó pályázat módosítását

Illés György Cinó  |  2018. 06. 29., 09:12

Tavaly nagy port vert föl a Hunyadi-pálya bővítésének és fejlesztésének terve, amely szerint agy fél nagypálya méretű új játékrésszel, lényegében két kispályával növekedne az edzések és meccsek megtartására szolgáló terület. A projekt első üteme, a telekalakítás és a tereprendezés tavaly meg is valósult. Most módosított tervekkel látnának a folytatáshoz, de még a forrásoldal is hiányos.

Tavaly hosszas egyeztetés után született megállapodás a pályát üzemeltető Méhecskék Sportegyesület, a környékbeli lakosság, valamint a tulajdonos önkormányzat között a Hunyadi-pálya bővítése és a megnövelt területen új pályák létesítése tárgyában.
A beruházás TAO pályázati forrás bevonásával valósul meg.

AZ EREDETI TERVEK SZERINT MŰFŰ BORÍTÁST KAPTAK VOLNA AZ ÚJ PÁLYÁK.

Tavaly el is készült a projekt első üteme: a területet a szomszédos, elhanyagolt játszótér rovására megnagyobbították, bekerítették, és belekezdtek a pálya kialakításához szükséges talajmunkákba is.

A legutóbbi testületi ülésen tárgyalták a Méhecskék SE kérelmét, amelyben az önkormányzattól tulajdonosi hozzájárulást kért az egyesület, hogy a terveket, illetve a pályázatát módosítsa olyan tartalommal, hogy mégis élőfüves borítás kerüljön a most kialakított játéktérre. Ezt a hozzájárulást – egyhangú szavazással – az egyesület meg is kapta.


Forrás: KALOhírek archív

Amint a Méhecskék SE elnökétől, Faragó Lászlótól megtudtuk, a pályázat módosítási kérelmét beadták, és arra

SZERDÁN MEGÉRKEZETT A MÓDOSÍTÁSOKAT ELFOGADÓ VÁLASZ.

Időközben folyamatosan zajlanak a tereprendezés munkálatai is, bár a medárdi időjárás némileg megakasztotta ezeket.

Azt is megtudtuk, hogy már tavaly nyáron eldőlt, hogy a műfű helyett élő füves pályát szándékoznak létesíteni az új pályákra.
Mindkét megoldás, vagyis

AZ ÉLŐFÜVES ÉS A MŰFÜVES PÁLYÁT ILLETŐEN IS LEHET ÉRVEKET FELSORAKOZTATNI, PRO ÉS KONTRA.

Ennek a mélyfekvéses pályának az esetében az eredeti elképzelés szerint azért került volna műfüves pálya az újonnan használatba vett területen, mivel annak talaja csapadékos időben is jól járható, a Hunyadi pályát pedig gyakran tette használhatatlanná a környezetéhez képest jóval alacsonyabban lévő területen összegyűlő esővíz.

A beruházás keretében azonban a vízelvezető rendszert is javítják és fejlesztik, az új pályák területének terepszintjét pedig az új elképzelések fényében már tavaly úgy alakították ki talajfeltöltéssel, hogy az számottevően magasabbra kerüljön a pálya többi részénél.

Egyébként a termőtalaj pótlására mindenképpen szükség volt, mert a pálya talajának megbontáskor derült ki hogy az altalaj rendkívül sovány, homokos, amelyre mindenképpen humuszban gazdag réteget kellett teríteni a megfelelő pázsit kialakításához. Tehát:

VAGY TALAJCSERÉT KELLETT VOLNA VÉGREHAJTANI, VAGY ALKALMAS TALAJJAL FELTÖLTENI.

A terület megemelése egyszerűbb és ésszerűbb megoldásnak tűnt, hiszen egyben a vízelvezetés kérdésére is választ adott.

Amint az egyesület elnökétől megtudtuk,

A NYÁR FOLYAMÁN EGY LÉZER VEZÉRLÉSŰ, PRECÍZIÓS CÉLGÉPPEL FOGJÁK KIALAKÍTANI A VÉGLEGES, KELLŐKÉPP SIMA PÁLYATESTET,

a megfelelő lejtéssel és talajtömörséggel. Az így kialakított felületre pedig nem vetéssel kerül majd a fű a helyére, hanem

GYEPSZŐNYEG BORÍTÁST KAP AZ ÚJ JÁTÉKTÉR.

Erre várhatóan már a nyár végén, vagy ősszel sor kerülhet.

A beruházáshoz azonban még hiányzik mintegy két és fél millió forintnyi önrész fedezet –tudtuk meg Faragó Lászlótól. Ezt az összeget az egyesület az önkormányzattól, mint a fejlesztésbe vont terület tulajdonosától reméli megkapni.
A változtatásokat engedélyező határozat szerdai kézhezvétele után az egyesület már okiratok birtokában kérheti majd ezt a pénzügyi hozzájárulást az önkormányzattól.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK