2017. 10. 20. péntek
Vendel
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Kulcsprojektek – Nagy lehetőség nyílhat az óvodaépítés és a Parkgondozó költözése folytán

Illés György Cinó  |  2017. 10. 04., 16:26

Az Ifjúsági Ház telkére tervezett új óvoda megépülése esetén a Kunszt utcai óvoda költözése élvez elsőbbséget, a Parkgondozó költöztetésére irányuló szándékok sikere esetén így fölszabadulhat az egykori parádés istálló – ma rendezetlen helyzetű és siralmas állapotú – műemlék épületegyüttese, komoly fejlesztési lehetőséget nyújtva. Ezekről előzetes társadalmi vitát ígért Bálint József polgármester, aki a város új fejlesztéseit, eredményeit bemutató közelmúltbeli sajtótájékoztatóján többek közt e kérdésekről is szólt.

Ez a sajtótájékoztató egy most induló sorozat kezdete – derült ki dr. Bálint József polgármester szeptember 13. tartott sajtótájékoztatóján mondott bevezetőjéből. A város pályázati és fejlesztési eredményeiről kívánják tájékoztatni alkalmanként a város lakosságát, így hárítva el azt a vádat, hogy „nem csinálnak semmit”.

A polgármester arra is megragadta az alkalmat, hogy két nagy horderejű kormányzati döntésről is bejelentést tegyen. Így szólt az új Duna-híd felvezető útjaként szolgáló, Dunapataj-Ordas-Géderlak-Uszód-Foktő út 2018-ra tervezett felújításáról, illetve városunkat még inkább érintő, az 51-es főút Kalocsát elkerülő nyugati szakaszának szintén 2018-ban megkezdeni tervezett kiépítéséről.
E bejelentésekről már beszámoltunk aznapi gyorshírünkben.

Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ ISMERTETETT, RÉSZBEN MÁR ELNYERT PÁLYÁZATI FORRÁSSAL RENDELKEZŐ TERVEK ÚJABB, JELENTŐS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ELŐTT NYITNAK KAPUT.

Esetleg több ütemben, de mindenképp 150 fős óvoda épül

Az Ifjúsági Ház telkére 400 milliós, már megpályázott, elbírálás alatt álló TOP forrás felhasználásával megépíteni tervezett, új óvodával kapcsolatban kevés újdonság hangzott el, hiszen a pályázat beadása kapcsán, illetve előzőleg is már részletesen írtunk róla.

Most Bálint József megerősítette, hogy a remélt forrásból csökkentett tartalommal, 150 helyett 75 férőhellyel valósulna meg az óvoda, de továbbra is az a szándék, hogy azt más forrásából kiegészítve a teljes komplexumot megépítsék.

Tehát mindenféleképpen, ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni – jelentette ki, bár e szándék sem lehet új Olvasóink számára.

Ami újdonság:

A Kunszt utcai ovi költözhet hamarabb

A polgármester kérdésünkre válaszolva egyértelművé tette, hogy amennyiben első ütemben valóban csak a 75 férőhelyes óvoda épül meg, akkor

A KIVÁLTANDÓ KÉT ÓVODA – AZ ÚJVÁROSI ÉS A KUNSZT UTCAI ÓVODÁK – KÖZÜL AZ UTÓBBI KAPACITÁSÁNAK ÁTHELYEZÉSE A SÜRGETŐBB.

Forrás: Kunszt ovi / Facebook

Így, tekintve, hogy a megvalósításra két év áll rendelkezésre, a pályázat időben történő elbírálása és sikere esetén akár már 2019 őszén az új oviban kezdhetik az óvodai évet a Kunszt utcai ovisok, de emberi számítás szerint 2020 nyarára mindenképp állnia kell az óvodának, amennyiben elnyerik a forrást.
A pályázat sikere tekintetében a polgármester optimista, a TOP források kapcsán hosszan folytatott megyei egyeztetések és tárgyalások tanulságainak fényében az esélyeket jónak ítéli.

Fölszabadul a parádés istálló

A pályázat sikere tehát egyben azt is jelentené, hogy legföljebb két és fél év múlva fölszabadul a Kunszt utcai óvoda műszakilag elavult, állagában elhasználódott épülete, és ez által föltárhatóvá válik a város kihasználatlanul álló, omladozó műemlék épületegyüttese, az egykori parádés istálló.

A komplexum délkeleti sarka – Kovács László fazekasmester áldásos tevékenységének hála – évtizedekkel ezelőtt mintaszerűen megújult kívül-belül, folyamatos karbantartás alatt áll, és a hasznosítása is megoldott.

Az épület és udvara hasznosítására irányuló terveket firtató kérdésünkre Bálint József elmondta: az épületek egy része lebontásra kerül, a másik része fölújításra, hiszen vannak köztük fontos épített örökségelemek is, amelyeket érdemes megtartani.
Később egyértelművé tette, hogy a Kunszt utcai, a Szociális Otthon felől eső épületek biztosan elbontásra kerülnek – jelentette ki a polgármester, hozzátéve e kérdésekről a szakemberek véleménye lesz a mérvadó.

A terület funkcióit keresik, a Parkgondozó telephelyén is hasonló, turisztikai, kulturális, vagy e céllal összehangolható hasznosításban gondolkodnak, emellett

A TERÜLET BIZONYOS RÉSZEIT MÉG MAGÁNCÉLÚ LAKÓHÁZÉPÍTÉSEKRE IS ALKALMASSÁ LEHET TENNI

– mondta Bálint József, hozzátéve, hogy a pontos funkciókat még keresik, a kidolgozás alatt álló elképzelésekről pedig átfogó terv készül.

Az épületegyüttesben rejlő fejlesztési potenciált tovább fokozza a Parkgondozó Kft. szomszédos telket elfoglaló telephelyének tervezett kiürítése. Amennyiben a Foktői úti laktanya területéből kihasított, új telephelynek szánt területre vonatkozó ingatlancsere lebonyolítását célzó, az önkormányzat és az állam közti, előrehaladott tárgyalásokat siker koronázza, akkor jó eséllyel a terület nagy része fölszabadul, így teljes körű tömb-rehabilitációt lehet pár éven belül végrehajtani itt, egységes koncepció mentén.

A forrást elnyertük a Parkgondozó költözésére

Múlt heti hírünk szerint a város elnyerte a megpályázott 800 millió forintot a laktanya területéből kihasítandó terület ipari célú fejlesztésre.
A forrásból kialakítandó ipari övezetben a Parkgondozó telephelye mellett egy úgynevezett „inkubátorház”, azaz induló vállalkozások számára telephelyet biztosító, több alegység befogadására alkalmas csarnok létesülhet egy meglévő épület felújításával, amelynek 200 milliós támogatási igénye még elbírálásra vár.

Kultúra, hagyomány és turizmus, társadalmi vitával

A megtartandó épületek tekintetében a polgármester négy bástyáról szólt, amelyek megvannak még, azokat mindenképpen meg szeretnék tartani, és kulturális célra szeretnék szánni, a fazekasműhely és alkotóház megtartásával.

[Valójában nem négy, hanem hat bástyája van még meg az egykori parádés istállónak. Ebből négy sarokbástya, amelyik egyike ad otthont Kovács László műhelyének, alkotóházának, kiállító és bemutató termeinek, valamint lakásának – erre utalt a polgármester. Az épületet a műemléki elvárásoknak a törvényi előírásoknál szigorúbb mérce szerint is megfelelő felújítást a fazekasmester végeztette el, és azóta is saját forrásból, mintaszerűen gondoskodik az épület karbantartásáról, jó iskolát adva a teljes épületegyüttes majdani felújítóinak, és a munkálatok tervezőnek – A szerk.]

ARRA A KÉRDÉSÜNKRE, HOGY EZ A TÖMBREHABILITÁCIÓ KAPCSÁN LESZ-E TÁRSADALMI VITA, AMELY A VÁROSBAN SZÁMOS NAGY HORDEREJŰ FEJLESZTÉS ELŐTT FÁJÓAN HIÁNYZOTT, A POLGÁRMESTER EGYÉRTELMŰ IGENNEL FELELT.

Elmondta: már a jelenleg egyeztetés alatt álló rendezési terv módosítása során is szóba került, és már érkeztek igények, ötletek különböző kulturális célú hasznosítási formákra, a fazekasműhelyhez hasonló kézműves, népi hagyományőrzésre, gyermektáboroztatásra való alkalmassá tételre, amely célok a prioritást élvező turisztikai hasznosítással jól összeférnek.

HATALMAS, ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSRE NYÍLHAT TEHÁT LEHETŐSÉG A VÁROS ELŐTT A KÖVETKEZŐ NÉHÁNY ÉVBEN, A MŰEMLÉKI VÁROSZKÖZPONT AZ ÉRSEKKERT SZOMSZÉDSÁGÁBAN TALÁLHATÓ TERÜLETEN.

Ezzel kapcsolatos mondandóját – és egyben a sajtótájékoztatóját – dr. Bálit József azzal zárta:

De arra [a területre] ki kell dolgozni egy koncepciót. 
Ez még hátravan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 17., 12:44
Kétéves programot finanszírozhatnak az elnyert, 100%-os intenzitású támogatásból. Képzések, rendezvények valósulnak meg a forrás fölhasználásával, emellett kiépül egy mentori hálózat, amely a legrászorultabbakat segíti majd a közszolgáltatások elérésében, elősegítve egyéni boldogulásukat és társadalmi hasznosságuk fokozását egyaránt.
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 19., 20:23
Horgászszerelésbe gabalyodott hattyút mentettek a Kalocsa Gerilla Kertészek a Vajas kalocsai szakaszán. Horgászurak! A felszerelésükre, kérjük, vigyázzanak! Még >>>
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.