2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kulcsprojektek – Nagy lehetőség nyílhat az óvodaépítés és a Parkgondozó költözése folytán

Illés György Cinó  |  2017. 10. 04., 16:26

Az Ifjúsági Ház telkére tervezett új óvoda megépülése esetén a Kunszt utcai óvoda költözése élvez elsőbbséget, a Parkgondozó költöztetésére irányuló szándékok sikere esetén így fölszabadulhat az egykori parádés istálló – ma rendezetlen helyzetű és siralmas állapotú – műemlék épületegyüttese, komoly fejlesztési lehetőséget nyújtva. Ezekről előzetes társadalmi vitát ígért Bálint József polgármester, aki a város új fejlesztéseit, eredményeit bemutató közelmúltbeli sajtótájékoztatóján többek közt e kérdésekről is szólt.

Ez a sajtótájékoztató egy most induló sorozat kezdete – derült ki dr. Bálint József polgármester szeptember 13. tartott sajtótájékoztatóján mondott bevezetőjéből. A város pályázati és fejlesztési eredményeiről kívánják tájékoztatni alkalmanként a város lakosságát, így hárítva el azt a vádat, hogy „nem csinálnak semmit”.

A polgármester arra is megragadta az alkalmat, hogy két nagy horderejű kormányzati döntésről is bejelentést tegyen. Így szólt az új Duna-híd felvezető útjaként szolgáló, Dunapataj-Ordas-Géderlak-Uszód-Foktő út 2018-ra tervezett felújításáról, illetve városunkat még inkább érintő, az 51-es főút Kalocsát elkerülő nyugati szakaszának szintén 2018-ban megkezdeni tervezett kiépítéséről.
E bejelentésekről már beszámoltunk aznapi gyorshírünkben.

Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ ISMERTETETT, RÉSZBEN MÁR ELNYERT PÁLYÁZATI FORRÁSSAL RENDELKEZŐ TERVEK ÚJABB, JELENTŐS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ELŐTT NYITNAK KAPUT.

Esetleg több ütemben, de mindenképp 150 fős óvoda épül

Az Ifjúsági Ház telkére 400 milliós, már megpályázott, elbírálás alatt álló TOP forrás felhasználásával megépíteni tervezett, új óvodával kapcsolatban kevés újdonság hangzott el, hiszen a pályázat beadása kapcsán, illetve előzőleg is már részletesen írtunk róla.

Most Bálint József megerősítette, hogy a remélt forrásból csökkentett tartalommal, 150 helyett 75 férőhellyel valósulna meg az óvoda, de továbbra is az a szándék, hogy azt más forrásából kiegészítve a teljes komplexumot megépítsék.

Tehát mindenféleképpen, ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni – jelentette ki, bár e szándék sem lehet új Olvasóink számára.

Ami újdonság:

A Kunszt utcai ovi költözhet hamarabb

A polgármester kérdésünkre válaszolva egyértelművé tette, hogy amennyiben első ütemben valóban csak a 75 férőhelyes óvoda épül meg, akkor

A KIVÁLTANDÓ KÉT ÓVODA – AZ ÚJVÁROSI ÉS A KUNSZT UTCAI ÓVODÁK – KÖZÜL AZ UTÓBBI KAPACITÁSÁNAK ÁTHELYEZÉSE A SÜRGETŐBB.

Forrás: Kunszt ovi / Facebook

Így, tekintve, hogy a megvalósításra két év áll rendelkezésre, a pályázat időben történő elbírálása és sikere esetén akár már 2019 őszén az új oviban kezdhetik az óvodai évet a Kunszt utcai ovisok, de emberi számítás szerint 2020 nyarára mindenképp állnia kell az óvodának, amennyiben elnyerik a forrást.
A pályázat sikere tekintetében a polgármester optimista, a TOP források kapcsán hosszan folytatott megyei egyeztetések és tárgyalások tanulságainak fényében az esélyeket jónak ítéli.

Fölszabadul a parádés istálló

A pályázat sikere tehát egyben azt is jelentené, hogy legföljebb két és fél év múlva fölszabadul a Kunszt utcai óvoda műszakilag elavult, állagában elhasználódott épülete, és ez által föltárhatóvá válik a város kihasználatlanul álló, omladozó műemlék épületegyüttese, az egykori parádés istálló.

A komplexum délkeleti sarka – Kovács László fazekasmester áldásos tevékenységének hála – évtizedekkel ezelőtt mintaszerűen megújult kívül-belül, folyamatos karbantartás alatt áll, és a hasznosítása is megoldott.

Az épület és udvara hasznosítására irányuló terveket firtató kérdésünkre Bálint József elmondta: az épületek egy része lebontásra kerül, a másik része fölújításra, hiszen vannak köztük fontos épített örökségelemek is, amelyeket érdemes megtartani.
Később egyértelművé tette, hogy a Kunszt utcai, a Szociális Otthon felől eső épületek biztosan elbontásra kerülnek – jelentette ki a polgármester, hozzátéve e kérdésekről a szakemberek véleménye lesz a mérvadó.

A terület funkcióit keresik, a Parkgondozó telephelyén is hasonló, turisztikai, kulturális, vagy e céllal összehangolható hasznosításban gondolkodnak, emellett

A TERÜLET BIZONYOS RÉSZEIT MÉG MAGÁNCÉLÚ LAKÓHÁZÉPÍTÉSEKRE IS ALKALMASSÁ LEHET TENNI

– mondta Bálint József, hozzátéve, hogy a pontos funkciókat még keresik, a kidolgozás alatt álló elképzelésekről pedig átfogó terv készül.

Az épületegyüttesben rejlő fejlesztési potenciált tovább fokozza a Parkgondozó Kft. szomszédos telket elfoglaló telephelyének tervezett kiürítése. Amennyiben a Foktői úti laktanya területéből kihasított, új telephelynek szánt területre vonatkozó ingatlancsere lebonyolítását célzó, az önkormányzat és az állam közti, előrehaladott tárgyalásokat siker koronázza, akkor jó eséllyel a terület nagy része fölszabadul, így teljes körű tömb-rehabilitációt lehet pár éven belül végrehajtani itt, egységes koncepció mentén.

A forrást elnyertük a Parkgondozó költözésére

Múlt heti hírünk szerint a város elnyerte a megpályázott 800 millió forintot a laktanya területéből kihasítandó terület ipari célú fejlesztésre.
A forrásból kialakítandó ipari övezetben a Parkgondozó telephelye mellett egy úgynevezett „inkubátorház”, azaz induló vállalkozások számára telephelyet biztosító, több alegység befogadására alkalmas csarnok létesülhet egy meglévő épület felújításával, amelynek 200 milliós támogatási igénye még elbírálásra vár.

Kultúra, hagyomány és turizmus, társadalmi vitával

A megtartandó épületek tekintetében a polgármester négy bástyáról szólt, amelyek megvannak még, azokat mindenképpen meg szeretnék tartani, és kulturális célra szeretnék szánni, a fazekasműhely és alkotóház megtartásával.

[Valójában nem négy, hanem hat bástyája van még meg az egykori parádés istállónak. Ebből négy sarokbástya, amelyik egyike ad otthont Kovács László műhelyének, alkotóházának, kiállító és bemutató termeinek, valamint lakásának – erre utalt a polgármester. Az épületet a műemléki elvárásoknak a törvényi előírásoknál szigorúbb mérce szerint is megfelelő felújítást a fazekasmester végeztette el, és azóta is saját forrásból, mintaszerűen gondoskodik az épület karbantartásáról, jó iskolát adva a teljes épületegyüttes majdani felújítóinak, és a munkálatok tervezőnek – A szerk.]

ARRA A KÉRDÉSÜNKRE, HOGY EZ A TÖMBREHABILITÁCIÓ KAPCSÁN LESZ-E TÁRSADALMI VITA, AMELY A VÁROSBAN SZÁMOS NAGY HORDEREJŰ FEJLESZTÉS ELŐTT FÁJÓAN HIÁNYZOTT, A POLGÁRMESTER EGYÉRTELMŰ IGENNEL FELELT.

Elmondta: már a jelenleg egyeztetés alatt álló rendezési terv módosítása során is szóba került, és már érkeztek igények, ötletek különböző kulturális célú hasznosítási formákra, a fazekasműhelyhez hasonló kézműves, népi hagyományőrzésre, gyermektáboroztatásra való alkalmassá tételre, amely célok a prioritást élvező turisztikai hasznosítással jól összeférnek.

HATALMAS, ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSRE NYÍLHAT TEHÁT LEHETŐSÉG A VÁROS ELŐTT A KÖVETKEZŐ NÉHÁNY ÉVBEN, A MŰEMLÉKI VÁROSZKÖZPONT AZ ÉRSEKKERT SZOMSZÉDSÁGÁBAN TALÁLHATÓ TERÜLETEN.

Ezzel kapcsolatos mondandóját – és egyben a sajtótájékoztatóját – dr. Bálit József azzal zárta:

De arra [a területre] ki kell dolgozni egy koncepciót. 
Ez még hátravan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.