2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Kulcsprojektek – Nagy lehetőség nyílhat az óvodaépítés és a Parkgondozó költözése folytán

Illés György Cinó  |  2017. 10. 04., 16:26

Az Ifjúsági Ház telkére tervezett új óvoda megépülése esetén a Kunszt utcai óvoda költözése élvez elsőbbséget, a Parkgondozó költöztetésére irányuló szándékok sikere esetén így fölszabadulhat az egykori parádés istálló – ma rendezetlen helyzetű és siralmas állapotú – műemlék épületegyüttese, komoly fejlesztési lehetőséget nyújtva. Ezekről előzetes társadalmi vitát ígért Bálint József polgármester, aki a város új fejlesztéseit, eredményeit bemutató közelmúltbeli sajtótájékoztatóján többek közt e kérdésekről is szólt.

Ez a sajtótájékoztató egy most induló sorozat kezdete – derült ki dr. Bálint József polgármester szeptember 13. tartott sajtótájékoztatóján mondott bevezetőjéből. A város pályázati és fejlesztési eredményeiről kívánják tájékoztatni alkalmanként a város lakosságát, így hárítva el azt a vádat, hogy „nem csinálnak semmit”.

A polgármester arra is megragadta az alkalmat, hogy két nagy horderejű kormányzati döntésről is bejelentést tegyen. Így szólt az új Duna-híd felvezető útjaként szolgáló, Dunapataj-Ordas-Géderlak-Uszód-Foktő út 2018-ra tervezett felújításáról, illetve városunkat még inkább érintő, az 51-es főút Kalocsát elkerülő nyugati szakaszának szintén 2018-ban megkezdeni tervezett kiépítéséről.
E bejelentésekről már beszámoltunk aznapi gyorshírünkben.

Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ ISMERTETETT, RÉSZBEN MÁR ELNYERT PÁLYÁZATI FORRÁSSAL RENDELKEZŐ TERVEK ÚJABB, JELENTŐS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK ELŐTT NYITNAK KAPUT.

Esetleg több ütemben, de mindenképp 150 fős óvoda épül

Az Ifjúsági Ház telkére 400 milliós, már megpályázott, elbírálás alatt álló TOP forrás felhasználásával megépíteni tervezett, új óvodával kapcsolatban kevés újdonság hangzott el, hiszen a pályázat beadása kapcsán, illetve előzőleg is már részletesen írtunk róla.

Most Bálint József megerősítette, hogy a remélt forrásból csökkentett tartalommal, 150 helyett 75 férőhellyel valósulna meg az óvoda, de továbbra is az a szándék, hogy azt más forrásából kiegészítve a teljes komplexumot megépítsék.

Tehát mindenféleképpen, ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni – jelentette ki, bár e szándék sem lehet új Olvasóink számára.

Ami újdonság:

A Kunszt utcai ovi költözhet hamarabb

A polgármester kérdésünkre válaszolva egyértelművé tette, hogy amennyiben első ütemben valóban csak a 75 férőhelyes óvoda épül meg, akkor

A KIVÁLTANDÓ KÉT ÓVODA – AZ ÚJVÁROSI ÉS A KUNSZT UTCAI ÓVODÁK – KÖZÜL AZ UTÓBBI KAPACITÁSÁNAK ÁTHELYEZÉSE A SÜRGETŐBB.

Forrás: Kunszt ovi / Facebook

Így, tekintve, hogy a megvalósításra két év áll rendelkezésre, a pályázat időben történő elbírálása és sikere esetén akár már 2019 őszén az új oviban kezdhetik az óvodai évet a Kunszt utcai ovisok, de emberi számítás szerint 2020 nyarára mindenképp állnia kell az óvodának, amennyiben elnyerik a forrást.
A pályázat sikere tekintetében a polgármester optimista, a TOP források kapcsán hosszan folytatott megyei egyeztetések és tárgyalások tanulságainak fényében az esélyeket jónak ítéli.

Fölszabadul a parádés istálló

A pályázat sikere tehát egyben azt is jelentené, hogy legföljebb két és fél év múlva fölszabadul a Kunszt utcai óvoda műszakilag elavult, állagában elhasználódott épülete, és ez által föltárhatóvá válik a város kihasználatlanul álló, omladozó műemlék épületegyüttese, az egykori parádés istálló.

A komplexum délkeleti sarka – Kovács László fazekasmester áldásos tevékenységének hála – évtizedekkel ezelőtt mintaszerűen megújult kívül-belül, folyamatos karbantartás alatt áll, és a hasznosítása is megoldott.

Az épület és udvara hasznosítására irányuló terveket firtató kérdésünkre Bálint József elmondta: az épületek egy része lebontásra kerül, a másik része fölújításra, hiszen vannak köztük fontos épített örökségelemek is, amelyeket érdemes megtartani.
Később egyértelművé tette, hogy a Kunszt utcai, a Szociális Otthon felől eső épületek biztosan elbontásra kerülnek – jelentette ki a polgármester, hozzátéve e kérdésekről a szakemberek véleménye lesz a mérvadó.

A terület funkcióit keresik, a Parkgondozó telephelyén is hasonló, turisztikai, kulturális, vagy e céllal összehangolható hasznosításban gondolkodnak, emellett

A TERÜLET BIZONYOS RÉSZEIT MÉG MAGÁNCÉLÚ LAKÓHÁZÉPÍTÉSEKRE IS ALKALMASSÁ LEHET TENNI

– mondta Bálint József, hozzátéve, hogy a pontos funkciókat még keresik, a kidolgozás alatt álló elképzelésekről pedig átfogó terv készül.

Az épületegyüttesben rejlő fejlesztési potenciált tovább fokozza a Parkgondozó Kft. szomszédos telket elfoglaló telephelyének tervezett kiürítése. Amennyiben a Foktői úti laktanya területéből kihasított, új telephelynek szánt területre vonatkozó ingatlancsere lebonyolítását célzó, az önkormányzat és az állam közti, előrehaladott tárgyalásokat siker koronázza, akkor jó eséllyel a terület nagy része fölszabadul, így teljes körű tömb-rehabilitációt lehet pár éven belül végrehajtani itt, egységes koncepció mentén.

A forrást elnyertük a Parkgondozó költözésére

Múlt heti hírünk szerint a város elnyerte a megpályázott 800 millió forintot a laktanya területéből kihasítandó terület ipari célú fejlesztésre.
A forrásból kialakítandó ipari övezetben a Parkgondozó telephelye mellett egy úgynevezett „inkubátorház”, azaz induló vállalkozások számára telephelyet biztosító, több alegység befogadására alkalmas csarnok létesülhet egy meglévő épület felújításával, amelynek 200 milliós támogatási igénye még elbírálásra vár.

Kultúra, hagyomány és turizmus, társadalmi vitával

A megtartandó épületek tekintetében a polgármester négy bástyáról szólt, amelyek megvannak még, azokat mindenképpen meg szeretnék tartani, és kulturális célra szeretnék szánni, a fazekasműhely és alkotóház megtartásával.

[Valójában nem négy, hanem hat bástyája van még meg az egykori parádés istállónak. Ebből négy sarokbástya, amelyik egyike ad otthont Kovács László műhelyének, alkotóházának, kiállító és bemutató termeinek, valamint lakásának – erre utalt a polgármester. Az épületet a műemléki elvárásoknak a törvényi előírásoknál szigorúbb mérce szerint is megfelelő felújítást a fazekasmester végeztette el, és azóta is saját forrásból, mintaszerűen gondoskodik az épület karbantartásáról, jó iskolát adva a teljes épületegyüttes majdani felújítóinak, és a munkálatok tervezőnek – A szerk.]

ARRA A KÉRDÉSÜNKRE, HOGY EZ A TÖMBREHABILITÁCIÓ KAPCSÁN LESZ-E TÁRSADALMI VITA, AMELY A VÁROSBAN SZÁMOS NAGY HORDEREJŰ FEJLESZTÉS ELŐTT FÁJÓAN HIÁNYZOTT, A POLGÁRMESTER EGYÉRTELMŰ IGENNEL FELELT.

Elmondta: már a jelenleg egyeztetés alatt álló rendezési terv módosítása során is szóba került, és már érkeztek igények, ötletek különböző kulturális célú hasznosítási formákra, a fazekasműhelyhez hasonló kézműves, népi hagyományőrzésre, gyermektáboroztatásra való alkalmassá tételre, amely célok a prioritást élvező turisztikai hasznosítással jól összeférnek.

HATALMAS, ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSRE NYÍLHAT TEHÁT LEHETŐSÉG A VÁROS ELŐTT A KÖVETKEZŐ NÉHÁNY ÉVBEN, A MŰEMLÉKI VÁROSZKÖZPONT AZ ÉRSEKKERT SZOMSZÉDSÁGÁBAN TALÁLHATÓ TERÜLETEN.

Ezzel kapcsolatos mondandóját – és egyben a sajtótájékoztatóját – dr. Bálit József azzal zárta:

De arra [a területre] ki kell dolgozni egy koncepciót. 
Ez még hátravan.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.