2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szüret előtti borverseny Kecelen- A járvány miatt kevesebb bort neveztek, de aranyérmesek is vannak köztük

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 12., 09:30

Amint a legtöbb helyen, Kecelen is jól döntöttek, amikor a koronavírus járvány miatt áprilisban elmaradt, idén 28. alkalommal megrendezett borversenyt még ha kevesebb nevezővel is, de megtartották. A július 10-én 10 órától a Fürtös vendéglőben zajló borbírálatot Kecel Város Önkormányzata, Kecel Város Hegyközsége és a Keceli Patachich Gábor Borrend szervezte. A versenybe július 7-ig lehetett benevezni a térségben termelt borokat, szőlőtörköly pálinkákat és borpárlatokat.

A borverseny annyiban volt térségi, hogy a versengésbe keceli kötődésű soltvadkerti és imrehegyi borászatok is beneveztek boraikkal.

A szakmabeliekből álló három bizottság tagjait Forrai Ákos alpolgármester, Kornóczi János, a hegyközség elnöke és Lehőcz József, a keceli borrend nagymestere köszöntötte, majd a már jól ismert szabályok betartásával, teljes anonimitás mellett munkához láttak a bizottságok. Zavartalan és folyamatos munkájukat a felszolgálásban és az adminisztrációban is külön team segítette.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


MINŐSÍTÉSRE 38 FEHÉR, 31 VÖRÖS ÉS ROZÉ BOR, VALAMINT 14 PÁLINKA ÉRKEZETT.

Annak ellenére bőven volt munkája a három bizottságnak, hogy a korábbi években 100 bornál és 20 pálinkánál kevesebbet nem neveztek be a versenybe.

IDÉN IS AZ EGYES BIZOTTSÁGOK ELNÖKEIBŐL ÁLLÓ CSÚCSBIZOTTSÁG VÁLASZTOTTA KI A 2020. ÉVI KECEL VÁROS BORÁT.

Lehőcz József, a Keceli Patachich Gábor Borrend nagymestere elmondta: a borrend a híres kalocsai érsek, Patachich Gábor nevét azért vette fel, mert ő volt az a történelmi személyiség, aki Kecelt újratelepítette.
A nagymester szerint a döntnökök összességében szép borokat és kitűnő pálinkákat ízlelhettek. Kiemelkedően szépek voltak a fehérborok, de a többi bor közül is számos ezüst, illetve arany minősítést érdemelt ki. A borrend vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a borászatok a koronavírus - járvány okozta krízishelyzeten úrrá tudnak lenni, gazdasági helyzetük javításához a belföldi turizmus élénkülése is hozzájárul.
AZ EDDIGI MEGMÉRETTETÉSEK, BÉLA ZOLTÁN, CSANÁDI BÁLINT ORSZÁGOS ÉS MEGYEI SIKEREI AZT IGAZOLJÁK, HOGY A KECELI BOROKKAL BÁRHOL MEG LEHET JELENNI

– nyilatkozta a nagymester.

 

Forrai Ákos alpolgármester, a pálinkákat bíráló bizottság tagjaként is mondta, örömére szolgál, hogy régen elfeledett pálinkafajtákat, például törkölypálinkákat is tudtak kóstolni és minősíteni.
Az alpolgármester szól arról is, hogy

UGYAN ALFÖLDI BOROK VERSENYEZTEK, DE KITŰNŐ, HAGYOMÁNYOS ÉS VILÁGFAJTÁKAT FELVONULTATÓ VÖRÖSBOROK IS AZ ÍTÉSZEK POHARÁBA KERÜLTEK.

A bizottságok tagjai szerint a zöldveltelini, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc borok kiválóak voltak. Az alpolgármester aláhúzta:

AZÉRT A KECELI „ZÁSZLÓS BOROK” TOVÁBBRA IS A ROZÉ BOROK MARADTAK.


A borlovagrend borász tagjaival beszélgetve az körvonalazódott, hogy

A SZÜRET AUGUSZTUS 20-A KÖRÜLA NÉRÓ ÉS AZ IRSAI OLIVÉR SZEDÉSÉVEL KEZDŐDIK.

Az már most látszik, hogy a tavalyinál kevesebb szőlőre lehet számítani, de ha az időjárás kitart, 30 fok körüli melegek lesznek, legalább 15 milliméter esővel, akkor

AZ ALAPANYAGOT TEKINTVE JÓ ÉVJÁRATÚ BOROK SZÜLETNEK, KERÜLNEK A HORDÓKBA, PALACKOKBA 2020-BAN.

Az ünnepélyes eredményhirdetést július 24-én 19 órakor tartják a keceli Városi Múzeumba, az eredmények pedig Kecel város honlapján, illetve ITT olvashatók. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei