2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A megyei tehetségsegítő tanács tisztújítása – egyik alelnök és a titkár is kalocsai, az elnök homokmégyi

Illés György Cinó  |  2016. 04. 05., 15:19

Még húsvét előtt ülésezett idén első alkalommal a Bács-Kiskun Megyei Tehetségsegítő Tanács. A szervezet egyik alelnökének Simon Zoltán kalocsai önkormányzati képviselőt választották, a szervezet titkárának Katus Györgynét, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéjének intézményvezetőjét kérték föl. Elnökké a homokmégyi születésű Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét választották. Az ülésen a tehetséges fiatalok megtalálása és pályájuk egyengetése végett tehetségpontok és munkacsoportok fölállításáról is döntöttek.

A tagságok megújítása, új tisztségviselők választása mellett szó esett egy megyei tehetség-térkép elkészítésének tervéről, amely egy átfogó adatgyűjtésre épülő, a megfelelő fórumokon közéteendő adatbázissal együtt a közeljövőben megvalósulhat, továbbá programok szervezését, workshop-ok megszervezését is rövidtávú célként határozták meg a tehetséggondozók. A tehetségek fölkutatására tehetségpontok szolgálnak majd, megyénk ifjú tehetségeinek föllelése után pedig a cél képességeik lehetőségek szerinti minél jobb kibontakoztatása mellett tudásuk társadalmi hasznosulásának elősegítése is. 

Rideg László
Forrás: KALOhírek archív

A fölszólalások során szintén hangsúlyt kapott az esélyegyenlőség biztosításának igénye, valamint célként tűzték ki a tehetségsegítők számának növelését is, és munkacsoportokat is létrehozott a szervezet megújult tagsága.

Katus Györgyné
Forrás: KALOhírek archív

A munkacsoportok célja és feladata a tehetséges gyerekek orientálása, tekintettel életkori sajátosságaikra is, hiszen a tehetséggondozás már óvódás korban is igen fontos, ugyanakkor az egész más igényű, már majdnem felnőtt középiskolás fiatalokat és a felsőoktatásban tanuló ifjú felnőtteket is támogatni kell tehetségük kibontakoztatásában. A munkacsoportok operatív feladatai közt szerepel még a tehetségek kapcsolatrendszerének erősítése, beleértve a külhoni kapcsolatokat is, továbbá feladatuk a tehetségek hasznosulásában érdekelt gazdasági szereplők, támogató civilszervezetek bevonása, valamint pályázati lehetőségek föltárása és források becsatornázása a tehetségek érvényesülésének elősegítése érdekében.

Simon Zoltán
Forrás: KALOhírek archív

Szóba kerültek módszertani kérdések is. E téren már eddig is tett az asztalra városunk, hiszen megyei és országos óvodai tehetségnapot is szerveztek már itt, és megjelent egy, az óvodai tehetséggondozást taglaló könyv is. A járás pozícióját a tehetségkutatás és -gondozás szempontjából pedig még javíthatja is az a tény, hogy a szervezet elnöke, valamint a vezetőség több tagja is itt él, vagy innen származik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK