2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Négymilliárdos számlagyár bukott le Kecskeméten – A visszaeső fő gyanúsított húsz évet is kaphat

Illés György Cinó  |  2016. 07. 15., 11:10

Kissé pofátlanul az ellene folyó bírósági eljárás idején kezdett új számlagyár kiépítésébe a kecskeméti férfi, akit májusban ítéltek el hasonló bűncselekményért, egyelőre nem jogerősen. Akkor 630 milliós károkozással vádolták, új akciójával közel négymilliárdos kárt okozott. Az esetről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága tájékoztatta portálunkat.

A februári vádemeléssel záruló nyomozás eredményeiről annak idején mi is beszámoltunk.
Az igazgatóság sajtóreferense, Barnáné Horváth Melinda százados által portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményt az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A májusban első fokon elítélt kecskeméti számlagyárost újabb ügyben vették őrizetbe a NAV pénzügyi nyomozói. Új számlagyárával csaknem négymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Az akció mérlege: 26 gyanúsított, 14 személy őrizetbe vétele, és 9 milliárd forint értékű vagyon zárolása.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók évekkel ezelőtt buktatták le a számlagyárost, akit a bíróság még nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Miközben ügye a bíróságon zajlott, a gyanú szerint újabb számlagyár szervezésébe, működtetésébe kezdett. Nagyon igyekezett, hogy ne bukjon le, ezért egyetlen céget sem íratott a nevére. A fiktív cégek élére pár tízezer forintért nehéz anyagi körülmények között élő stróman ügyvezetők kerültek.

A számlagyárosnak négy segítője volt: ők a fiktív számlák gyártását, a pénz bankszámlákon való átfuttatását és a stróman ügyvezetők beszervezését intézték.

A kép illusztráció!

A megrendelők igényeinek megfelelően étolajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, de napszemüvegről, nyakláncról és akár szójáról is állítottak ki számlákat, amelyekkel a számlákat felhasználó cégek csaknem négymilliárd forinttal csökkentették általános forgalmi adójukat.

Több mint 240 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus több akcióban dolgozott azon, hogy az ország 73 pontján lefoglalják a bizonyítékokat és az okozott kár megtérülését szolgáló kilencmilliárd forintos vagyont. Ingatlanokat, járműveket, követeléseket és az elkövetőknél talált több millió forint készpénzt is zárolták. Az elkövetőket üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A számlagyár kecskeméti vezetője és tizenegy társa előzetes letartóztatásban, további két gyanúsított házi őrizetben várja a nyomozás befejezését. Az előzetes letartóztatásban lévő személyek között van több, nagy forgalmat bonyolító cég ügyvezetője, illetve üzletkötője is, akik cégük valós tevékenysége mellett fiktív számlákkal csökkentették fizetendő adójukat.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés