2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Négymilliárdos számlagyár bukott le Kecskeméten – A visszaeső fő gyanúsított húsz évet is kaphat

Illés György Cinó  |  2016. 07. 15., 11:10

Kissé pofátlanul az ellene folyó bírósági eljárás idején kezdett új számlagyár kiépítésébe a kecskeméti férfi, akit májusban ítéltek el hasonló bűncselekményért, egyelőre nem jogerősen. Akkor 630 milliós károkozással vádolták, új akciójával közel négymilliárdos kárt okozott. Az esetről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága tájékoztatta portálunkat.

A februári vádemeléssel záruló nyomozás eredményeiről annak idején mi is beszámoltunk.
Az igazgatóság sajtóreferense, Barnáné Horváth Melinda százados által portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményt az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A májusban első fokon elítélt kecskeméti számlagyárost újabb ügyben vették őrizetbe a NAV pénzügyi nyomozói. Új számlagyárával csaknem négymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Az akció mérlege: 26 gyanúsított, 14 személy őrizetbe vétele, és 9 milliárd forint értékű vagyon zárolása.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók évekkel ezelőtt buktatták le a számlagyárost, akit a bíróság még nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Miközben ügye a bíróságon zajlott, a gyanú szerint újabb számlagyár szervezésébe, működtetésébe kezdett. Nagyon igyekezett, hogy ne bukjon le, ezért egyetlen céget sem íratott a nevére. A fiktív cégek élére pár tízezer forintért nehéz anyagi körülmények között élő stróman ügyvezetők kerültek.

A számlagyárosnak négy segítője volt: ők a fiktív számlák gyártását, a pénz bankszámlákon való átfuttatását és a stróman ügyvezetők beszervezését intézték.

A kép illusztráció!

A megrendelők igényeinek megfelelően étolajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, de napszemüvegről, nyakláncról és akár szójáról is állítottak ki számlákat, amelyekkel a számlákat felhasználó cégek csaknem négymilliárd forinttal csökkentették általános forgalmi adójukat.

Több mint 240 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus több akcióban dolgozott azon, hogy az ország 73 pontján lefoglalják a bizonyítékokat és az okozott kár megtérülését szolgáló kilencmilliárd forintos vagyont. Ingatlanokat, járműveket, követeléseket és az elkövetőknél talált több millió forint készpénzt is zárolták. Az elkövetőket üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A számlagyár kecskeméti vezetője és tizenegy társa előzetes letartóztatásban, további két gyanúsított házi őrizetben várja a nyomozás befejezését. Az előzetes letartóztatásban lévő személyek között van több, nagy forgalmat bonyolító cég ügyvezetője, illetve üzletkötője is, akik cégük valós tevékenysége mellett fiktív számlákkal csökkentették fizetendő adójukat.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK