2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrös Petőfi szülőháza megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett – Nagy ívű beszédek, országra szóló kezdeményezés

Kiskőrös Petőfi szülőháza megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett – Nagy ívű beszédek, országra szóló kezdeményezés
Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 19., 10:44

„Üdvöz légy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom nevében üdvözöllek!”- hangzott el ez a nyitó mondat Jókat Mór, máig ható ünnepi beszédében napra pontosan 140 éve, amikor a pályatárs 1880. október 17-én a nagynyilvánosság előtt hivatalosan is megnyitotta, látogathatóvá tette Kiskőrös történelmi időket idéző, a város főterén található szülőházát Kiskőrös helyhatósága 10 évvel később kapta meg gondozásra nem csak a város, a magyar irodalom számára is kultikus jelentőségű épületet, mely kötelességét azóta is, korszakokon átívelően, példásan teljesít. A nagy ívű beszédekkel is emlékezetessé tett ünnepségen a lánglelkű költő születésének 200. évfordulójának méltó megünneplésével kapcsolatos bejelentések is elhangzottak.

A Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében Petőfi szülőháza előtt október 17-én, 11 órától megtartott ünnepség a Himnusz Kiskőrös Város Fúvószenekara előadásában, Sipos Béla karnagy vezénylete mellett kezdődött.

A 140 évvel ezelőtti ünnepséget Turek Miklós színművész idézte fel, aki művészi átéléssel, papír nélkül mondta el Jókai Mór máig ható ünnepi beszédét. Az egykori méltatás jelentőségét emeli, hogy 140 évvel ezelőtt, Petőfi szülőházának látogathatóvá tételével egyben Magyarország első irodalmi házát avatták fel.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Domonyi László, Kiskőrös Város Polgármestere beszéde egybecsengett Jókai gondolataival, de azt is leszögezte: Petőfi születésének századik, százötvenedik és százhetvenötödik évfordulóját is Kiskőrösön, az ország főhajtása mellett ünnepelték, és Kiskőrös várossá nyilvánítása is Petőfi évfordulóhoz köthető. „Közeledik a költő születésének kettőszázadik évfordulója, készüljünk rá, öltöztessük a várakozás örömébe a lelkünket, így várjuk vissza Petőfit” – mondta a polgármester, aki ezt a mondatot később, az esemény után tartott, a 200. évforduló ünnepségsorozatával összefüggő sajtótájékoztatón is megismételte.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Praznovszky Mihály, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, irodalomtörténész nagy ívű, a költő életútját, annak fontosabb állomásait, Petőfi hallhatatlanságát tényadatokkal is alátámasztó gondolatai egy pillanat alatt átélésre, az esemény jelentőségének súlyára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A beszédből kiviláglott: Petőfi szülőházát 1890-ben adták át az akkor még község Kiskőrösnek, mely felett a ma is működő Petőfi Társaság vállalt szellemi védnökséget. Erre az alkalomra gyűjtöttek össze minden olyan tárgyi emléket, ami a költőtől megmaradt, vagy hozzá köthető, és egy Petőfi könyvsorozatot is útjára indítottak.
A tudós művészettörténész szerint Petőfi összes költeménye olyan alapmű, amely egyetlen magyar otthon könyvespolcáról sem hiányozhat, éljen bárhol a világban. A szónak arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiskőrösi gyűjtemény képezte később a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagának alapját, ami Magyarország első irodalmi múzeuma.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A szakember Kiskőrös mindenkori vezetését is méltatta, mint mondta: a város a szülőházra mint legnagyobb értékére tekintett és tekint ma is. A szónak jövőre vonatkozó kérdése így hangzott: „Hogy mi következik most? Közeleg 2023, a Petőfi 200.
Sikere, hatása, látványa sokban múlik majd azon, hogy mit tesznek önök, helybeliek. Az évforduló olyan is lesz, amilyenné a kiskőrösiek teszik. Az elődeink után, most mi vagyunk a sorosak, rajtunk a világ magyarságának a szeme. Régóta tudjuk, hogy e ház előtt számunkra, mindenkori magyarok számára kimondható, hogy Petőfi maga a teljesség.” – zárta gondolatait Dr. Praznovszky Mihály.

Turek Miklós színművész Kiss József 1910-ben írt költeményének elszavalása után Albert József tárogatóshangszerén Petőfi megzenésített verseit adta elő. Az ünnepség a Szózat elénekelésével és koszorúzással ért véget. Az eseményt követően sajtótájékoztatót tartottak a kiskőrösi Vinum Hotelben, melyről külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!