2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön átadták a XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny díjait

Kiskőrösön átadták a XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny díjait
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 10., 07:55

A Kiskőrösön 26. alkalommal, az István Borház szervezésében megrendezett Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny oklevél-átadási ünnepségét április 30-án tartották a Szarvas Fogadóban. Mint emlékezetes, és beszámoltunk róla, az István Borházban március 11-én megtartott borbírálaton az öt országból érkezett 88 bort anonim eljárás keretében, pontozásos rendszerben minősítették. A borversenyre magyarországi, szerbiai, erdélyi, szlovák és bulgár Kadarka borokat neveztek be. A zsűri a beküldött bormintákból választotta ki az arany, ezüst és bronz elismerésekre érdemes nedűket. Az ünnepélyes eredményhirdetésre azért kellett április 30-ig várni, mert azt a „Petőfi 200” emlékévhez kötötten rendezték meg, ezzel is hangsúlyozva a Kadarkának Petőfi szülővárosához való kötődését. A benevezett borok közül 15 arany, 46 ezüst, 24 bronz és 3 oklevél elismerésben részesült, ám a díjakat a résztvevő borászatok közül csak kevesen vették át személyesen. Az egész mezőnyt tekintve a legtöbb elismerést a szekszárdi borvidék kadarkái kapták, a legelső helyen a Bulgáriából érkezett Kadarka végzett. A Hajós-Baja Borvidékről az Umenhoffer Pince három bora is bronzdiplomát szerzett.

A „Petőfi és a bor” címmel megrendezett díjátadó ünnepséget az István Borház Kft., a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, a városi önkormányzat, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör szervezte.
Az ünnepség Kováts Gábor szavalatával kezdődött, majd Domonyi László köszöntötte a résztvevőket. A polgármester beszédében elismeréssel szólt a rendezők Kadarka melletti elkötelezettségéről, és visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a Kadarka még nem méltó helyét töltötte be a borfogyasztók körében. Mindez a jelenlévők erőfeszítéseinek is köszönhetően nagyot változott: a Kadarka immár megbecsült fajtája a nagy hagyományokkal rendelkezők borvidéknek, és a borfogyasztó társadalom is értékeli kvalitásait.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Miután Dr. Tarján Balázs címzetes egyetemi tanár érdekfeszítő, idézetekben gazdag, a bordal eredetét, történetét is feltáró előadása elhangzott a bor, Petőfi és az irodalom összefüggéseiről, Supka Éva, az esemény háziasszonya beszélgetett Dr. Tarján Balázzsal a bor megjelenéséről Petőfi költeményeiben. A párbeszédbe a közönség is bekapcsolódott, a kérdésekre ezúttal is frappáns válaszok születtek.

A program Csörsz Rumen István irodalomtörténész, régizenész szólóelőadásával folytatódott, aki saját gitárkísérete mellett bordalokat adott elő, részben Petőfi költeményeiből, illetve más szerzők átirataiból.

A borversenyt Filus János, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola szakoktatója értékelte, aki a számadatok felsorolása közben elmondta:

A három bíráló bizottság és a csúcsbizottság összesen 88 bormintát értékelt,a 80 önálló Kadarka, illetve 8 Kadarka cuvée öt országból érkezett.”A bizottságokat Stanimir Stoyanov, Dr. Erőss János és Módos Ernő vezette. A csúcsbizottságot Prof. Dr. Kállay Miklós, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Dr. Balla Géza, Koch Csaba, Járvás Mónika, Jekl Béla, Csengődi István és Pusztai Csaba neve fémjelezte.
Mint elhangzott,

a borversenyen 15 arany, 46 ezüst és 24 bronz minősítés született.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az oklevél és díj elismeréseket Csengődi Éva ismertette:

A legmagasabb pontszámot a bulgár Lovico Suhindol Borászat 2019 évjáratú Gamza „Kotta 299” nevű Kadarkája érte el.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A második helyen a Thummerer Pincészet 2015. évi Egri Kadarka Grand Superior bora végzett.

A harmadik legeredményesebbnek a szekszárdi Pálinkás Pince Kft. 2020. évi Kadarkája bizonyult.

A legjobb helyi Kadarka a Szentpéteri Borpince 2021. évi Kadarka Rose-ja lett.

A szervezők nevében Csengődi Éva mondott köszönetet a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskolának, az iskolát különdíjjal jutalmazták a hatékony és eredményes közreműködésér. Az ünnepség alkalom volt arra is, hogy a ballószögi Hetényi József szőlő szaporítóanyag őstermelő ajándékként adott 500 kadarka szőlővesszőjét átadják a borverseny résztvevőinek.

A program a díjnyertes borok kóstolásával, szakmai beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK