2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön átadták a XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny díjait

Kiskőrösön átadták a XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny díjait
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 10., 07:55

A Kiskőrösön 26. alkalommal, az István Borház szervezésében megrendezett Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny oklevél-átadási ünnepségét április 30-án tartották a Szarvas Fogadóban. Mint emlékezetes, és beszámoltunk róla, az István Borházban március 11-én megtartott borbírálaton az öt országból érkezett 88 bort anonim eljárás keretében, pontozásos rendszerben minősítették. A borversenyre magyarországi, szerbiai, erdélyi, szlovák és bulgár Kadarka borokat neveztek be. A zsűri a beküldött bormintákból választotta ki az arany, ezüst és bronz elismerésekre érdemes nedűket. Az ünnepélyes eredményhirdetésre azért kellett április 30-ig várni, mert azt a „Petőfi 200” emlékévhez kötötten rendezték meg, ezzel is hangsúlyozva a Kadarkának Petőfi szülővárosához való kötődését. A benevezett borok közül 15 arany, 46 ezüst, 24 bronz és 3 oklevél elismerésben részesült, ám a díjakat a résztvevő borászatok közül csak kevesen vették át személyesen. Az egész mezőnyt tekintve a legtöbb elismerést a szekszárdi borvidék kadarkái kapták, a legelső helyen a Bulgáriából érkezett Kadarka végzett. A Hajós-Baja Borvidékről az Umenhoffer Pince három bora is bronzdiplomát szerzett.

A „Petőfi és a bor” címmel megrendezett díjátadó ünnepséget az István Borház Kft., a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, a városi önkormányzat, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör szervezte.
Az ünnepség Kováts Gábor szavalatával kezdődött, majd Domonyi László köszöntötte a résztvevőket. A polgármester beszédében elismeréssel szólt a rendezők Kadarka melletti elkötelezettségéről, és visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a Kadarka még nem méltó helyét töltötte be a borfogyasztók körében. Mindez a jelenlévők erőfeszítéseinek is köszönhetően nagyot változott: a Kadarka immár megbecsült fajtája a nagy hagyományokkal rendelkezők borvidéknek, és a borfogyasztó társadalom is értékeli kvalitásait.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Miután Dr. Tarján Balázs címzetes egyetemi tanár érdekfeszítő, idézetekben gazdag, a bordal eredetét, történetét is feltáró előadása elhangzott a bor, Petőfi és az irodalom összefüggéseiről, Supka Éva, az esemény háziasszonya beszélgetett Dr. Tarján Balázzsal a bor megjelenéséről Petőfi költeményeiben. A párbeszédbe a közönség is bekapcsolódott, a kérdésekre ezúttal is frappáns válaszok születtek.

A program Csörsz Rumen István irodalomtörténész, régizenész szólóelőadásával folytatódott, aki saját gitárkísérete mellett bordalokat adott elő, részben Petőfi költeményeiből, illetve más szerzők átirataiból.

A borversenyt Filus János, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola szakoktatója értékelte, aki a számadatok felsorolása közben elmondta:

A három bíráló bizottság és a csúcsbizottság összesen 88 bormintát értékelt,a 80 önálló Kadarka, illetve 8 Kadarka cuvée öt országból érkezett.”A bizottságokat Stanimir Stoyanov, Dr. Erőss János és Módos Ernő vezette. A csúcsbizottságot Prof. Dr. Kállay Miklós, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Dr. Balla Géza, Koch Csaba, Járvás Mónika, Jekl Béla, Csengődi István és Pusztai Csaba neve fémjelezte.
Mint elhangzott,

a borversenyen 15 arany, 46 ezüst és 24 bronz minősítés született.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az oklevél és díj elismeréseket Csengődi Éva ismertette:

A legmagasabb pontszámot a bulgár Lovico Suhindol Borászat 2019 évjáratú Gamza „Kotta 299” nevű Kadarkája érte el.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A második helyen a Thummerer Pincészet 2015. évi Egri Kadarka Grand Superior bora végzett.

A harmadik legeredményesebbnek a szekszárdi Pálinkás Pince Kft. 2020. évi Kadarkája bizonyult.

A legjobb helyi Kadarka a Szentpéteri Borpince 2021. évi Kadarka Rose-ja lett.

A szervezők nevében Csengődi Éva mondott köszönetet a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskolának, az iskolát különdíjjal jutalmazták a hatékony és eredményes közreműködésér. Az ünnepség alkalom volt arra is, hogy a ballószögi Hetényi József szőlő szaporítóanyag őstermelő ajándékként adott 500 kadarka szőlővesszőjét átadják a borverseny résztvevőinek.

A program a díjnyertes borok kóstolásával, szakmai beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés