2024. 03. 05. kedd
Adorján, Adrián
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön –Öt országból 88 bor érkezett bírálatra

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 14., 08:49

Kiskőrösön, a Kadarka fővárosában március 11-én huszonhatodik alkalommal, a hagyományok szerint az István Borházban rendezték meg a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt, amelyre magyarországi, szerbiai, erdélyi, szlovák és Bulgáriából érkezett Kadarka borokat neveztek be. A neves borbírálókból álló zsűri 88 beküldött bormintából választotta ki az arany, ezüst és bronz elismerésekre érdemes borokat. Az ünnepélyes eredményhirdetésre még várni kell, ugyanis azt a „Petőfi 200” emlékévhez kötötten április végén, május elején tartják meg, ezzel is hangsúlyozva a Kadarkának Petőfi szülővárosához való kötődését. Azt viszont már tudni lehet, hogy benevezett borok közül 15 arany, 46 ezüst, 24 bronz és 3 oklevél elismerésben részesült. Az egész mezőnyt tekintve a legtöbb elismerést a szekszárdi borvidék kadarkái kapták.

A borverseny megnyitója, majd az azt követő borbírálat, szakmai beszélgetések emelkedettségéhez nagyban hozzájárultak a kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend díszruhába öltözött tagjai Béleczki Mihály nagymesterrel és Vida Viktória borkirálynővel az élen.

A versenyt Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere nyitotta meg, köszöntve a zsűri neves tagjait: Dr. Kállai Miklós emirátus professzort, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökét, Nyitrainé Dr. Sárdy Dianát, a Szent István Egyetem tanszékvezetőjét, a négy országból érkezett neves borászokat, mint a zsűri tagjait, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, a borverseny társadalmi fővédnökét, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökét, Koch Csabát, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnökét és Kósa Gyulát, a rendezvény kiskőrösi ötletgazdáját. Közülük is kiemelve a borversenynek helyet adó, a szervezésben is élen járó Csengődi Istvánt, az István Borház Kft. ügyvezető igazgatóját. Mint elhangzott, a borverseny lebonyolítását és a borbírálatot a Kiskőrösi Evangélikus Iskola diákjai Filus János tanár vezetésével segítik. Az anonimitás megőrzése mellett, pontozásos rendszerben lebonyolított borverseny vitára okot adó tételeinek újrakóstolására a csúcsbizottság tagjait jelölték ki, a végső szót minden ilyen esetben ők mondták ki.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A Kiskőrös, Hajós mellett Villányból, Szekszárdról, Tolnáról, Egerből, illetve ezen települések környékéről, valamint az egykori magyar területekről: Szerbiából, Erdélyből és Szlovákiából, valamint Bulgáriából érkezett Kadarka borok bírálatához egy nagy helyiséget bocsátottak rendelkezésre, arra is ügyelve, hogy az egyes zsűritagok még a szomszéd pontozási listáját se ismerhessék meg.

A nagy alapterületű borház több helyiségében folyó borversenynek egyik fontos eseménye volt, hogy a borászok (20-25 fő) szakmai beszélgetést is folytattak, részben arról, amit a borverseny megnyitóján Font Sándor vetett fel.

Csengődi István kérdésünkre elmondta:

a borverseny társadalmi fővédnökének azért Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét kérték fel, mert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés sokat tesz a bor, illetve a pálinka népszerűsítéséért. Több mint 10 éve minden évben a szakma kiválóságai bevonásával választják ki a megye legjobb fehér, rozé és vörös borait, de ezzel a folyamat nem áll meg. A borászatokkal karöltve zajlik ezeknek a boroknak a népszerűsítése, eljuttatása az éttermekbe. A megyei borainak jó hírét viszi az is, hogy ezeket a borokat adják ajándékba a megyébe érkező vendégeknek. Ráadásul a megyei cégeknek, a megyei intézményeknek is bemutatják ezeket a borokat, hogy ők is tehessenek, és tesznek is azok, köztük a Kadarka népszerűsítéséért."

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A csúcsbizottság munkájában is résztvevő Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Szent István Egyetem tanszékvezetője köszöntő beszédében elmondta:


a benevezett borok 75 ponttól kapnak ezüst, 85 ponttól arany minősítést. A szakember bátor bírálatra bíztatta a zsűritagokat, mint mondta, ha egy bor kiváló kvalitásokat mutat, ne féljenek magasabb pontszámot adni, és ha ne adj’ Isten ecetes, vagy más, a minőséget rontó tényezőt tapasztalnak, akár a kizárásra tegyenek javaslatot. Igaz, kizárni csak azt a bort lehet a versenyből, amennyiben ezt a bizottság valamennyi tagja támogatja.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor arról beszélt:

vagyunk itt néhányan, akik a kezdetek óta részt veszünk a borversenyeken, köztük a házigazda, Csengődi István, akinek külön gratulálok a kitartása, elszántsága miatt, hogy újra összehozta a kadarkásokat. Köszönet Kiskőrös városnak is, amiért próbálja a Kadarka ragját, méltóságát a város nevéhez kötni.”A képviselő emlékeztetetett: az Országgyűlés döntése nyomán „Petőfi 200” elnevezéssel kétéves, a történelmi Magyarország területeire is kiterjedő eseménysorozat indul március 15-én Kiskőrösön, Petőfi szülővárosában, amelyet Fekete Péter államtitkár nyit meg.

A továbbiakban a képviselő aláhúzta:

ne értsék félre, szeretek realista maradni; az a küzdelem, ami időnként a szőlőtermesztők, felvásárlók és kereskedők, köztük a multi áruházláncok között zajlik megmerevedett, és e sánc mögül próbál mindenki minél jobb pozíciót elfoglalni. Miközben tény, hogy a palackok 85 százaléka jelenleg a háborúval sújtott területekről érkezik, nem tudjuk, az üzemanyag áremelkedés mit hoz - pontosabban már látjuk, hiszen aki a szomszédos országokban tankol, 700-800 forintos áron jut egyetlen liter üzemanyaghoz.”A képviselő rámutatott:

a jelenlegi körülmények között nem látszik a bortermelés gazdaságossága. Például a bodzát kilónként 600-800 forintos áron vásárolták fel tavaly, miközben a szőlőért 100-120 forintot adtak. A kevesebb élőerőt igénylő búza, kukorica és a szemestakarmányok termesztése is nagyobb haszonnal kecsegtet. Ilyen helyzetben nehéz lesz a szőlőtermesztő gazdáknak azt mondani: hidd el, érdemes ezt csinálni! A jóval kevesebb élőerőt, ráfordítást igénylő, kilónkénti 100 forintos kukorica ár mellett nehéz lesz becsületes szőlőtermesztőnek maradni. Eljött tehát annak az ideje, hogy nincs olcsó szőlő és nincs olcsó bor, ezt meg kell értenie a végpontoknak, a multi kereskedelmi lánc tulajdonosainak is. Ehhez egy újabb lökést a nemkívánatos orosz-ukrán háború is adta minden olyan következményével, amit még most nem is látunk. Mindent az értékén, így a bort is az értékén kell megfizetni. Kiskőrösön, Akasztón, Soltvadkerten együtt mintegy 10 ezer hektáron termesztenek szőlőt, ezt kiváltani esetleg másra, az ökológiailag is más képet fog adni a kunsági és más borvidékeknek. is. Én tudom, hogy az elhangzottak nem az Önöket bíztató gondolatok voltak, de azt kívánom, legyen szép napjuk egy tisztességes, győzedelmes borversenyhez.”– zárta gondolatait a képviselő.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A borversenynek a Petőfi 200 emlékév keretében rendezett eredményhirdetéséről természetesen beszámolunk, az eredménylistát az alábbiakban láthatják.

Név Évj. Termőhely (borvidék, település) Fajta Bor megnevezése Érem
Lovico 2019 Duna-völgy, Bulgária Kadarka Gamza "Kotta 299" 2019 Arany
Thummerer Pincészet 2015 Egri Borvidék-Noszvaj, kőkötő dűlő Kadarka Egri Kadarka Grand Superior Arany
Pálinkás Pince Kft. 2020 Szekszárd Kadarka 2020 Kadarka Arany
Pécsi Egyetemi Borbirtok 2021 Pécs Kadarka Pécsi Kadarka Arany
Toronyi György 2017 Szekszárd Bikavér (Kékfrankos-Kadarka-Merlot-Zweigelt) Bikavér Arany
Szentpéteri Borpince 2021 Kunsági Kadarka rose Kadarka rose Arany
Gedeon Birtok 2021 Kunsági Kadarka rose pezsgő Kadarka Rosé Brut pezsgő Arany
M.R VINOGRADI d.o.o. 2016 Szabadkai-horgosi homokvidék Kadarka Kadarka Rapsodija Arany
Villa Völgy Pincészet 2019 Eger Kadarka-Syrah-Pinot noir Oczella Egri Cuvée Arany
Schieber Pincészet 2021 Szekszárd Kadarka Kadarka Trilógia  Arany
M.R VINOGRADI d.o.o. 2021 Szabadkai-horgosi homokvidék Kadarka rose Kadarka rose Arany
Jekl Pincészet Villány 2020 Villány Ördögárok Kadarka Kadarka Arany
Wunderlich-Családi Pincészet 2021 Villány Kadarka siller Kadarka Siller 2021 Arany
Vinoma Borászat 2021 Nagycétény Kadarka fehér Kadarka fehér Arany
Tóth Ferenc Pincészet 2019 Eger Kadarka Egri Kadarka  Arany
Gedeon Birtok 2021 Kunsági Kadarka rose Kadarka rose Ezüst
Csanádi Szőlőbirtok 2021   Kadarka rose Kadarka rozé Ezüst
Mészáros Borház Kft. 2017 Szekszárd Kadarka Prémium Kadarka Ezüst
Halmosi Pincészet 2019 Szekszárd Kadarka Négykezes Kadarka Válogatás Ezüst
Mészáros Borház Kft. 2019 Szekszárd Kadarka Szekszárdi Kadarka Ezüst
Bononia Estate 2020 Bulgária Kadarka Bononia Estate Gamza 2020 Ezüst
Csanádi Szőlőbirtok 2021   Kadarka-Kékfrankos  Portéka Kadarka rozé Ezüst
Daru Déli Dűlő Borbirtok Mónika és Dragan Pincészete 2015 Vaskút Kadarka Mátkám Kadarka Ezüst
Varbovka Winery 2019 Duna-völgy, Bulgária Kadarka Gamza "Native" 2019 Ezüst
Hetényi Pincészet 2020 Szekszárd Kadarka Hetényi-Kadarka 2020 prémium vörösbor Ezüst
Vinoma Borászat 2020 Nagycétény Kadarka fehér Kadarka fehér Ezüst
Mezőfi Gábor 2020 Nemesnádudvar Kadarka Kadarka Ezüst
István Borház   Kunsági Kékfrankos-Zweigelt-Kadarka Kakasvér Cuvée Ezüst
Koch Borászat 2018 Hajós- Baja Kadarka Frisch Kadarka 2018 Ezüst
Szentpéteri Borpince 2021 Kunsági Kadarka Kadarka Ezüst
Naphegy Pincészet 2015 Szekszárd Kadarka Kadarka Ezüst
Csanádi Szőlőbirtok 2021   Kadarka fehér Kadarka fehér Ezüst
Koch Borászat 2020 Hajós- Baja Kadarka Premium Kadarka 2020 Ezüst
Hagymási Pincészet, Eger 2018 Eger Kadarka Kadarka Ezüst
M.R VINOGRADI d.o.o. 2021 Szabadkai-horgosi homokvidék Kadarka fehér Kadarka fehér Allegro Ezüst
Ifj. Márkvárt János 2020 Szekszárd Kadarka Kadarka Ezüst
M.R VINOGRADI d.o.o. 2016 Szabadkai-horgosi homokvidék Kadarka Kadarka Fantazija Ezüst
Jekl Pincészet Villány 2021 Villány Ördögárok Kadarka Kadarka Ezüst
Gergely Bástya Kft. 2018 Eger Kadarka Gergely Bástya Román Péter Ezüst
Nyakas Pince 2021 Etyek-Buda Kadarka rose Nyakas Kadarka rose Ezüst
Naphegy Pincészet 2019 Szekszárd Kadarka Kadarka I. Ezüst
Bodri Pincészet 2020 Szekszárd Kadarka Bodri Szekszárdi Kadarka 2020 Ezüst
Bíbor Birtok 2020. Siklós Kadarka Kadarka 2020. Ezüst
Buday és Sztrehovszki Családi Borműhely 2021 Soltvadkert Kadarka-Oportó  Kadarka-Oportó siller BíborKa-darka Ezüst
Döbrögecz Szőlőbirtok Kft. 2020 Kunsági Kadarka Kadarka Ezüst
Gergely Bástya Kft. 2017 Eger Kadarka Gergely Bástya Román Péter Ezüst
István Borház 2019 Kunsági Kadarka siller Aranyos Rózsám Ezüst
Vass Borászat 2021 Kunsági Kadarka Kadarka Ezüst
Császár Pince 2021 Simontornya Kadarka Kadarka Ezüst
Yalovo Winery (Old School Wines) 2020 Duna-völgy, Bulgária Kadarka Old School wines Golden Hands Gamza 2020 Ezüst
Koch Borászat 2021 Hajós- Baja Kadarka Kadarka 2021 Ezüst
MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás 2021 Kecskemét Kadarka siller Kadarka Siller Ezüst
Guldné Gelencsér Noémi 2021 Szekszárd Kadarka rose Kadarka Rose Ezüst
Elmauer István 2020 Szekszárd Kadarka Kadarka Crescendo Ezüst
Császár Pince 2021 Simontornya Kadarka siller Kadarka Siller Ezüst
Bononia Estate 2020 Bulgária Kadarka Gomotartzi Gamza 2020 Ezüst
Daru Déli Dűlő Borbirtok Mónika és Dragan Pincészete 2020 Vaskút Kadarka  Kadarka 2020. Ezüst
Naphegy Pincészet 2019 Szekszárd Kadarka Kadarka II. Ezüst
Ádám Beáta családi gazdálkodó, Attila Birtok 2020 Szekszárd Bodzás Kadarka Attila Birtok Kadarka 2020 Ezüst
Antal Pincészet 2020 Baja Kadarka Kadarka Ezüst
Bakó Pincészet 2017 Márfa Kadarka Kadarka Ezüst
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK