2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ki méltó, ki méltatlan a mandátumára? – Bagó Zoltán támadására Schmidt Rajmund videóban válaszolt

Illés György Cinó  |  2024. 07. 03., 08:30

A június 9-ei helyhatósági választások nyomán jogorvoslati indítványok sorát adta be a Kalo Lokálpatrióta Egyesület, többek közt azt állítva: épp a megismételt polgármester-választásra kijelölt 5. számú egyéni választókerületben fölényes győzelmet arató Schmidt Rajmund megsértette a választások tisztaságát, sőt, Bagó Zoltán odáig megy, hogy kijelenti: a képviselő méltatlanná vált a mandátumára. Ezt videón kéri ki magának a Fidesz-KDNP színeiben diadalmaskodott jelölt, aki szerint Bagó Zoltán valótlanságokat állítva érte el, hogy a Kúria a polgármester-választás megismétlését rendelje el.

A képviselő felesége is hangot adott mély felháborodásának és értetlenségének a Bagó Zoltán részéről férjét ért támadások miatt a férje védelmére kelve írott közösségi médiás bejegyzésében, hiszen, mint írja, egy hete még „barátsággal” üdvözölték egymást a postán, még a családjukról is váltottak néhány szót.

 

Bagó Zoltán kampányának egyes elemeit kisstílűnek, a jelölthöz nem méltónak értékelte, említve a „plakátbotrányt” és az „ellenfelek lejáratását bőrfotelből”, amihez méltóságon alulinak érezte hozzászólni, de a férje elleni vádaskodást már nem állhatta szó nélkül.

De most már elég! Elég abból, hogy alaptalan vádakkal próbálod bemocskolni a gyermekem apukájának, Rajmundnak a hírnevét! Elég volt abból, hogy egy becsületes, lelkiismeretes embert próbálsz lejáratni egy-egy szavazatért!”– áll a posztban, amely fölidézi, hogy Bagó Zoltán a Kúria döntése után úgy fogalmazott:

a Kúria döntésének fényében Schmidt Rajmund egyéni képviselő méltatlanná vált arra, hogy ezer éves városunk képviselő-testületében a kalocsaiakat képviselje.”Ezt a sarkos véleményt vonta le tehát a döntésből Bagó Zoltán.

„Méltatlanná vált…”

Ami azért is tűnik kissé ellentmondásosnak, mert

A KAMPÁNY SORÁN BAGÓ ZOLTÁN EGYESÜLETÉT IS ELMARASZTALTA A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG (HVB)

a Békés Kalocsáért Egyesületnek és polgármesterjelöltjüknek, Bolvári Ferdinándnak a TiSza Párttal való jó kapcsolatát kétségbe vonó kijelentéseik nyomán.
A 98/2024-es számú határozatában a kalocsai HVB megállapította, hogy

A KALO LOKÁLPATRIÓTA EGYESÜLET JOGSÉRTÉST KÖVETETT EL: MEGSÉRTETTE A VÁLASZTÁS TISZTASÁGÁNAK, ILLETVE A JÓHISZEMŰ ÉS RENDELTETÉSSZERŰ JOGGYAKORLÁSNAK AZ ALAPELVÉT,

és eltiltotta a további jogsértéstől.
Ez ellen a Kalo Lokálpatrióta Egyesület fellebbezett, ám a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) a fellebbezést elutasította.
Szóval,

BAGÓ ZOLTÁN OLVASATÁBAN EZZEL Ő MAGA IS „MÉLTATLANNÁ VÁLT ARRA, HOGY EZER ÉVES VÁROSUNK KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉBEN A KALOCSAIAKAT KÉPVISELJE”?

Kiváltképp, hogy a város első számú vezetője legyen…

Schmidt Rajmund „nagy bűne”

Az 5. számú egyéni választókerületben mandátumot szerzett Schmidt Rajmundot azzal vádolta meg Bagó Zoltán, hogy a szavazás napján egész nap a szavazókörében, illetve annak bejáratában volt, amit két fényképpel igyekezett bizonyítani.

Ám Schmidt Rajmund állandó lakcíme az adott választókerülethez tartozik, így június 9-én a 10-es számú szavazókörben teljesen jogszerűen jelent meg, ugyanis ott adta le a voksát. A szavazókört családja kíséretében kereste föl – ekkor készült az első kép.
A nap folyamán valóban még egyszer visszament a szavazókörbe, azért, hogy ennivalót vigyen a testvérének, aki szavazóköri delegáltjaként teljesített szolgálatot – derül ki a fent hivatkozott bejegyzésből, amely szerint ekkor még az autóból sem szállt ki, csak átadta a csomagot – ekkor készült a második kép.

Tény, hogy az e két képpel alátámasztott kifogás sem a helyi-, sem a területi választási bizottság előtt nem állt meg, bizonyítottság hiányában egyértelműen elutasították.
A szavazóköri jegyzőkönyvekben sem esik szó az állítólagos jogellenes tevékenységről, és azokat a jegyzőkönyveket az összes delegált, köztük Bagó Zoltán küldötte is aláírásával ellenjegyezte. Ezt információink szerint több független, illetve nem fideszes SZSZB tag is megerősítette.
A Kúria ugyanakkor nyomozó tevékenységet nem folytat, a rendelkezésére álló iratanyagból dolgozik, így a választási jogszabálysértéssel vádolt felet meg sem hallgatta, ami annál inkább méltánytalannak tűnik, mert döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Hiába, ilyen az eljárásrend…

A hírbe hozott képviselő videóban válaszolt

Az elmúlt öt esztendőben mind a magánéletemben, mind a közéleti tevékenységem során becsülettel és tisztelettel végeztem a munkámat. Úgy gondolom, hogy a körzetemben élők mindig számíthattak rám, és minden esetben segítettem, amikor csak tudtam. Pont ezért fáj és bánt az, ami jelenleg zajlik Kalocsán. Határozottan visszautasítom Bagó Zoltán hamis vádjait, és kikérem magamnak és a szavazóköri delegáltamnak, hogy egy utólagos, megalapozatlan és teljesen egyoldalú nyilatkozat alapján kényszerítették ki az új szavazást.”A képviselő visszautasítva a vádakat kijelenti:

LELKIISMERETE TISZTA, SEMMI OLYAT NEM TETT, AMIVEL BÁRMILYEN MÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLHATTA VOLNA A SZAVAZÁS VÉGKIMENETELÉT.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi:

Ha már újra szavazás, akkor én megkettőzött erővel, még nagyobb erőbedobással fogok küzdeni azért, hogy dr. Filvig Géza maradjon a polgármester, hisz nekem ő a garancia arra, hogy a képviselői munkámat hatékonyan tudjam végezni. Ezért nyomatékosan kérem a választókat, hogy július 7-én felelősségteljes döntést hozzanak, és szavazatukkal támogassák dr. Filvig Géza polgármestert.”


„Utólagos, egyoldalú, megalapozatlan”

– megkértük Schmidt Rajmundot, pontosítsa, mit értett e kifejezések alatt.

A szavazóköri okiratokon aláírásukkal igazolt álláspontjukat megváltoztatva, utólag indított jogi támadást ellenem Bagó Zoltán egyesülete, a Kúria határozatának indoklásában említenek bizonyos újabb csatolmányokat, amelyeket bizonyítékként terjesztett elő, miközben a másik fél nem hallgattatott meg – vagyis sérült az „Audiatur et altera pars” elve is. A Kúria kizárólag a Bagó Zoltán által előterjesztett adatokat vette figyelembe, ezért egyoldalú volt a döntés. A beadványban olyan állításokat fogalmaztak meg, amelyek nem fedik a valóságot, ezért volt megalapozatlan”– mondta a történtek kapcsán portálunknak Schmidt Rajmund, kifejtve:

Bagó Zoltán azt állította, hogy

  • Schmidt Rajmund testvére lefényképezett dokumentumokat, és azokat továbbította neki.
  • Schmidt Rajmund egész nap a szavazó körben volt.


Egyik sem igaz! A testvéremtől sem kaptam fotót semmilyen dokumentumról, és a nap folyamán összesen kétszer voltam a szavazókör közelében, először szavazni féltizenkettő körül, másodszor pedig jégkrémet vittem az öcsémnek délután négykor, de akkor ki se szálltam a kocsiból."

A képviselő legjobban azt fájlalja, hogy Bagó Zoltán a közösségi médiában azt állítja róla, hogy „nem méltó a mandátumára”, holott ő úgy érzi, erre semmivel sem szolgált rá, a választókerületéért sokat tett, mindig lelkiismeretesen látta el képviselői feladatát, amit bizottsági üléseken Bagó Zoltán is több alkalommal elismerte – nyilatkozta.

Emlékezetes: ugyanebben az egyéni választókerületben tett bejelentést választási csalás – konkrétan szavazatvásárlás – gyanújával az egyik nemzetiségi kisebbségi jelölt, Sztojka István, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (CNÖ) elnöke, aki a mostani választáson a CiKöSz színeiben Kalocsán egyedüliként szerzett mandátumot.
A Helyi Választási Bizottság ezt a kifogást sem tartotta megalapozottnak, a becsatolt bizonyítékok elégtelen volta miatt, ugyanakkor figyelmeztette a folyamodót, hogy amennyiben állításait fönntartja, bíróságon tehet bejelentést.

A feljelentés az óta meg is történt, amint azt portálunkon is megírtuk.
Hogy melyik politikai oldal emberei követték volna el az esetleges szavazatvásárlást, azt, amellett, hogy a kifogást emelő Sztojka István jelölőszervezetét, a CiKöSz-t Fidesz-közeliként tartják számon, abból is sejthető, hogy köztudottan a jobboldal, a jobboldali jelöltek és dr. Filvig Géza polgármesterjelölt mellett kampányolt.

Akkori cikkünkben talán nem is domborítottuk ki kellőképp, hogy a szavazatvásárlás a választás rendje elleni mennyire súlyos bűncselekmény, amelyért

NEMCSAK A VESZTEGETŐT, HANEM AZ ANYAGI ELŐNYT ELFOGADÓT IS SÚLYOS BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG TERHELI, ÉS ILYEN ELŐZMÉNYEK UTÁN A HATÓSÁGOK VÁRHATÓAN MINDEN ESZKÖZZEL ÜGYELNEK MAJD A VÁLASZTÁS TISZTASÁGÁRA.

Ha volt, vagy lesz ilyen kísérlet, remélem, tetten érik, bárki legyen is az!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK