2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Tükörjég: Késések megyeszerte – Öt-hat perc késésben lehetett a 7.10-es Kalocsa–Dunapataj járat ma balesetezett busza

Tükörjég: Késések megyeszerte – Öt-hat perc késésben lehetett a 7.10-es Kalocsa–Dunapataj járat ma balesetezett busza
Illés György Cinó  |  2020. 01. 30., 21:22

A csúszós út miatt kisebb késében volt a Géderlaknál baleset szenvedett busz. Ez az adott körülmények között egyáltalán nem volt kirívó példa, ugyanis nemcsak a baleset helyszínén, hanem megyénkben sok más helyen is csúszós, lefagyott utakról érkeztek beszámolók. Megkaptuk a szerencsétlenül járt járatot üzemeltető Volánbusz Zrt.-t a konkrét baleset mellett arról is, hogy máshol is okozott-e bármilyen fennakadást az utakra fagyott éjszakai csapadék miatt kialakult síkosság.

A Korona Rádió hallgatója küldte be fotóját a Petőfi utca és 51-es főút kereszteződés, ma reggel tapasztalt tükörjégről.

Az angolszász területeken blackice-nak, (e.:blekájsz, azaz ’fekete jég’) nevezett meteorológiai jelenség során – amikor a fagypont alá süllyedt hőmérsékletű aszfaltra és egyéb felületekre hulló, túlhűtött vízcseppekből álló csapadék apránként jégkockába zár mindent –az ónos eső a felszínre fagyva alig látható, de rendkívül csúszós felületet alkot, így komoly balesetveszélyt jelent – ez látható a képen.

A fotó alatt sokszereplős kommentfolyam alakult ki, amelyekben néhányan az utak „sózását” – azaz síkosságmentesítését – tartották elégtelennek, mások az útviszonyoknak megfelelő vezetésre ösztönöztek, és sokan jelezték más területekről azt is, hogy az ő vidékükön is nagyon síkosak az utak, és volt, aki ezek közül többet egyszerre tett.

Szegeden ugyan ilyen volt reggel minden út! Csak azt nem értem ha felkészülünk télre a szóró anyagot ki viszi ki az utakra ha mondjuk ő sem ér be a munkahelyére. A járdák,a kerékpár utak szintén járhatatlanok – írja az egyik hozzászóló, akihez csatlakozik a másik:

Az előbb küldtek képet ismerőseink Kiskunhalasról, ott is ugyan ez a helyzet (...)A megyeszékhelyről is hasonló állapotokról írnak:

Kecskemét is ilyen!” Megint másik felhasználó arra az érdekes részletre hívja föl a figyelmet, hogy a „fekete jég” bemutatása mellett

A POSZTOLT KÉP SZAKASZTOTT OLYAN HATÁST KELT, MINTHA A KERÉKPÁROS ÉPP A PIROS JELZÉS MELLETT HAJTANA ÁT A KERESZTEZŐDÉSEN.

De olyan is volt aki arra utat rá, hogy hiába szórják az utakat, egyidejűleg nem lehet mindenütt ott lenni, és van olyan időjárási helyzet, amelyben – klasszikust idézve – minden ellenállás hasztalan. Ellenben a megfontolt közlekedés nagyon is indokolt, ha már muszáj:

Tegnap este sózták az utakat Kiskunhalason, az ónos esőt nem nagyon lehet kivédeni, aki teheti ne mozduljon ki, aki meg nem, az csak óvatosan.”Más is azt írja, hogy tegnap este Szekszárdról „hazafelé jövet” valahol sóztak, de arra nem emlékezett pontosan, hogy hol.Az út síkosság elleni kezelésének tényét szintén másik hozzászóló is tanúként erősíti meg:

reggel,amikor jöttem Kalocsára láttam,hogy sózták az utakat....ez már egy pozitívum szerintem” Egy női felhasználó le is vonja a bölcs következtetést – amire ilyen formán azonban sajnos nem mindenkinek volt lehetősége:

„NA,ÉN MEGVÁROM,MÍG FELOLVAD...ADDIG SEHOVA!

Ez a síkosság okozta a reggeli buszbalesetet

Megkerestük a busztársaság kommunikációs osztályát is, részben a síkos utak okozta fennakadásokkal kapcsolatban, részben annak tisztázása végett, hogy melyik járatuk járt szerencsétlenül ma reggel Géderlakon.

Amint arra már a rendőrségi és a mentőszolgálttól kapott tájékoztatást közreadó cikkünkben utaltunk, a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága által kérdéseinkre adott válaszból megtudtuk, hogy

A KALOCSA–ORDAS–DUNAPATAJ VONALON KÖZLEKEDŐ 673 SZÁMÚ, A KALOCSAI AUTÓBUSZÁLLOMÁSRÓL 7 ÓRA 10-KOR INDULÓ, DUNAPATAJRA MENETREND SZERINT 7:48-KOR ÉRKEZŐ JÁRAT SZENVEDETT BALESETET GÉDERLAKON.

A közlekedési társaság tájékoztatása szerint a baleset a megállóhely előtt történt, ahol a jármű a jeges úttesten megcsúszott.

Az interneten elérhető autóbusz-menetrendek szerint az említett járat 7 óra 35 perckor érkezett volna Géderlakra, így – amennyiben a korábban közölt rendőrségi álláspont helytálló – 5-6 perc késése lehetett a baleset előtt az autóbusznak, ami az adott körülmények és a tapasztalatok alapján átlagosnak, vagy az alattinak mondható, hiszen:

Sokfelé volt lefagyva az út –Gyakori volt az 5-10 perc késés

A közlekedési vállalatnál ugyanis arra is rákérdeztünk, hogy okozott-e hasonló gondokat a síkosság a megye más részein, tekintettel arra, hogy Bács-Kiskun megye számos településéről érkezett olyan visszajelzés,amely szerint az éjszakai ónos eső után reggelre sok út síkos maradt.

Az is igaz ugyanakkor, hogy például

AZ 51-ES ÚTRÓL OLYAN VISSZAJELZÉSÜNK IS ÉRKEZETT, AMELY SZERINT OTT HATÉKONY ÉS EREDMÉNYES VOLT A SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS,

bár azt onnan is megerősítették, hogy a mellékutakon mindenütt számolni kellett a csúszós út okozta kellemetlenséggel, késedelemmel, illetve balesetveszéllyel.

Az autóbusz társaság erről azt írta válaszában, hogy

MEGYÉNKBEN TÖBB HELYEN IS LEFAGYOTT ÚTSZAKASZOK NEHEZÍTETTÉK A MENETREND SZERINTI KÖZLEKEDÉST, EZÉRT EGYES JÁRATAIKNÁL 5-10 PERCES KÉSÉSEK ELŐFORDULTAK.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés